Strategisk streikeuttak presser arbeidsgiverne

Forbundstopp: – Førsteuttaket vårt legger kysten død

Frisører og dyrepleiere er blant dem som er tatt ut til å streike fra Fagforbundet

NHO-direktør Kristin Skogen Lund møter pressen.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund møter pressen.

Erlend Angelo

– Vi har vært rimelig treffsikre på det første streikeuttaket, tror Fellesforbundets leder, Jørn Eggum.

2018040511570520180405123851

helge@lomedia.no

Nøyaktig klokka 10.00 onsdag fylte delegasjonene fra NHO og LO opp møterommet hos Riksmekleren i Grensen. Her skal de sitte til de er enige - eller enige om å være uenige. Fristen er satt til midnatt natt til søndag. Det gir lite i odds for de som tror de går fra hverandre før det er et stykke ut på søndagen.

Blir de ikke enige, går 35 000 medlemmer av LO og YS ut i streik. Fagforbundet har blant annet tatt ut medlemmer i Frisøroverenskomsten og dyrepleiere/klinikkassistenter – totalt 659 medlemmer.

Disse streiker fra søndag, hvis ikke LO, YS og NHO blir enige.

Det første streikeuttaket var taktisk begrunnet, det innrømmer forbundsleder i Fellesforbundet overfor FriFagbevegelse.no.

– Førsteuttaket vårt legger kysten død. Det treffer verftene, og de som lever av reise, kost og losji rammes først, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.no.

Eggum vil ikke svare på spørsmålet om forhandlingene og den frivillige meklingen har ført partene nærmere hverandre i forhold til stridsspørsmålet om reise, kost og losji.

– Vi kan si at vi er tryggere på hverandres standpunkt. Men det er store interessemotsetninger ennå. Det er i hvert fall helt sikkert, sier Eggum.

Drøyt 650 Fagforbundsmedlemmer kan være i streik fra søndag

Han innrømmer at det alltid vil være fare for streik.

– Men det er ikke større fare i år. Så får vi se om vi evner å komme i mål denne gangen. Når du starter i mekling må du ha tro på å lykkes, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Partene rundt bordet hos Riksmekleren.

Partene rundt bordet hos Riksmekleren.

Erlend Angelo

NHO-direktør Kristin Skogen Lund synes samtalene før meklingen har vært konstruktive.

– Selv om det blir vanskelig, så håper vi å komme i mål, sier hun på vei ut av heisen og gjennom et nyhetshungrig pressekorps.

– Hva blir det vanskeligste spørsmålet?

– Det er en totalpakke. Alt må henge sammen med alt til slutt. Alle brikkene må passe inn i puslespillet, svarer NHO-direktøren.

– Hvor stor er streikefaren slik du ser det nå?

– Jeg har veldig tro på at vi skal klare å finne en løsning. Jeg føler vi har konstruktive og fornuftige dialoger. Det er et godt utgangspunkt. Det er ingen som tjener på at det blir konflikt, svarer hun.

Les alle saker om lønnsoppgjøret her

Kilder vi har snakket hevder at NHO hittil har vært lite villig til å snakke om tjenestepensjon og henviser til mandatet fra sitt representantskap.

– Er spørsmål knyttet til tjenestepensjon den aller vanskeligste nøtta å knekke?

– Det er flere temaer som er vanskelige. Pensjon er nok det mest kompliserte, svarer Skogen Lund.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ankom sammen med sine økonomer og den øvrige ledelsen. Også han håper at det skal bli en løsning på meklingen.

– Nå er vi i meklerens hånd. Nå er det opp til han å kommentere videre, var LO-lederens kommentar til pressekorpset. Mekleren er rutinerte Nils Dalseide. Han har med seg to sidemeklere denne gangen, Kine Eidsvik og Mats Ruland.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

NHO-direktør Kristin Skogen Lund møter pressen.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund møter pressen.

Erlend Angelo

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen møter pressen på vei inn til Riksmekleren.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen møter pressen på vei inn til Riksmekleren.

Erlend Angelo

Noe du lurer på? Sjekk Tariffleksikonet vårt her

Streike-konsekvenser

Det er ikke bare Fellesforbundet som har vært taktiske i sitt førsteuttak.

• Norsk Arbeidsmandsforbund har tatt ut 1760 i første uttak. Alt renhold i disse virksomhetene vil opphøre fra og med iverksetting av en eventuell streik. I tillegg har forbundet tatt ut 838 medlemmer innenfor bergindustrien, hvor våren er høyutvinningsperiode.

• EL og IT forbundet tar ut 3500 medlemmer. En tredjedel jobber i energibransjen. Ufarlige feil vil ta lengre tid å få rettet. Forbundet har også tatt ut en god del elektrikere, inkludert heismontører.

• Fagforbundet har blant annet tatt ut medlemmer i Frisøroverenskomsten og dyrepleiere/klinikkassistenter.

• Fellesforbundet har i hovedsak tatt ut ansatte innen Industrioverenskomsten, og som berøres av RKL. Også de store entreprenørene i byggfagene er tatt ut.

• Forbundet for Ledelse og Teknikk har tatt ut medlemmer med tekniske funksjoner.

• Handel og Kontor har tatt ut kontoransatte med administrativt ansvar for ordremottak samt ansatte i kundeservice og salg.

• Industri Energi vil ramme en stor del av metallproduksjonen i Norge. Smelteproduksjon, gjødselproduksjon blir blant annet rammet. Likeså møbelproduksjon.

• Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund rammer i sitt førsteuttak bryggeri - og mineralvannsbransjen, forsyning av vin og brennevin, sjokolade og snacks, iskremfabrikker, blant andre.

• Norsk Tjenestemannslag har blant annet tatt ut medlemmer på SINTEF i Trondheim.

• Norsk Sjømannsforbund melder at alle fartøy som blir berørt, har alternativ transport for publikum, for at ingen skal bli isolert.

• Norsk Transportarbeiderforbund har blant annet tatt ut busselskapene i Oslo-området, Stavanger-området. I tillegg rammes Schenker med alle sine 17 avdelinger.

Mulig storstreik vil lamme nesten all busstrafikk i Oslo, Akershus og Rogaland

Se oversikten over konsekvensene av LOs streikeuttak her.

• YS kan ta ut seks tusen medlemmer i streik søndag, om de ikke blir enig med NHO innen fristen lørdag 7. april. Disse jobber innen blant annet buss, matvareindustri, media og spedisjon og utgjør 20 prosent av YS-medlemmene i NHO-området. Blant disse er 1300 bussjåfører i Oslo-området, Stavanger og Sandnes.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Fakta om lønnsoppgjøret

• Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør, som betyr at det ikke bare skal forhandles om lønn, men at alle tariffavtalenes bestemmelser er åpne for revidering.

• Forhandlinger om lønn, en ny AFP-ordning, endringer i tjenestepensjonsordningen, samt krav knyttet til reise, kost og losji for ansatte som blir sendt på oppdrag, er ventet å bli de mest krevende sakene i årets forhandlinger.

• Først ute er oppgjøret i privat sektor mellom NHO og LO og YS. Offentlig sektor starter sine forhandlinger når privat sektor er ferdig.

• NHOs representantskap har vedtatt at det er rom for maksimalt 2,7 prosent lønnsøkning i år.

• Oppgjøret i privat sektor startet 12. mars med frist 22. mars, og endte med brudd.

• Meklingen hos Riksmekleren startet onsdag 4. april med frist ved midnatt natt til søndag 7. april.

• Hvis det ikke blir enighet, har LO og YS varslet at nærmere 35.000 av deres medlemmer tas ut i streik fra søndag. Totalt er det meldt plassoppsigelse for rundt 200.000 medlemmer i en rekke bransjer i privat sektor.

• LO og YS vedtok i år for første gang på ti år å gå for et samordnet oppgjør i motsetning til et forbundsvist oppgjør, som er normalen. Det innebærer at LO og NHO sentralt og YS og NHO sentralt forhandler, og at vedtakene blir bindende for alle forbundene i LO og YS.

• I tillegg kommer rundt 150 forbundsvise justeringsforhandlinger, såkalte forbundsvise sløyfer. (NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy