Helsefagarbeidere

Heftig strid om ny vei til sykepleierutdanning

Debatten raser i sosiale medier etter at det ble kjent at helsefagarbeidere kan ta sykepleierutdanning uten generell studiekompetanse. Og Sykepleierforbundet står mot Fagforbundet.

2017020613534820170302142546

kathrine.geard@fagbladet.no

For et par uker siden serverte Fagbladet nyheten om at fagarbeidere uten generell studiekompetanse nå kan søke direkte på høgskolefagene sykepleie og barnehagelærer på Høgskolen i Oslo og Akershus(HiOA). Reaksjonen i Fagforbundet var positiv.

– Vi ønsker den yrkesfaglige veien (Y-veien) velkommen. Vi vet at studenter som går Y-veien, er svært dyktige og meget velansette i arbeidslivet, sa Mette Henriksen Aas, leder i Seksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.

Hun mener det er en anerkjennelse av fagarbeidernes kompetanse, og at et slikt tilbud gir større mulighet for karriereutvikling for barne- og ungdomsarbeideren.

80 søkte hel stilling som helsefagarbeider – ingen var kvalifiserte

Negative sykepleier

Men tonen i Norsk Sykepleierforbund(NSF) var er en helt annen. De mener det er viktig å ha studiekompetanse i bunnen for å komme inn på bachelorstudiet i sykepleie.

I en kommentar på Sykepleierforbundet hjemmeside understreket forbundsleder Eli Gunhild By det også må stilles krav om karakteren 3 i norsk, matte og engelsk for å sikre tilstrekkelig inntakskompetanse.

– Vi mener også at sykepleierutdanningen må ha et enhetlig og helhetlig løp for å ha et felles grunnlag for autorisasjon.

Alle statssekretærene til Bent Høie er sykepleiere

Gamle og nye krav

Også tidligere har helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse fra videregående skole kunnet søke på sykelpleierutdanning. Men da på bakgrunn av såkalt realkompetanse - med aldergrense på 25 år, og med et krav om minst tre års praksis som helsefagarbeider.

I forsøksordningen som starter i mai, holder det med bestått VG 1 og VG 2 og fagbrev som helsefagarbeider.

NSFs forbundsleder får støtte av studentleder Cathrine Villemo Tallaksen Svendsen.

Hun sier at NSF Student er imot innføring av Y-veien til sykepleierstudiet og ønsker en enhetlig og helthetlig utdanning.

– En sykepleier skal være en sykepleier uansett hvor man er utdannet. Dette studietilbudet vil ikke være med på å skape det, mener hun.

Bent Høie: – Jeg snublet i ordene

Forstår ikke argumentene

Mette Henriksen-Aas forstår ikke holdningen i Sykepleierforbundet. Hun viser til at dette har vært gjennomført innen andre fag i mange år, og at både læresteder og arbeidsgivere, er svært fornøyde med dem som tar den yrkesfaglige veien. At de har både praktisk og teoretisk kunnskap med seg, gir bedre forståelse for faget.

– Jeg skjønner ikke argumentasjonen til Sykepleierforbundet, de må bli mer konkrete. Nå kan det virke som man ser på andres kompetanse som en trussel, at det er en redsel for at noen skal være flinkere, sier Aas-Henriksen.

Følg Fagbladet på Facebook

Motstand fra profesjonsforbund er ikke noe nytt.

– Men jeg er overrasket over at noen yrkesgrupper vil holde andre yrkesgrupper nede. Istedet for å jobbe sammen til det beste for dem som man er til for i den andre enden.

Stort engasjement

Det er ikke bare på forbundsplan det er motstridene syn. etter at saken ble kjent har innleggene flommet på sosiale medier. På Sykepleiens Facebooksider er meningene svært delte. Her er et knippe:

• "Der! Der sørget HIOA for at anseelsen til oss sykepleiere daler og at lønnsutviklingen stopper.".

• "Helt feil! Alle bør søke på samme grunnlag, og da må man ha generell studiekompetanse! Kanskje vi skal la vekterne uten generell studiekompetanse komme rett inn på politihøyskolen også da? For man trenger ikke 4 i matte eller norsk for å arrestere noen heller? Kun erfaring med folk? Latterlig. Skummel utvikling."

• " Dersom en ikke klarer å ta generell studiekompetanse så har en ingen ting på en høyskole eller universitet å gjøre."

• " Hva konkret er det helsefagarbeidere mangler mener du? Og på hvilke måte er det en nedgradering? Helsefagarbeidere har en 4 årig utdanning ditekte knyttet til fagene til sykepleien før de begynner på studiet. Elever med studiekompetanse har 3 årig utdanning før de begynner sykepleien med kun en teoretisk ballast fra helt ordinæte fag som matte, norsk, kroppsøving, valgfag etc".

• "Å kunne ta høyere utdanning UTEN generell studiekompetanse er å gå feil vei. Det burde stilles høyere krav til sykepleierutdanningen, og ikke fire på noen krav. Dette "fast track"-tilbudet om utdanning høres desperat ut. "

• "Tror de kan bli gode sykepleiere, jeg. Studiekompetanse er ikke det samme som skikkethet for yrket. Hilsen sykepleier."

Lavest status

Fagbladet har tidligere skrevet om at helsefagarbeidere er nederst på rangstigen innenor helsevesenet. Håkon Høst ved forskningsinstituttet NIFU har forsket mye på fagutdanning og dens rolle i arbeidslivet. For tre år siden var han med å forfatte rapporten «Å bli helsefagarbeider».

– Hjelpepleiere, og senere helsefagarbeidere, har vært en del av helsehierarkiet, med egen utdanning og sertifisering. Men innenfor dette hierarkiet befinner de seg nederst, sier forskeren.

Ikke flere plasser

Sykepleien skriver at det ikke blir økt antall studieplasser når helsefagarbeidere nå kan starte på sykepleierutdanningen uten studiekompetanse. 20 studieplasser reservert til helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse. Det bekrefter Unni Hembre, instituttleder ved fakultet for helsefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Bent Høie åpnet ny etterutdanning med en nål

– Jeg vil minne om at sykepleiere, som er den største gruppen som jobber på sykehjem, har lovfestet rett til pensjon

Tre-terminsordningen

• Gjennom tre-terminsordningen gjennomføres sykepleierutdanningen på tre år inkludert to sommerterminer.

• Dette tilsvarer noen ukers sommerkurs før ordinær studiestart og noen uker påfølgende sommer, mellom første og andre studieår.

• Tre-terminsordningens organisering består av egne forberedende emner i norsk og matematikk, samt en utvidet og lengre periode for gjennomføring av emner i første studieår.

• Fra og med andre studieår vil man være ajour med sine medstudenter. Alle må gjennomføre og bestå de samme oppgaver og eksamener.

Det kan virke som om man ser på andres kompetanse som en trussel, at det er en redsel for at noen skal være flinkere

Mette Henriksen-Aas, Fagforbundet

MEST LEST:
FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

Werner Juvik

Bussjåfør hadde mobil i hånda og fikk sparken. Nå har han vunnet i retten mot arbeidsgiveren

– Regjeringens forslaget vil ramme lavtlønte hardest og kvinner i særdeleshet, mener forbundsleder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen.

– Regjeringens forslaget vil ramme lavtlønte hardest og kvinner i særdeleshet, mener forbundsleder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen.

Nanna Aanes Wolden

Pensjonistlederen protesterer mot regjeringens forslag om at enker og enkemenn skal miste pensjon

Før hjalp helsefagarbeidere brukeren med oppgaver som hun eller han ikke lenger klarte å utføre selv. Nå skal de prøve å holde hendene på ryggen og motivere brukeren til å klare mest mulig selv.

Før hjalp helsefagarbeidere brukeren med oppgaver som hun eller han ikke lenger klarte å utføre selv. Nå skal de prøve å holde hendene på ryggen og motivere brukeren til å klare mest mulig selv.

Tri Nguyen Dinh

Hjelper eller trener? – Helsefagarbeiderne blir ikke utdanna for framtida

TUNGT ÅR: Ålesund kommune må kutte 351 millioner kroner fra driftsbudsjettet.

TUNGT ÅR: Ålesund kommune må kutte 351 millioner kroner fra driftsbudsjettet.

Halvard Alvik/NTB Scanpix

Fem kommuner slo seg sammen. Nå skal de kutte 190 årsverk

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Kokken Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars. Nå vurderer han å søke jobb innen helse

Blant annet blir 16 millioner foreslått til sosiale aktiviteter, alternative julefeiringer og julehjelp, som matkasser, klær og gaver til sårbare grupper.

Blant annet blir 16 millioner foreslått til sosiale aktiviteter, alternative julefeiringer og julehjelp, som matkasser, klær og gaver til sårbare grupper.

Colourbox.com

Regjeringen vil gi ekstra julepenger til sårbare grupper: Nå får disse ekstra støtte

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy