JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn:

Så mye økte årslønna i fjor

Norges bank

I fjor var en gjennomsnittlig årslønn på 551.800 kroner. Det er en økning på tre prosent fra året før.

2019031909180020230821171436

tormod@lomedia.no

Det er Statistisk sentralbyrås lønnsstatistikk som viser at årslønna i gjennomsnitt økte med 15.900 kroner i fjor.

Samtidig steg prisene på varer og tjenester med 2,7 prosent, ifølge SSBs konsumprisindeks. Dermed blir den reelle lønnsveksten 0,3 prosent i gjennomsnitt med utgangspunkt i de nye tallene.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Høyest vekst i privat sektor

Høyest vekst i årslønna hadde de som jobber i privat sektor og offentlig eide foretak, med en gjennomsnittslønn på oppunder 560.000 kroner. Det utgjør en vekst på tre prosent fra året før.

Saken fortsetter under tabellen.

Ansatte i statsforvaltninga tjente oppunder 595.000 kroner i snitt, og hadde en lønnsvekst på 2,9 prosent fra året før. Ansatte i kommuneforvaltninga tjente i snitt oppunder 500.000 kroner, og hadde en lønnsvekst på 2,8 prosent fra året før.

Den nye sjefen mente de ansatte i barnehagen tjente for lite. Da ordnet han tariffavtale

SSB trekker fram at ansatte i statsforvaltninga ofte har lengre og mer spesialisert utdanning, men at det samme gjelder mange i kommunene, som likevel ikke har like høy lønn.

Saken fortsetter under tabellen.

Faktisk utbetalt lønn

Tallene for gjennomsnittlig årslønn er satt sammen ved å legge sammen månedslønn for alle månedene i kalenderåret. Den omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonuser, opplyser SSB. Den omfatter imidlertid ikke overtidsgodtgjørelse. Tallene er hentet fra den såkalte a-ordninga, som viser hva arbeidsgivere faktisk har utbetalt i lønn til ansatte.

Årslønna i denne statistikken avviker litt fra gjennomsnittlig årslønn i nasjonalregnskapet, som ble offentliggjort i februar. Det er fordi sistnevnte tar opp i seg noen flere faktorer, opplyser SSB overfor FriFagbevegelse. På sikt vil tallene likevel være ganske like.

Teknisk beregningsutvalg lager rapportene som partene er enige om skal være grunnlaget for lønnsoppgjøret i år. De bruker tall fra både nasjonalregnskapet og lønnsstatistikken En rapport med foreløpige tall kom i februar. De jobber nå med å ferdigstille en ny rapport til slutten av mars, som vil inneholde oppdaterte tall.

Disse yrkene mistet kjøpekraft i 2018

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy