JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette vil du få i lønnsøkning hvis LO Kommune får viljen sin

KRONER: Forhandlerne i KS-oppgjøret vil ha tillegg i kroner, ikke prosent.

KRONER: Forhandlerne i KS-oppgjøret vil ha tillegg i kroner, ikke prosent.

www.colourbox.com

LO Kommune vil belønne kommunalt ansatte med mye kompetanse og utdanning. Samtidig vil de gi de lavtlønte økt kjøpekraft. Se hvordan forslaget slår ut i denne oversikten.

2018041911375920230821171436

bjorn.grimstat@fagbladet.no

– Vi skal jobbe for at alle får et godt oppgjør, men i dag er det spesielt viktig at lavtlønnede sikres kjøpekraft. Det er en samfunnsoppgave, sa Mette Nord, som leder LO Kommunes forhandlingssammenslutning, til Fagbladet før forhandlingsstart.

Med onsdagens overlevering av dokument nummer to i tarifforhandlingene viser Mette Nord hvordan hun vil gjøre dette. Dette skjer blant annet med at ansatte får et tillegg i bestemte kronesummer. (Se oversikt lenger ned i artikkelen)

Belønnes for kompetanse

LO Kommune foreslår at kronetillegget følger en tabell som gir belønning for kompetanse. De som har tre års utdanning, vil få 12.000 kroner, som er dobbelt så mye som hva fagarbeiderne får. I de fleste tilfellene vil også lang ansiennitet belønnes. Unntaket er stillinger med tre- og fireårig høyskole-/universitetsutdannelse. Der belønnes de nyutdannede med nær det dobbelte av dem som har lang fartstid i yrket.

– LO Kommune krevde økt kjøpekraft, likelønnstillegg og uttelling for kompetanse da forhandlingene startet for en uke siden. I dag ble konkrete økonomiske krav fremmet i tråd med dette, sier Mette Nord ved overleveringen.

EN DRØY UKE IGJEN: Onsdag overleverte forhandlingsleder for LO Kommune, Mette Nord, de andre kravene til Tor Arne Gangsø og kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS (t.v.). Partene har ut april på å bli enige.

EN DRØY UKE IGJEN: Onsdag overleverte forhandlingsleder for LO Kommune, Mette Nord, de andre kravene til Tor Arne Gangsø og kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS (t.v.). Partene har ut april på å bli enige.

Bjørn A. Grimstad

Fagarbeidere og ledere får likt

Samtidig vil ledere få 6000 kroner i tillegg, som er det samme som fagarbeiderne får. Dette for eksempel avdelingsledere, kontorledere, fagledere og brannmestere. Selv om de skulle få det samme i det sentrale oppgjøret, slik LO Kommune nå foreslår, vil dette kunne endre seg når den lokale potten skal fordeles. Men det kommer i etterkant av hovedoppgjøret.

Videre ønsker LO Kommune å øke helgetillegget med fem kroner, fra 50 til 55 kroner. Kvelds- og nattetillegget heves med fire kroner, til 30 kroner. For arbeidstagere som går i en turnus med 19 eller flere helger i løpet av et år, foreslås det 10 ekstra kroner per time. Med dette ønsker LO Kommune å stimulere til flere hele stillinger.

Vil ha lik lønn for likt arbeid

En annen utfordring forhandlingsleder Mette Nord og LO Kommune vil gjøre noe med i tariffoppgjøret, er likelønn. Kommuneansatte kvinner tjener mindre enn det menn gjør, og i noen tilfeller også i samme stilling. Derfor foreslår LO Kommune et helt nytt punkt i hovedtariffavtalen, som lyder:

«Kvinner og menn i samme virksomhet skal ha lik lønn for samme arbeid eller arbeid av lik verdi. Der dokumenterte lønnsforskjeller ikke kan forklares med annet enn kjønn, skal arbeidsgiver i samråd med tillitsvalgte rette opp i lønnsforskjellene i henhold til likestillings- og diskrimineringsloven paragraf 34. Det skal settes opp protokoll fra møtet.»

Men forslaget skal først forhandles om. Mette Nord og forbundssammenslutningen bli enige med de andre partene og KS. Hvis det ikke skjer innen midnatt 30. april, vil forhandlingene gå til mekling.

Dette er tilleggene

Denne listen viser hva lønnstillegget blir for de ulike yrkesgruppene, om LO Kommune får gjennomslag for kravene. Antall år er ansiennitet, og tallene er til og med gitt år:

Ledere:

Alle får et lønnstillegg på 6000 kroner.

Stillinger uten særskilt krav om utdanning:

Alle får et lønnstillegg på 6000 kroner.

Fagarbeiderstillinger og tilsvarende stillinger:

0-15 års ansiennitet: 6000 kroner.

16 år eller mer: 9000 kroner.

Stillinger om krav om fagbrev og 1-årig fagskoleutdanning:

0-15 års ansiennitet: 6000 kroner.

16 år og mer: 9000 kroner.

Lærer og stillinger med krav om treårig universitets- eller høyskoleutdanning:

0-7 år: 12.000 kroner.

8-9 år: 6300 kroner.

10-15 år: 6600 kroner.

16 år og mer: 9000 kroner.

Adjunkt og stillinger med krav om fireårig universitets- og høyskoleutdanning:

0-7 år: 12.000 kroner.

8-9 år: 6.800 kroner.

10-15 år: 7100 kroner.

16 år og mer: 9000 kroner.

Lektor og stillinger med krav om mastergrad:

0-9 år: 7800 kroner.

10-15 år: 8200 kroner.

16 år og mer: 8900 kroner.

Lektor med tilleggsutdanning:

0-19 år: 8100 kroner.

10-15 år: 8400 kroner.

16 år og mer: 9300 kroner.

Generelt tillegg

• Generelt tillegg er et lønnstillegg som gis til alle arbeidstakere. Dette i motsetning til for eksempel lavlønnstillegg, som bare gis til de med en årslønn lavere enn satt sum.

•LO Kommune vil i år gi det generelle tillegget som et kronetillegg. Dette skjer ved at alle får økt lønna med et kronebeløp. Dette til motsetning av at lønna økes med en bestemt prosentsats. Det generelle tillegget kan også gis som en kombinasjon av disse to.

• Tillegget kan også gis som et lønnstrinnsopprykk innen tariffområder som har faste lønnsstiger som for eksempel i staten hvor en kan få et generelt tillegg på for eksempel to lønnstrinn.

Kilde: FriFagbevegelses tariffleksikon

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy