JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor spenning rundt mulig Giske-comeback

Trond Giske.

Trond Giske.

Brian Cliff Olguin

Innen 1. februar må den sittende fylkeslederen si ja eller nei til gjenvalg i Trøndelag Arbeiderparti. Et nei kan åpne veien for Trond Giske.

2020012710303920200127103106

Hvis sittende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø tar gjenvalg, betyr det etter alt å dømme at han får fornyet tillit.

I motsatt fall får valgkomiteen en langt mer delikat sak i fanget: Hvordan skal den forholde seg til Giskes kandidatur til den ledige jobben?

Trond Giske takker Sofie for at han nå kan drive valgkamp

Adresseavisen skrev allerede før jul at Giske er favoritt til vervet dersom det skulle komme i spill.

Delte meninger

Årsmøtet i Trøndelag Ap holdes fra 20. til 22. mars. Valgkomiteens innstilling skal være klar 16. mars. Lokallagene får et par uker i starten av februar til å komme med sine innspill i saken.

Lokalt er det delte meninger om Giske, som trolig har større støtte i Sør- enn i Nord-Trøndelag.

– Giske er en av Norges dyktigste politikere og kommer til også til å være viktig for Trøndelag. Det har han vært, og det kommer han til å være fremover, sa Aps fylkesordfører Tore Sandvik nylig til Nettavisen.

Fra andre er tonen en ganske annen:

– Jeg blir ikke med i styret eller som vara til styret dersom Giske blir styreleder, har Namsos-ordfører Arnhild Holstad uttalt til Adresseavisen.

Ap-velgerne slår ring om Støre på måling

– Ikke navn

Valgkomiteens leder Arild Grande sier man ikke tar ikke stilling til noen navn før 3. februar. De som sitter i fylkesstyret i dag, har fått frist til 1. februar med å si ja eller nei til gjenvalg. Valgkomiteen møtes to dager senere.

– Er Trond Giske aktuell som fylkesleder eller for en plass i fylkesstyret?

– Vi har enda ikke fått tilbakemelding fra dem som har vervene i dag, på om de sier ja eller nei til gjenvalg. Derfor blir det irrelevant å spekulere på navn før 1. februar.

– Det som er helt klart, er at vi har mange dyktige politikere i Trøndelag som kan bekle de ulike vervene. Valgkomiteen skal sikre en ryddig og trygg prosess.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fremholdt nylig at Trøndelag selv må avgjøre hvem som skal fronte fylkeslaget videre.

– Trøndelag avgjør valg av sin ledelse og hvem de vil at skal fronte det fylket inn på 2020-tallet. Det er deres valg, sa han til NTB.

Giske om bompenger: – Nok er nok. Det har gått for langt

Gikk av

Trond Giske gikk av som Arbeiderpartiets nestleder i januar 2018 i kjølvannet av varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Ap konkluderte i etterkant med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Giske selv har sagt at han er lei seg for hendelser som var upassende og ubehagelige. Men han har avvist anklagene om seksuell trakassering og karakterisert enkelte av varslene som grunnløse og falske.

Foreslått i fjor

Da Trondheim Ap allerede i fjor foreslo å ta Giske inn i fylkeslagets ledelse, utløste det mye debatt. Så dukket VGs såkalte dansevideosak opp i februar, og valgkomiteen valgte å vrake Giske.

p

VG er i ettertid felt i Pressens Faglige Utvalg for sin dekning av videoopptaket fra Bar Vulkan.

Alt tyder likevel på at Giske fortsatt vil være en omstridt kandidat hvis ledervervet skulle bli ledig. Imidlertid vil det trolig være større aksept for Giske som medlem av arbeidsutvalget i Trøndelag enn som fylkesleder. Som fylkesleder vil Giske også sitte i Aps landsstyre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy