Skjebnedager for hovedoppgjøret

Meglingsfrist natt til søndag: Nå gjør de seg klare til storstreik

Klubbleder i Skanska Tommy Karlsen finner fram de obligatoriske streikevestene til medlemmene sine.

Klubbleder i Skanska Tommy Karlsen finner fram de obligatoriske streikevestene til medlemmene sine.

Erlend Angelo

– Mandag morgen er vi beredt, sier Tommy Karlsen, klubbleder i Skanska. Over hele landet gjør LO seg klare til storstreik.

2018040610340020180406103723

eline@lomedia.no

erlend@lomedia.no

Kasse på kasse med neongule streikevester står stablet i gangene til Oslo bygningsarbeiderforening, som er i ferd med å gå i kampmodus.

Fra mandag er flere hundre av deres medlemmer med i første pulje av LO-medlemmer som skal streike dersom ikke meklingen i tariffoppgjøret fører til en enighet. Også 659 av Fagforbundets medlemmer blir tatt ut i streik dersom partene ikke klarer å bli enige før fristen.

Fristen går ut ved midnatt natt til søndag, men vanligvis går det en del timer utover natta og kanskje dagen etter før det blir avklart om det blir streik.

Forbundstopp: – Førsteuttaket vårt legger kysten død

Tommy Karlsen og Petter Vellesen er ingen førstereisgutter skulle det bli streik. De mener AFP blir veldig viktig for medlemmene i år.

Tommy Karlsen og Petter Vellesen er ingen førstereisgutter skulle det bli streik. De mener AFP blir veldig viktig for medlemmene i år.

Erlend Angelo

Klare mandag morgen

– Vi håper selvsagt å unngå streik. Men må det til, så er vi definitivt klare.

Det sier klubbleder for 170 medlemmer i entreprenørbedriften Skanska, Tommy Karlsen. Han er på plass for å hente ut vester til åtte ulike byggeplasser i Oslo-området der det skal stå streikevakter parate mandag morgen.

– Det er mye spørsmål fra medlemmene, særlig om hva som er streikevaktenes oppgaver. Og mange lærlinger er usikre på hva streiken betyr for dem, sier Karlsen. Innen mandag morgen skal han ha vaktlister for streikevaktene klare, og han har bedt medlemmene følge godt med på meklingen utover lørdagskvelden og søndagen for å forvisse seg om det blir streik eller ikke.

Se hele lista her: Disse streiker fra søndag, hvis ikke LO, YS og NHO blir enige

AFP viktigst

Det er i år fire hovedkrav i årets lønnsoppgjør: økt kjøpekraft, en bedre tjenestepensjon, bedre AFP (avtalefestet pensjon) og regler for reise, kost og losji for utsendte arbeidere.

For Tommy Karlsens medlemmer er det AFP som motiverer mest i forhold til å ta en kamp med arbeidsgiverne.

– Vi har mange som nærmer seg AFP-alder. Men også for de unge bør jo pensjonen være viktig!

Strikk din egen streikevest!

Uvant med samordna

Verken Tommy Karlsen eller leder for Oslo bygningsarbeiderforening Petter Vellesen er streikeferskinger. Vellesen har vært med på tre streiker og en lockout. Men han må innrømme at det er litt flere spørsmål knytta til en mulig streik ved et samordna oppgjør.

– I vårt område er bare de største bedriftene tatt ut, i stedet for at alle på overenskomsten tas ut, sier Vellesen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tommy Karlsen og Petter Vellesen er ingen førstereisgutter skulle det bli streik. De mener AFP blir veldig viktig for medlemmene i år.

Tommy Karlsen og Petter Vellesen er ingen førstereisgutter skulle det bli streik. De mener AFP blir veldig viktig for medlemmene i år.

Erlend Angelo

Streikeviljen er det imidlertid ingenting å si på.

– Det må komme et godt resultat på flere områder. Vi trenger en pensjonsordning som tetter hullene, blant annet at folk får pensjon fra første tjente krone og også på mindre prosentstillinger. Ikke minst må vi forsikre oss om at AFP fortsetter som en ordning for sliterne, sier Vellesen.

659 medlemmer av Fagforbundet kan være i streik fra søndag

Fakta om lønnsoppgjøret

• Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at det ikke bare skal forhandles om lønn, men at alle tariffavtalenes bestemmelser er åpne for revidering.

• Først ute er oppgjøret i privat sektor mellom NHO og LO og YS, der det ble brudd i forhandlingene 22. mars.

• Tvungen mekling hos Riksmekleren starter onsdag 4. april, med frist midnatt 7. april.

• Fører ikke meklingen fram, kan det bli storstreik fra og med 8. april. Det blir i tilfelle den første storstreiken i privat sektor siden 2000.

• LO har varslet plassoppsigelse for 175.000 av sine medlemmer, mens YS har varslet plassoppsigelse av i overkant av 28.000 medlemmer.

• Oppgjøret er for første gang på ti år et samordnet oppgjør. Det innebærer at LO og NHO sentralt og YS og NHO sentralt forhandler, og at vedtakene blir bindende for alle forbundene i LO og YS.

• I tillegg pågår det rundt 150 forbundsvise justeringsforhandlinger, såkalte forbundsvise sløyfer.

• Forhandlinger om en ny AFP-ordning, samt om krav knyttet til reise, kost og losji for ansatte som blir sendt på oppdrag, er ventet å bli de mest krevende sakene i årets forhandlinger.

• Offentlig sektor starter sine forhandlinger når privat sektor er ferdig. (NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy