JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffoppgjøret 2018

LOs sjeføkonom: – Tullete å si at AFP-ordningen er underfinansiert

- AFP-ordningen er underfinansiert, mener Kristin Skogen Lund. Tull, svarer Roger Bjørnstad (til høyre). NHO-direktør Kristin Skogen Lund til venstre.

- AFP-ordningen er underfinansiert, mener Kristin Skogen Lund. Tull, svarer Roger Bjørnstad (til høyre). NHO-direktør Kristin Skogen Lund til venstre.

Helge Rønning Birkelund

Ordkrigen er i gang, under en uke før lønnsoppgjøret i privat sektor er i gang.

2018030712310020230821171436

helge@lomedia.no

LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, avviser gjentatte påstander fra NHO-direktør Kristin Skogen Lund om at AFP-ordningen er kraftig underfinansiert, noe som må føre til lavere ytelser. Nylig ble det enighet i offentlig sektor om en anbefalt tjenestepensjonsordning. AFP-delen i denne ordningen er i hovedsak den i privat sektor, men noen av hullene i privat AFP er tettet.

Leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, har allerede sagt at den nye offentlige AFP-løsningen er altfor dyr og god, og dermed uaktuell for norske bedrifter.

NHO-direktøren gjentok dette i tirsdagens utgave av DN: AFP-ordningen er ikke bærekraftig og er kraftig underfinansiert.

LO vil sikre sliterne en bedre pensjon. Her er alle kravene fra LO i årets lønnsoppgjør

– Stort etterslep

– Du får et større og større etterslep av forpliktelser. Hvis man fortsetter å betale inn i ordningen i takt med utbetalingene, går det greit. Da kan man holde på. Men jo flere som kommer inn i ordningen, jo mer går ut, og hvis etterslepet blir så stort blir det nesten umulig å gjøre noe med det. Da blir du sittende igjen med en kjemperegning, sa Kristin Skogen Lund til LO-Aktuelt i begynnelsen av desember.

Fagforbundets pensjonsekspert: – Jeg er veldig trygg på at vi har laget en pensjonsordning med en god sosial profil

Roger Bjørnstad fikk spørsmål om dette under tirsdagens presseseminar foran hovedoppgjøret, og ga kraftig svar på tiltale.

– Ordningen kan ikke være underfinansiert siden den ikke er fondsbasert. Alle prognoser viser at de løpende innbetalingene kan finansiere de løpende utbetalingene. I tillegg er det et bufferfond der som skal fungere som nettopp det, for å ta unna årene med lav avkastning. Dette er en helt tullete påstand. Prognosene tilsier at bufferfondet kan fungere også i framtiden, sier Roger Bjørnstad.

– Bare hvis NHO mister mange medlemmer som dermed melder seg ut av tariffavtalen får vi et problem. Det er riktig. Men prognosene viser ikke at det er tilfelle. I så tilfelle er det et scenario vi må håndtere senere hvis det oppstår, la han til.

Les alle sakene om lønnsoppgjøret her

LO-kravene

Landets arbeidstakere har opplevd tre strake år uten reallønnsvekst. Samtidig har konkurransekraften økt med 16 prosent og Norge har den mest produktive arbeidsstokken i hele verden.

Det mener LOs sjeføkonom må gi rom for en reallønnsvekst etter dette oppgjøret. I tillegg er LO ved årets oppgjør opptatt av å fremme likelønn og lavtlønnsproblematikken.

En bedre AFP-ordning er også et viktig krav. LO ser for seg en lemping av kvalifikasjonskravet og en ny tilleggsytelse for de som faller ut av ordningen. LO ønsker en gradert ytelse, til en andel basert på antall år i en AFP-bedrift.

NHO på sin side ønsker at AFP legges om til en innskuddsbasert tjenestepensjon.

– Det er ikke LOs førstevalg. Da vil avkastningsrisikoen overtas av arbeidstakerne, men ellers har den en del positive sider. Den kan framstå som lite realistisk, siden enten vil kreve en dobbel innbetaling eller at staten tar regningen i omleggingsfasen, mener Bjørnstad.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy