JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Du må svare ja eller nei til ny pensjonsordning seinest 15.mai

Nå kan du si din mening i uravstemningen på nett eller sms

Pixabay

Svarene i uravstemningen om ny pensjonsordning siger sakte inn til Fagforbundet. For første gang sier medlemmene ja eller nei utelukkende via sms og nett.

2018042614595620230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Forslaget til ny offentlig tjenestepensjonsordning har vakt betydelig engasjement og mye debatt i deler av medlemsmassen. Men det er usikkert hva det vil bety for oppslutningen om uravstemningen. Så langt strømmer stemmene inn i moderat tempo.

– Deltakelsen er vanskelig å forutse akkurat nå. Hittil har rundt 10-11 prosent stemt. Det er ikke så mye å skryte av, men erfaringsmessig tikker det inn mange stemmer inn mot fristen, sier Leo Valen, teknologirådgiver i Fagforbundet og sentral i utviklingen av systemet med elektronisk stemmegivning.

Ti ting du må vite om offentlig tjenestepensjon

Første uka

Forslaget til ny pensjonsordning ble sendt ut til uravstemning på mandag, sammen med dokumenter med informasjon om avtalens innhold og et forord av leder Mette Nord. Her argumenterer hun for hvorfor Fagforbundet anbefaler forslaget og oppfordrer medlemmene til å stemme ja.

Over 200 000 berørte kan enten stemme ved å svare på en sms de har fått eller på nett, via medlemsportalen.

– Vi følger avstemningen fortløpende og kommer til å sende ut et par påminnelser før fristen går ut, opplyser Valen.

Doblet oppslutning

Fagforbundet brukte det elektroniske systemet for første gang i hovedoppgjøret 2016 og har allerede gjennomført 75 avstemninger i store og små oppgjør. Deltakelsen har variert kraftig, men har i gjennomsnitt ligget på rundt 40 prosent.

Tidligere var det også mulig å avgi stemme på gammeldags vis. I år er første gang medlemmene bare kan stemme med sms eller på nett.

– Det er en utfordring å engasjere flere til å bruke stemmeretten, men det iallfall er mye enklere å stemme nå. Papirblanketter var mer omstendelig, og vi ser at oppslutningen nesten har doblet seg etter digitaliseringen, sier Valen, som også tror aktive tillitsvalgte som er flinke til å informere om forhandlingsresultatet har mye å si for oppslutningen om uravstemninger.

Klar anbefaling fra Fagforbundets leder: – Jeg anbefaler avtalen om ny offentlig tjenestepensjon

Flere på nett

De som stemmer med mobilen logger inn med et passord og skriver at de enten stemmer ja, nei eller blankt. Men et klart flertall har hittil stemt via medlemsportalen. Valen tror det skyldes at mange trykker på lenka til informasjonsdokumentene fordi de vil lese nærmere om forhandlingsresultatet før de bestemmer seg.

– Når de først er inne der, er det enklere å bruke stemmeskjemaet som ligger der.

Det foregår egentlig to avstemninger. En for LO Kommune (inkludert Oslo kommune) der medlemmer i kommunesektoren deltar, og en for LO Stat der statsansatte medlemmer deltar.

Siste frist

Avstemningsresultatet telles opp for LO Kommune og LO Stat, og resultatet er grunnlaget for anbefalingene som oversendes LO om å si ja eller nei til lovforslaget om ny offentlig tjenestepensjon. Uravstemningen skiller seg fra tilsvarende avstemninger om framforhandlede tariffoverenskomster ved at et nei-flertall ikke innebærer streik og muligheter for videre forhandlinger. Et nei betyr at dagens offentlige tjenestepensjonsordningen blir videreført, med de konsekvensene levealdersjusteringen medfører. Et ja-flertall medfører ny tjenestepensjonsordning som er livsvarig, kjønnsnøytral og kompenserer de som går av tidlig.

Uravstemningen varer fram til 15.mai klokka 16.

– Ny offentlig tjenestepensjon er mer solidarisk enn dagens ordning

Fem spørsmål og svar om «slitertillegget» og ny offentlig tjenestepensjon

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Pixabay