Drøyt 650 Fagforbundsmedlemmer kan være i streik fra søndag

Erlend Angelo

I morgen starter meklingen i lønnsoppgjøret i privat sektor mellom LO/YS og NHO. Hvis meklingen ikke fører fram kan 36.000 ansatte være i streik fra søndag morgen. 659 av dem er medlemmer i Fagforbundet.

2018040313140020180403141127

per.flakstad@fagbladet.no

LO har varslet plassoppsigelse for ca. 30.000 medlemmer. Av dem er 659 medlemmer i Fagforbundet. YS har varslet at rundt 6000 vil bli tatt ut i streik fra søndag morgen hvis partene ikke blir enige om et anbefalt resultat.

Fagforbundet har totalt rundt 4200 medlemmer som er ansatt i NHO-bedrifter.

Disse medlemmer av Fagforbundet er omfattet av det første streikeuttaket:

• 420 frisører i små og store salonger over hele landet som har tariffavtale med sine ansatte.

• 148 dyrepleiere ved klinikker som har tariffavtale.

• 6 ansatte ved Aurora kino i Tromsø.

• 12 ansatte ved Hero Kompetanse.

• 34 ansatte ved Infratek Norge AS gjennom energiavtalen mellom EL & IT-forbundet og NHO.

• 35 ansatte i Unibuss Oslo og 4 i Unibuss Ekspress gjennom bussbransjeavtalen mellom Transportarbeiderforbundet og NHO.

Optimistisk Riksmekler

Det er Riksmekler Nils Dalseide som skal forsøke å lose partene fram til et meklingsresultat de kan anbefale. Han er optimist før meklingen som starter i morgen.

– Slik jeg opplever det nå mener jeg det er godt rom for mekling. Det er konstruktive parter som prinsipalt ønsker en løsning. Det er en stor ressurs i meklingen, så jeg ser lyst på det, sier han til NRK.

LO er forberedt på streik

– Vi har alltid som utgangspunkt at vi skal komme til enighet under en mekling. Vi har krevende tema på bordet. LO konstaterer at det ikke har vært mulig å komme fram til en løsning, og begjærer dermed den frivillige meklingen avbrutt, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Vi forhandler om viktige saker for våre medlemmer, og derfor forbereder vi oss også til streik dersom vi ikke skulle bli nødvendig. På bordet ligger våre krav om en mer rettferdig pensjon og bedret kjøpekraft, og også krav knyttet til reise, kost og losji for utsendte arbeidstakere, sier LO-lederen.

Fristen for å bli enige om et anbefalt forslag er ved midnatt natt til søndag.

Vanskelig med tjenstepensjon

Partene står etter det FriFagbevegelse.no erfarer lengst unna hverandre i spørsmålet om tjenestepensjonen.

Ifølge personer som står tett opp i forhandlingene vil ikke NHO være med å diskutere spørsmålet om tjenestepensjon. Det skal være en av grunnene til at både forhandlingene og den frivillige meklingen ble brutt flere timer før fristen gikk ut.

Spørsmålet om AFP skal det være en god dialog rundt, mens det tredje vanskelige temaet, reise, kost og losji, er det ifølge kilder vi har snakket med en vilje til dialog.

Leder i YS Privat, Vegard Einan, bekrefter at det kan gå mot lange dager og sene kvelder fram til høyst sannsynlig langt på natten til søndag.

– Det er så store spørsmål som står på dagsorden at det er høyst usikkert om det blir enighet før fristen. Men samtidig har hver mekling sin egen dynamikk, sier Einan til FriFagbevegelse.no.

Noen viktige datoer i lønnsoppgjøret:

Tirsdag 3. april:

Hvis det ikke ble enighet innen 22. mars, vil Riksmekleren kalle inn partene til tvungen mekling først dag etter påske, tirsdag 3. april.

5. april:

Rapport fra Statistikk- og beregningsutvalget i statens tariffområde

5. april:

Åpning av oppgjøret i statlig sektor kl. 10.00

7. april:

Meklingsfrist i privat sektor LO/NHO

8. april:

Mulig start for streik i privat sektor LO/NHO. Da vil LO kunne ta ut medlemmer i nærmere 130 overenskomster. Det er 18 år siden det var streik i et samordnet oppgjør. Da var over 80.000 tatt ut i streik på det meste.

Partene vil strekke seg langt for å komme til enighet. Norsk økonomi er avhengig av de konkurranseutsatte bedriftene som selger til utlandet. Samtidig står veldig viktige prinsipper på spill på LO.

11. april:

Åpning av oppgjøret i KS-området kl. 12.00

11. april:

Åpning av oppgjøret i Oslo kommune kl. 14.00

13. april:

Åpning av oppgjøret i Spekter helse kl. 10.00

27.-30. april:

Innspurt i lønnsoppgjørene i stat og kommune

30. april:

Frist forhandlinger i oppgjøret stat og kommune kl. 24.00

8.-9. mai:

Åpning og avslutning av oppgjøret i KS Bedrift

24. mai:

Meklingsavslutning kl. 24.00 i stat kommune

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy