Sp er joker i ny partimåling i nytt storfylke:

Senterpartiet kan få stor makt i Viken. Kampsaken er å avvikle hele fylket

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim blir jokeren i fylkestingsvalget for monsterfylket Viken.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim blir jokeren i fylkestingsvalget for monsterfylket Viken.

Pressefoto

Det kan gå mot rødgrønt styre i det nye storfylket Viken. Hvis ikke, må de borgerlige svelge en diger kamel.

2019080914000020190809143800

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiet og Høyre er nesten like store i en fersk meningsmåling fra det nye storfylket Viken, som Opinion har utført for FriFagbevegelse og Fagbladet.

Samtidig har Senterpartiet doblet oppslutningen fra valget for fire år siden i Akershus, Buskerud og Østfold og noterer seg for en oppslutning på 13,4 prosent.

– Det er utrolig inspirerende. Det er en kjempemåling for oss. Det betyr at de som vil ha flertall i fylkestinget er avhengig av å samarbeide med oss. Det betyr også at vi kan få gjennomført veldig mye bra Senterparti-politikk, sier Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim til FriFagbevegelse.

Hun er nestleder i Senterpartiet og toppkandidaten til partiet i Viken.

Oppløsning av fylket

Senterpartiets viktigste krav etter valget vil være å starte en prosess mot oppløsning av storfylket, som får 1,2 millioner innbyggere.

– Vi samarbeider med de som er villige til å innfri det kravet. Vi vil tilbake til de gamle fylkene. Vi ønsker et vedtak i fylkestinget som sier at det skal sendes en søknad til departementet om oppløsning av Viken etter stortingsvalget i 2021, sier Kristiansen Tvinnereim.

Saken fortsetter under grafikken.

Det er Arbeiderpartiet som blør desidert mest på målingen, som er basert på 600 telefonintervjuer i perioden 5. til 7. august.

Spørsmålet som er stilt, er hvilket parti man ville stemt på hvis det var fylkestingsvalg i morgen.

Arbeiderpartiet noterer en tilbakegang på hele 9,8 prosentpoeng. Partiet mister mange velgere både til MDG, Senterpartiet og SV. I tillegg har partiet lav lojalitet.

Senterpartiet har derimot stor lojalitet. Ni av 10 som stemte Senterpartiet sist, vil gjøre det samme nå – i tillegg til at partiet har tilvekst fra Arbeiderpartiet og i særdeleshet Kristelig Folkeparti. Hele fire av 10 som stemte KrF ved det forrige fylkestingsvalget, har gått til Senterpartiet.

– Det kan i en stor grad skyldes at KrF var tungen på vektskålen for opprettelsen av Viken som et gigantfylke, mener Kristiansen Tvinnereim.

Retningsvalget til partiet kan også ha spilt inn.

Tar invitasjonen

Arbeiderpartiets førstekandidat, Tonje Brenna, tar invitasjonen fra Senterpartiet.

– Vi står skulder til skulder i motstanden mot Viken. Vi har også jobbet godt med Senterpartiet i alle de tre fylkene. Det vil være både underlig og trist om Senterpartiet skulle finne sammen med de borgerlige partiene etter at det har vært rødgrønn motstand mot Viken. Det er Stortinget som deler inn landet, og inntil Stortinget bestemmer noe annet må vi forholde oss til at det blir Viken, sier Tonje Brenna til FriFagbevegelse.

Samtidig sier hun at man må gjøre så godt man kan for å finne en måte å håndtere dette på – uavhengig av hva man velger om storfylket.

Anette Solli er førstekandidat for Høyre i Vikan, og i dag fylkesordfører i Akershus. Hun synes målingen er oppløftende.

– Det er oppmuntrende å være det største partiet, og positivt at vi gjør det så bra. Vi har samarbeidet godt med Senterpartiet i Akershus, og det er naturlig for oss å snakke med dem etter valget. Det er jo ikke fylkestinget som avgjør hvor stort fylket skal være, sier Anette Solli til FriFagbevegelse.

Fremskrittspartiet har heller ingen stor tilbakegang, mens MDG har vokst kraftig – fra 4,5 prosent til 7,6.

KrF er nærmest utradert med sine 0,5 prosent, mens Venstre holder seg på samme nivå som for fire år siden.

SV og Rødt er ikke i nærheten av sitt nasjonale nivå på målingen.

Det knytter seg naturlig nok spenning til det nyeste tilskuddet, Folkeaksjonen Nei til mer bompenger. Partiet får 4,5 prosent, men det er nærliggende å tro at dette i hovedsak er knyttet til Drammens-området.

Rød-grønn allianse

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, mener det er liten tvil om at det er et godt grunnlag for en rødgrønn allianse i Viken.

– For at man skal få realisert den gode politikken som både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har, er det viktig at de to partiene finner sammen for å motvirke den sentraliseringen og trusselen som borgerlig politikk er mot lokalsamfunn og innbyggerne i dette store fylket, mener Nord.

Hun mener det gjelder både innenfor samferdselssaker, skolestruktur og fordelingspolitikk.

– Det har også vært en tydelig beskjed fra Arbeiderpartiet i Viken at selve sammenslåingen er et kjempeproblem.

– Men inntil noe annet skjer, må man jo lage strukturer som gjør at man kan håndtere det, påpeker hun.

Dette viser partimålingen

Oppslutningen til partiene på målingen (med oppslutningen til de ulike partiene i de tre fylkene for fire år siden i parentes):

Ap: 25,5 prosent (- 9,8)

SV: 4,2 prosent (+ 1,6)

Sp: 13,4 prosent (+ 7,7)

KrF: 0,5 prosent (- 2,9)

Venstre: 4,4 prosent (-)

MDG: 7,6 prosent (+ 3,1)

Høyre: 27,1 prosent (- 3,6)

Frp: 9,1 prosent (- 2,7)

Rødt: 2,7 prosent (+ 1,8)

FNB: 4,5 prosent (+ 4,5)

Andre: 1,0 prosent (+ 0,3)

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy