JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

40 ansatte i Toma Eiendomsdrift kan miste jobben:

Skolevaktmester Ilyas er en av dem som kan miste jobben når Oslo kommune overtar

Ane Børrud

Ilyas Gadaev er en av vaktmesterne i Toma Eiendomsdrift som risikerer å miste jobben når kommunen tar over vaktmestervirksomheten ved alle skolene i byen. Han håper inderlig han får fortsette.

2019020509140020230821171436

ane.borrud@lomedia.no

Over 40 ansatte i Toma Eiendomsdrift kan miste jobben når Oslo kommune tar tilbake skolevaktmesterne i egen regi. Ilyas Gadaev er en av dem. Han har vært ansatt i Toma Eiendomsdrift i to år, og har jobbet som vaktmester ved to Oslo-skoler like lenge. 80 prosent på en stor barneskole, og 20 prosent på en mindre skole. Han elsker jobben sin.

– Barna kaller meg verdens beste vaktmester. Det er fordi jeg har hodetelefoner, står på longboard og kan ta backflips, ler han.

Han har prøvd ulike jobber, men har fort blitt lei.

– Jeg klarer ikke å sitte stille, og jeg liker å gjøre litt av alt. Så vaktmesterjobben er midt i blinken. Om sommeren er det én jobb, om vinteren er det en helt annen jobb, forklarer han.

HASARDSPILL: Nå får Oslo-skolene vaktmesterne tilbake. – Det var et hasardspill om kompetanse, sier vaktmester Trond Grande (t.h.) og kollega Kumar Arjaratnam.

HASARDSPILL: Nå får Oslo-skolene vaktmesterne tilbake. – Det var et hasardspill om kompetanse, sier vaktmester Trond Grande (t.h.) og kollega Kumar Arjaratnam.

Werner Juvik

Oslo-skolene ansetter over 40 vaktmestere: Skolebyråden reverserer anbudsprosessen

– Gjør fremtiden uforutsigbar

Gadaev er fra Tsjetsjenia, og kom til Norge da han var 17 år. På videregående fikk han læreplass på Saab på Ensjø. Så gikk bedriften konkurs.

– Det snudde alt på hodet. Og nå skjer det igjen. Jeg trodde jeg kunne være her til jeg ble pensjonist.

Vaktmesteren mener politikerne gjør fremtiden uforutsigbar. Først vedtok et blått byrådet i 2011 at vaktmesteren skulle leies inn fra privat firma. Nå har det rødgrønne byrådet bestemt at vaktmesterne skal være ansatt i kommunen. Hva skjer dersom høyresiden kommer i byråd ved neste valg? Kommer de på nytt til å vedta at vaktmesterne skal leies inn fra private?

– Hvor mange ganger kommer jeg til å måtte søke på min egen jobb? Det kan du spørre politikerne om!

Likevel har han forståelse for at kommunen ønsker å velge hvem som skal bli vaktmestere ved skolene.

– Jeg er ganske ny i ordentlig jobb, ja – jeg er ganske ny i sivilisasjonen! Jeg har levd gjennom to kriger, der det ikke var noe infrastruktur. Her i Norge er det struktur, slår han fast.

Og synes det er bra at alle kan søke på vaktmesterjobbene.

– I mitt hjemland hjalp det ikke hvor flink du var eller hvor bra utdanning du hadde. Du fikk ikke jobb hvis du ikke var i familie med noen som kunne hjelpe deg, forklarer han.

Følg oss på Facebook

Må søke egen stilling

Nå vet ikke Gadaev hva fremtiden bringer. Annet enn at han kommer til å søke på stillingen som vaktmester ved barneskolen. Stillingen er enda ikke utlyst.

– Jeg håper jeg får fortsette som vaktmester her. Jeg elsker jobben min, og det er ikke gøy å nave.

Hvis han ikke får beholde vaktmesterjobben, og Toma Eiendomsdrift ikke har noen jobb til ham, kommer han til å søke og søke på nye jobber. Men han er ikke særlig optimistisk med tanke på å få en ny vaktmesterjobb.

– Jeg har hørt at det er rundt 250 søkere per vaktmesterjobb som er utlyst, sier han.

– Hva gjør du hvis Arbeidsmandsforbundet får gjennomslag for kravet om virksomhetsoverdragelse?

– Da skal jeg kjøpe fyrverkeri og feire!

Få Fagbladets nyhetsbrev

– Et feilgrep

Arbeidsmanden har på Gadaevs oppfordring spurt politisk ledelse i Oslo kommune om hva skjer dersom høyresiden kommer i byråd ved neste valg. Kommer de på nytt til å vedta at vaktmesterne skal leies inn fra private? Hvor mange ganger kommer Gadaev til å måtte søke på sin egen jobb?

– Problemet er at tjenesten ble konkurranseutsatt under Høyres styre. Det var et feilgrep vi var svært opptatt av å rydde opp i. Vi er klare på at skolevaktmesterne skal være kommunalt ansatte. Det er til det beste for de ansatte, og de er en viktig ressurs for skolen, sier byrådssekretær i byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap, Tarjei Helland, i en e-post til Arbeidsmanden.

Dette er vaktmester-saken

• I 2014 vedtok daværende byrådet med Høyre, Venstre og KrF en ny modell for organisering av vaktmestertjenesten i Oslo-skolen.

• Undervisningsbygg overtok ansvaret for vaktmestertjenesten i Oslo-skolen fra Utdanningsetaten.

• Det ble vedtatt overgangsordninger slik at vaktmestere som allerede var tilsatt fortsatte sitt ansettelsesforhold i Utdanningsetaten frem til de gikk av med pensjon, eller sluttet i sin stilling.

• Ordningen åpnet for at Undervisningsbygg kunne leie inn vaktmestertjeneste fra 3. partsleverandør utenfor kommunen eller ansette i egen regi.

• Undervisningsbygg sendte vaktmestertjenesten på anbud, og Neas AS, som nå er blitt Toma Eiendomsdrift, vant.

• Hvert nytt eller rehabilitert skolebygg, samt skoler der vaktmester sluttet, ble overført til Neas - senere Toma Eiendomsdrift.

• I dag har Toma Eiendomsdrift i overkant av 40 vaktmestere i sving på om lag 40 skoler i Oslo.

• I 2018 bestemte det byrådet med Arbeiderpartiet, SV og MDG at vaktmestertjenestene ved Oslo-skolene skal tilbake i kommunal regi, og viderefører ikke kontrakten med Toma Eiendomsdrift, som går ut i april i år.

• Arbeidsgiveransvaret for vaktmesterne i Oslo-skolen tilbakeføres til Utdanningsetaten i Oslo.

• Toma har mellom 40 og 50 vaktmestere som jobber ved Oslo-skoler. De må søke på sine egne jobber, men har ingen garanti for at de får fortsette i egne stillinger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy