HELDAGSSKOLEN: SV-leder Audun Lysbakken mener heldagsskolen er svaret på hvordan skolen skal få hvert barn til å lære, lykkes og trives i skolen.
Sidsel Valum
Skolen er avgjørende for å forberede barna på framtida, slår SV-leder og medlem av Stortingets utdanningskomite Audun Lysbakken fast i åpningskapittelet til boka, eller pamfletten, «Framtidsskolen». Og det er en framtid ingen vet nøyaktig hvordan blir. Arbeidslivet er i endring. Roboter og automatisering er for eksempel i ferd med å endre mange arbeidsplasser.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
Nytt syn på læring
«Det vi vet vi vil trenge framover, som ikke vil kunne erstattes med maskiner, er kreativitet, nytenkning og omsorg. Evnen til å samhandle med andre mennesker, til å ta i bruk ny kunnskap og til å lære hele livet er det viktigste vi kan lære bort.
I møte med denne framtida kommer det gamle synet på læring til kort,» skriver Audun Lysbakken.
Hans svar på morgendagens utfordringer er heldagsskolen. Vi står i et veiskille i skolepolitikken, mener Audun Lysbakken. Han taler for en utvidelse av skoledagen og skroting av hjemmelekser. Leksene skal inn i skoledagen, og barna skal ha fri når skoledagen er slutt.
• Så lenge lever folk i ditt yrke
Sosial utjevning
Mange barn kan ikke få hjelp til leksene hjemme, derfor mener Audun Lysbakken at heldagsskolen vil være sosialt utjevnende. Gratis skolemat finansiert over helsebudsjettet er et annet tiltak han taler for. Han konstaterer at Norge er det eneste landet i Norden som ikke har en skolematordning.
«Satser vi på sunn mat og fysisk aktivitet i skolene i dag, kan vi spare store summer på helsebudsjettene i morgen,» skriver han i boka.
En leksefri skole vil også være bra for familiene, mener han.
Flere lærere
Flere lærere, større lærertetthet, andre yrkesgrupper inn i skolen, er andre tiltak som trengs for å skape en trygg og god skolehverdag, og for å få bukt med mobbing i skolen, mener Audun Lysbakken.
Han er for innføring av en nasjonal norm for lærertetthet, som sikrer skolebarn mot overfylte klasser og lærermangel, og øremerkede midler til en nasjonal lærergaranti.
«Skolen trenger dessuten en tillitsreform. Mål- og resultatstyring av skolen skal erstattes med tillitsbasert skoledrift,» skriver Audun Lysbakken.
Audun Lysbakken har skrevet boka sammen med Tarjei Helland. Den er utgitt av forlaget Manifest.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad