JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Studenter spør: Hvorfor er ikke en vernepleier bra nok?

2019112810382820230821171436

Eirik Dahl Viggen

Gjennom vårt møte med feltet har vi møtt på manglende kunnskap og ulike fordommer mot oss vernepleiere. Vet du egentlig hva vi gjør og hva vi kan?

Vernepleierstudenter ved Universitetet i Sør-Øst Norge

Det er mye uvisshet rundt yrket vernepleier, og vi ønsker å gjøre deg mer bevisst på hvem vi er. Vernepleie er en treårig utdanning på høyskole- og universitetsnivå på lik linje med flere andre profesjonsutdanninger. Som ferdig utdannet vernepleier blir man autorisert helsepersonell med medisinsk og sosial kompetanse. Slik sett er vernepleieren både en helse- og sosialarbeider.

Da den treårige utdanningen startet på Emma Hjort i 1961, var hovedfokuset psykisk utviklingshemming, tidligere kalt åndssvake. Vi kan forstå at oppfatningen av en vernepleier kan henge igjen etter dette. Tiden endrer seg og profesjonen vår er i stadig utvikling. Det er en tilpasningsdyktig profesjon, og man finner stadig nye områder hvor en vernepleier kan bruke sin kompetanse. Vi ønsker å synliggjøre hvilke kunnskaper vi som vernepleiere har, slik at alle vet hva vi kan.

De fleste vet at en vernepleier kan jobbe i bolig og i eldreomsorgen. Visste du at vi også jobber innen barnevern, rusomsorgen, kriminalomsorgen og undervisningssektoren? Vi er som poteten; vår kompetanse kan brukes på mange ulike områder.

Vi må ofte forsvare vår profesjon og begrunne hvorfor vi valgte vernepleie. Vi får gjentatte ganger spørsmålet; «kom du ikke inn på sykepleien?» Allerede der føler vi at vår profesjon blir sett ned på. Hvorfor er ikke en vernepleier bra nok? Visste du at vi setter venekateter, injeksjoner og kateteriserer på lik linje som en sykepleier? Vi blir ofte sammenliknet med andre, men vi er vår egen, unike profesjon!

Vi skiller oss ut fordi vi både har kompetanse innen pedagogiske fag, farmakologi og medikamenthåndtering. Miljørettet arbeid er i tillegg gjennomgående i vår profesjon.

I motsetning til andre profesjoner har vi fokus på å se hele mennesket. Vi ser ikke bare sykdommen eller funksjonsnedsettelsen. Det definerer ikke personen. Du ser kanskje en autist, vi ser et menneske med autisme. Du ser kanskje en rusmisbruker, vi ser et menneske med rusproblematikk. Du ser kanskje et problem, vi ser muligheter for tilrettelegging.

Har du blitt mer bevisst på hva en vernepleier er? En vernepleier kan være der i alle livets faser, fra fødsel til død. Vi er der når livet byr på ulike utfordringer, og følger deg på veien videre. Vi er stolte av vår profesjon, og håper dere ser verdien av en vernepleier.

Vi er mer enn bra nok.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy