Brudd i statsoppgjøret

BRUDD: LO Stat-leder Egil André Aas brøt forhandlingene med staten natt til søndag.

BRUDD: LO Stat-leder Egil André Aas brøt forhandlingene med staten natt til søndag.

Morten Hansen

Natt til søndag satte LO Stat, Unio og YS ned foten, og avbrøt lønnsforhandlingene for de statsansatte. Oppgjøret gjelder rundt 1000 av Fagforbundets medlemmer.

2018042903160020180430114432

anders@lomedia.no

– Statistikk viser at mange ansatte i staten har opplevd reallønnsnedgang de siste årene. Staten har ikke vist vilje til å kompensere dette, det er skuffende. Vi sto så langt fra hverandre at det ikke var noen annen løsning enn å kaste kortene, sier LO Stat-leder Egil André Aas i en pressemelding.

Sammen med YS og Unio skal LO Stat i mekling i slutten av mai. Fristen er allerede satt: klokka 24.00 23. mai.

Akademikerne fortsetter forhandlingene, som startet 5. april.

Radikale forslag

I det siste offentliggjorte tilbudet fra staten, gjentok arbeidsgiver at de ville kaste om på lønnssystemet og blant annet fjerne lønnstrinn, lønnstabell og godskrivingsregler, som blant annet gir ansiennitet for militærtjeneste, omsorgspermisjoner og yrkespraksis.

Staten ville også utivde perioden i løpet av døgnet som skal være ordinær arbeidstid. I tillegg var muligheten for seniordager foreslått kraftig innskrenket.

Fordeling og likelønn trekkes fram som problemområder.

– Ikke grunnlag for å fortsette

LO Stat-lederen konkluderer med at avstanden var alt for stor på viktige områder til at det var noen grunn til å fortsette med forhandlinger fram til fristen 1. mai.

– Jeg så ingen mulighet for å lande en løsning uten hjelp fra riksmekleren, sier Aas.

Han peker på tre grunnleggende faktorer som var avgjørende for at LO Stat skulle kunne tro på en løsning: Et skikkelig lønnstillegg til alle, likelønn og lavlønn.

– Vi måtte ha et generelt tillegg for å sikre en reallønsutvikling for medlemmene våre. Så lenge staten ikke var med på en sånn løsning, var det ett av momentene som gjorde at vi ikke så noe grunnlag for å fortsette, sier han.

På fordelinga mellom sentralt og lokalt tillegg, står staten og LO Stat steilt i mot hverandre.

– Staten vil ha et stort lokalt tillegg, der enkelte ansatte ikke får noe lokalt, og angriper lønns- og forhandlingssystemet vårt i tillegg. I så måte er det en inngang som gjør det umulig å bli med på noe. Det var ingen bevegelse som er godt nok som grunnlag for et kompromiss. Utifra avstanden og signalene fra staten, såg vi ingen grunn til å fortsette å forhandle fram til 1. mai, sier Aas.

– Så nå er dere klare for å streike om det skulle bli nødvendig?

– Streik får vi diskutere når det blir aktuelt å ta opp. Men vi ser behovet for å gå inn i mekling. Vi får ta det først, og eventuelt resten derifra. Men ut i fra det som var på bordet i dag, er det alt for langt unna det vi må ha for å lande en enighet, sier han.

MEKLING: NTL-leder John Leirvaag sier de er forberedt på å streike.

MEKLING: NTL-leder John Leirvaag sier de er forberedt på å streike.

Morten Hansen

Forberedt på å streike

Leder John Leirvaag i NTL konstaterer at avstanden ble for stor.

– Vi hadde håpt på å komme i mål, men med den avstanden var det umulig å forene interessene, sier han.

– Hva var de største uenighetene?

– Med statens inngangskrav, der de ville ta bort lønnstabell, stillingskoder og i tillegg ikke ville gi oss noe generelt tillegg i retning av vårt krav – og fjerne normalarbeidsdagen – da ble totalpakken problemet. Vi prøvde å strekke oss så langt som mulig uten å finne noe som kunne samle oss, sier han.

Nå er håpet at riksmekleren kan hjelpe partene fram til en løsning.

– Vi håper alltids på en løsning der, men vi er forberedt på å streike om vi ikke får noe mer enn det som lå på bordet her, fastslår Leirvaag.

At også avtalepartnerne Unio og YS brøt, kommenterer Leirvaag slik:

– Jeg tror det er viktig at avtalepartnerne på arbeidstakersida snakker godt sammen og holder sammen.

Forhandler videre

Selv om det ble brudd i lønnsoppgjøret med YS Stat, Unio og LO Stat, forhandler staten videre med Akademikerne.

– Vi er fornøyd med at vi fortsatt forhandler med Akademikerne om modernisering av lønnssystemet og økt lokalt handlingsrom. Samtidig beklager vi sterkt at det ikke var mulig å komme fram til enighet med de andre partene, sier kommunal- og moderniseringsministeren til NTB.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy