JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norgesmester i helsefag skal tene på Toppidrettssenteret

Snart er Celina klar for yrkes-EM

NORGESMESTER: Celina Sørensen Tollefsen er Norges beste helsearbeider. Første desember møter hun gullvinnere fra hele Europa for å kjempe om EM-tittelen.

NORGESMESTER: Celina Sørensen Tollefsen er Norges beste helsearbeider. Første desember møter hun gullvinnere fra hele Europa for å kjempe om EM-tittelen.

Anders Stai Fougner

Fersk norgesmster Celina Sørensen Tollefsen har startet oppkjøringen til EM i Gøteborg i desember.

2016110214240020230821171436

tips@fagbladet.no

– Språket blir den tøffeste utfordringa i EM, sier den ferske norgesmesteren. I Gøteborg er konkurransespråket engelsk, så nå gjelder det å pugge faguttrykkene.

NM i yrkesfag gikk av stabelen i Bergen i forrige uke, og allerede denne uka samles yrkeslandslaget på Toppidrettssenteret for å bli kjent og motivere seg for EM.

Det er en ulempe for Norge at konkurransene kommer så tett. For eksempel kåret russerne sine beste for ett år siden, og har ligget i hardtrening siden da.

Yrkes-NM i full gang i Bergen

Det blir en tøff høst

– Vi presser Celina inn i et tøft opplegg, like etter de harde konkurransene i Bergen. I tillegg avla hun fagprøven tidligere i høst, sier Monica de Vito. Hun er dommerekspert og lærer i helsefag, dømte i NM og debuterer som internasjonal dommer i Gøteborg.

– Nå gjelder det å bygge henne opp mentalt. Det viktigste er å gi henne en god opplevelse. Ingen forventer at Celina skal vinne dette, hun har altfor kort tid på seg til å trene. Målet er å treffe andre flotte ungdommer, konkurrere og ha det gøy, sier de Vito.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORMALT: Norgesmester Celina Sørensen Tollefsen sjekker at blodtrykket til mentor Yvonne Soggemoen er i orden.

NORMALT: Norgesmester Celina Sørensen Tollefsen sjekker at blodtrykket til mentor Yvonne Soggemoen er i orden.

Andrers Stai Fougner

Fagbevegelsen hardt ut mot Yrkes-VM i Abu Dhabi

Proft team

Fagbladet møter Monica og Celina på Stovner videregående skole i Oslo, der Monica underviser. Med vikar betalt av Fagforbundet kan hun nå gå inn for oppgaven med å lage treningsopplegg for Celina. Det er mange detaljer som må finpusses før EM.

Med seg på laget har de coach Yvonne Soggemoen, som inntil hun nå blir avløst av de Vito har vært Norges ekspert og prosjektleder for yrkeskonkurransene i helsearbeiderfaget. Hun har jobbet med NM siden 2007, delvis med prosjektmidler fra Fagforbundet. Den erfarne sykepleieren har fått med seg tre EM og fem VM, og før EM skal Soggemoen hjelpe de Vito å fikse jobben som dommer og ekspert.

Blant verdens beste helsefagarbeidere

Mange oppgaver

– Progresjonen fra NM til EM er enorm, sier Yvonne Soggemoen.

– Celina skal gjennom tre konkurranser daglig i tre dager. Oppgavene spenner fra nyopererte hofter til sårstell, stomipasienter, MS, diabetes og palliativ behandling, det vil si omsorg for døende.

Soggemoen vet hva som skal til for å få poeng og har mange gode råd på lager:

– Husk å si navnet ditt med en gang, og vær nøye med å vaske hendene og fjerne brukt utstyr. Det er detaljene som teller, det er veldig objektive kriterier. Du trenger ikke si så mye, du kan være nokså stille, men gjøre jobben og komme langt likevel, sier hun.

Følg Fagbladet på Facebook

Verdens beste trener

Når Celina kommer hjem til Harstad etter samlingen i Oslo, er det fjorårets verdensmester fra Sao Paulo, Jenny-Marlen Skogeng Fossan, som skal trene med henne.

Tilfeldighetene gjør at begge disse dyktige helsefagarbeiderne bor på samme kant av landet.

– Faglig sett føler jeg meg trygg. Det er detaljene vi må trene på. Problemet er å få tid til alt vi skal igjennom, sier Celina, som også har et krevende år på videregående. Hun tar påbygging til studiekompetanse for å kvalifisere seg til sykepleierstudiet.

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Stikkord: Omsorg

– Hva mener du kjennetegner en god helsefagarbeider, Celina?

– Å ha pasienten i fokus. Det er viktig at pasienten kan være trygg på deg. Selv er jeg opptatt av å kunne gi det lille ekstra. Omsorg er et viktig stikkord.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LADER BATTERIENE: Å pleie seg selv er viktig for en som skal gi andre omsorg. Hudpleieelev Nahla Elgattasi ved STovner videregående gir norgesmester Celina Sørensen Tollefsen en avstressende ansiktsbehandling.

LADER BATTERIENE: Å pleie seg selv er viktig for en som skal gi andre omsorg. Hudpleieelev Nahla Elgattasi ved STovner videregående gir norgesmester Celina Sørensen Tollefsen en avstressende ansiktsbehandling.

Anders Stai Fougner

– For å kunne gi omsorg er det viktig å ta vare på seg selv så man ikke blir tappet for energi, understreker Monica de Vito. Derfor har hun en hyggelig overraskelse på lur til den ferske norgesmesteren; en avslappende stund i salongen til elevene som går hudpleielinja på Stovner.

Så får Celina Sørensen Tollefsen slappe av noen timer, i hudpleieelev Nahla Elgattasis kyndige hender. Men hun får ikke hvile lenge på laurbærene. EM er like rundt hjørnet, og vi andre kan bare krysse fingrene!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy