JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tok fagskole: Nå kan Hilde mest om barn med særskilte behov

HILDE SE HER: Reiseglade unger kravler både på Hilde og kartet.

HILDE SE HER: Reiseglade unger kravler både på Hilde og kartet.

Werner Juvik

Etter at barne- og ungdomsarbeider Hilde Åsen tok 60 studiepoeng på fagskolen, kan hun mer om barn med særskilte behov enn sin pedagogiske leder.

2019010410150020230821171436

titti.brun@fagbladet.no

– Hilde, se her. Hvilket flagg er det?

Reisevante kravler barna i Sinsen barnehage rundt barne- og ungdomsarbeider Hilde Åsen og leter på kartet til de finner Ghana, på venstre side der Afrika tar en brå sving nedover igjen.

– Vi har flydd til mange land. Egypt. Nordpolen. Hollywood, ramser de opp.

Ungene forteller begeistret og er helt uberørte av at Hilde nettopp i går fikk vite at hun besto eksamen og nå er fagarbeider med en fagskolegrad i «Barn med særskilte behov».

Slapp 80.000 i skolepenger

I to år har Åsen studert pedagogikk, forebyggende og helsefremmende metoder for bedre å kunne følge opp barn med spesielle behov. Det var faglig krevende. Klassen hennes startet med 29 elever, mens bare 16 gikk opp til eksamen.

– Jeg tok også fagbrevet på kveldstid, likevel var jeg overhodet ikke forberedt på at det krevde så mye innsats for å ta ett årsstudium på deltid. Med tolv store innleveringer i tillegg til praksisoppgave på 25-30 sider har det blitt lite frihelger de to siste årene, sier Åsen.

Hun er en av 260 heldige barne- og ungdomsarbeidere som for to år siden fikk tilbud om gratis fagskole. Det var første gang at noen barne- og ungdomsarbeidere har fått dette tilbudet. Fortsatt er gratis fagskole et tilbud til et fåtall av de 20.000 barne- og ungdomsarbeiderne i Norge. Et fagskoleår koster omkring 80.000 kroner i skolepenger.

EGET LEKEROM: Hilde bruker sin nye spesialkompetanse på hele barnegruppa.

EGET LEKEROM: Hilde bruker sin nye spesialkompetanse på hele barnegruppa.

Werner Juvik

Aldri mer…eller?

– I går tenkte jeg at jeg aldri mer skulle studere. I dag er jeg ikke like fremmed for tanken. Jeg har lært så mye, og det er gøy. Så hvem vet?

Men barnehagelærer vil hun ikke bli.

– Jeg har flere års erfaring som leder på dispensasjon fra kravet om å være barnehagelærer. Men det er ikke det jeg vil. Jeg vil jobbe direkte med barna, sier hun.

Hjertet banker ekstra hardt for barn som trenger ekstra støtte.

– Når vi observerer at en unge trenger mer oppfølging, kan det ta både ett og to år før vi får spesialpedagogisk hjelp. Det er for seint i små barns liv. Vi må ha denne kompetansen i alle barnehagene.

– Jeg bruker det jeg lærte hver dag. Også ansatte fra de andre avdelingene spør om tips og metoder.

Tidlig innsats er viktig

Pedagogisk leder Lene Nedrejord var også overrasket over omfanget av studiet.

– Jeg skjønte etter hvert på oppgavene, problemstillingene og begrepsbruken at dette studiet er omfattende, sier Nedrejord.

Studiet er tett knyttet til arbeidshverdagen. Hildes ti uker lange praksisperiode var i Sinsen barnehage der hun hadde ukentlige veiledningstimer.

– Oppgaven hennes var å lage et opplegg for barn som trengte spesiell oppfølging hos oss. Det var veldig nyttig for barnehagen. Vi har hele tiden barn som strever og tidlig innsats er kjempeviktig.

– Det er godt å jobbe med mennesker som har spisskompetanse. Hilde har mer kompetanse på spesialpedagogikk enn meg, påpeker Nedrejord.

Mumien våkner

Inne i gymrommet suser den myke frisbee’n tvers over rommet og inn i klatreveggen der det allerede henger to sprellende unger.

Midt i rommet står en myk gummikasse. Plutselig slår lokket opp.

– Whæææ. Jeg er en mumie.

– Som du skjønner reiste vi lenge i Egypt, sier Hilde lattermildt, mens hun holder øye med at bare en av gangen hopper på trampolinen.

Brått triller tårer og snørr. Mumien er igjen blitt til en liten gutt som trenger trøst.

– Hilde, stønner han.

– Oj, så dumt at det gjør vondt, trøster Hilde.

Og straks går det bedre. Mumien kryper tilbake, ned i den røde sarkofagen med blått og grønt lokk - kanskje for noen tusen år til.

Fagforbundet mener:

Et fagskoleår koster omkring 80.000 kroner i skolepenger. Tekniske fagskoler og 13 fagområder for helsefagarbeidere har vært gratis i årevis.

Fagforbundet har i mange år arbeidet for at fagskoler for barne- og ungdomsarbeidere også skal være gratis, på lik linje med høyskole- og universitetsfag. Foreløpig er det bare et tilbud til noen få.

Fakta om fagskoler

* Bygger på videregående kunnskap

* Varer fra ett halvt til to år

* Korte og yrkesrettede utdanninger

* Noen tilbyr deltids- og nettkurs

* Omkring 15.000 tar et fagskolestudium årlig

* Gir rett til lån og stipend fra Lånekassa

* Gir mulighet for stipend fra Fagforbundet

Fagskole kan gi 20.000 ekstra i lønn

Fagforbundet har lenge krevd at fagskole skal gi lønnsopprykk. Fra og med første august 2017 gir fagskoler med 60 fagskolepoeng opptil 20.000 kroner. Avtalen gjelder bare for kommunale fagarbeidere med ett års relevant fagskole, og dersom arbeidsgiver anser utdanningen relevant for arbeidet. Noen private barnehager gir også tillegg.

«Det er godt å jobbe med folk som har spisskompetanse. Hilde har mer kompetanse på spesialpedagogikk enn meg.»

Pedagogisk leder Lene Nedrejord

«Når vi observerer at en unge trenger mer oppfølging, kan det ta både ett og to år før vi får spesialpedagogisk hjelp. Det er for seint i små barns liv.»

Hilde Åsen, fagarbeider med fagskolegrad

«Jeg hører navnet mitt en del ganger i løpet av dagen»

Hilde Åsen, fagarbeider med fagskolegrad

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy