JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Audun Lysbakken: Fremtidsskolen må gi leksehjelp og gratis mat til alle

HELDAGSSKOLEN: SV-leder Audun Lysbakken mener heldagsskolen er svaret på hvordan skolen skal få hvert barn til å lære, lykkes og trives i skolen.

HELDAGSSKOLEN: SV-leder Audun Lysbakken mener heldagsskolen er svaret på hvordan skolen skal få hvert barn til å lære, lykkes og trives i skolen.

Sidsel Valum

I pamfletten «Framtidsskolen» gir Audun Lysbakken sin resept på en mer praktisk og variert skole. En utvidet skoledag som inkluderer lekser og mat, er medisinen vi trenger, mener han.

2017030311010020230821171436

Skolen er avgjørende for å forberede barna på framtida, slår SV-leder og medlem av Stortingets utdanningskomite Audun Lysbakken fast i åpningskapittelet til boka, eller pamfletten, «Framtidsskolen». Og det er en framtid ingen vet nøyaktig hvordan blir. Arbeidslivet er i endring. Roboter og automatisering er for eksempel i ferd med å endre mange arbeidsplasser.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Nytt syn på læring

«Det vi vet vi vil trenge framover, som ikke vil kunne erstattes med maskiner, er kreativitet, nytenkning og omsorg. Evnen til å samhandle med andre mennesker, til å ta i bruk ny kunnskap og til å lære hele livet er det viktigste vi kan lære bort.

I møte med denne framtida kommer det gamle synet på læring til kort,» skriver Audun Lysbakken.

Hans svar på morgendagens utfordringer er heldagsskolen. Vi står i et veiskille i skolepolitikken, mener Audun Lysbakken. Han taler for en utvidelse av skoledagen og skroting av hjemmelekser. Leksene skal inn i skoledagen, og barna skal ha fri når skoledagen er slutt.

Så lenge lever folk i ditt yrke

Sosial utjevning

Mange barn kan ikke få hjelp til leksene hjemme, derfor mener Audun Lysbakken at heldagsskolen vil være sosialt utjevnende. Gratis skolemat finansiert over helsebudsjettet er et annet tiltak han taler for. Han konstaterer at Norge er det eneste landet i Norden som ikke har en skolematordning.

«Satser vi på sunn mat og fysisk aktivitet i skolene i dag, kan vi spare store summer på helsebudsjettene i morgen,» skriver han i boka.

En leksefri skole vil også være bra for familiene, mener han.

Flere lærere

Flere lærere, større lærertetthet, andre yrkesgrupper inn i skolen, er andre tiltak som trengs for å skape en trygg og god skolehverdag, og for å få bukt med mobbing i skolen, mener Audun Lysbakken.

Han er for innføring av en nasjonal norm for lærertetthet, som sikrer skolebarn mot overfylte klasser og lærermangel, og øremerkede midler til en nasjonal lærergaranti.

«Skolen trenger dessuten en tillitsreform. Mål- og resultatstyring av skolen skal erstattes med tillitsbasert skoledrift,» skriver Audun Lysbakken.

Audun Lysbakken har skrevet boka sammen med Tarjei Helland. Den er utgitt av forlaget Manifest.

• Opprør mot asylbaronenes utbyttefest

• SV-leder ønsker nullprofitt i velferdsstaten

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy