Oslo: De ansatte vil ha forhandlingsrett på pensjon

KRAV: Roger Dehlin og Fagforbundet Oslo vil ha forhandlingsrett på pensjon, kronetillegg og ingen lokale forhandlinger.

KRAV: Roger Dehlin og Fagforbundet Oslo vil ha forhandlingsrett på pensjon, kronetillegg og ingen lokale forhandlinger.

Fagforbundet Oslo

– Vi mener pensjonsvedtektene i sin helhet må inn i tariffavtalen, sa lederen i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, da de kommuneansattes hovedsammenslutning leverte tredje runde med krav i dag.

2018042615041420180426150400

tips@fagbladet.no

– Vi ser på pensjon som utsatt lønn og en viktig del av lønns- og arbeidsvilkår som partene har rett til å forhandle om. Mens både statsansatte og ansatte i de fleste andre kommuner har pensjon med forhandlingsrett, mangler vi forhandlingsrett på dette området i Oslo kommune. Vi krever derfor at dagens pensjonsvedtekter tas inn som en del av tariffavtalen, inklusive tillegget om aldersgrenser og pensjonsalder, samt AFP. Det er uforklarlig om ikke det rødgrønne byrådet skulle ønske det samme, sier Fagforbundet Oslos leder Roger Dehlin.

Stor avstand mellom partene i kommuneoppgjøret

Vil redusere midlertidighet

Kravet har støtte fra KAH (som er LO-forbundenes hovedsammenslutning i Oslo kommune), Unio, Akademikerne og YS. Dermed er det en samlet arbeidstakerside som står bak kravet.

Videre krever de ansatte at midlertidige tilsettinger ikke skal foretas uten at det foreligger en saklig begrunnelse for det, og at det skal være årlige drøftinger om prinsippene for innleid arbeidskraft fra bemanningsbyråer og midlertidige stillinger.

I tillegg mener KAH at deltidsansatte som jevnlig jobber mer enn stillingsprosenten, skal ha rett til tilsvarende økt stillingsprosent, og at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til ekstravakter.

KAH krever også at det settes ned et partssammensatt utvalg som skal se på arbeidsplaner og andre virkemidler som fremmer heltidskultur. Utvalget får i oppgave å se på hvordan deltidsansatte skal få forbedret sine rettigheter til økt stillingsprosent i avtaleverket og gis i oppgave å utarbeide en rapport i løpet av 2018 slik at rapporten blir et tema for mellomoppgjøret i 2019.

Høye forventninger til forhandlingene i Oslo

– Vi er enige med arbeidsgiver om å få flere over i hele stillinger. Slik det er i dag, jakter mange deltidsansatte etter ekstravakter for å klare seg økonomisk. Det gir lite forutsigbarhet for de deltidsansatte. De vet ikke når de skal jobbe fra uke til uke, og de vet ikke hvor stor lønnsutbetalingen blir fra måned til måned. Mange får ikke boliglån fordi banken ser at deltid gir usikker inntekt. Det er derfor helt nødvendig å sikre deltidsansattes mulighet for stillingsutvidelse, sier Dehlin.

Kronetillegg og nei til lokale forhandlinger

KAH krever reallønnsvekst for kommunens ansatte. Veksten bør komme som et tillegg på lønnstabellen, fortrinnsvis som kronetillegg slik at lønnsforskjellene i kommunen ikke øker ytterligere. Oslo kommune har i begge sine foregående tilbud signalisert at de ønsker både tillegg på lønnstabellen og lokale forhandlinger. Det ønsker ikke KAH å være med på. KAH avviser lokale forhandlinger, og mener at den økonomiske rammen i stedet bør fordeles gjennom det sentrale oppgjøret.

Se alle tariffsakene her

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy