JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik blir middagsrestene til deilig lunsj

ILLUSTRASJONSFOTO: COLOURBOX


2016120114111720230821171436

Mange av oss får noen illeluktende overraskelser når vi en gang iblant tar en oppdagelsesferd i kjøleskapet. Det er lett å tenke at du skal bruke restene som blir igjen etter middagslagingen til noe annet. Men ofte blir det med tanken.

Slik spiser du sunt og riktig på nattevakt

I sin jobb som kjøkkensjef på Nygård sykehjem i Sandefjord, er kokk Erlend Eliassen vant med å bruke restemat. Så lite som mulig skal kastes.

– Det ligger selvsagt etikk og miljøbevissthet i ikke å kaste mat, men først og fremst sparer du penger, sier Eliassen.

Han trekker fram en klassisk resterett som kan passe som lunsj på jobben:

– Du kan for eksempel lage en pytt i panne av poteter, rester av pålegg, paprika og løk. Lag det hjemme, ta det med i en boks og varm det opp i mikroen på jobb.

• Svart kaffe er sunt, men styr unna dessert-kaffen

Middagsresten kan også passe perfekt på brødskiva, ifølge kokken.

– Dampet laks, med litt majones og sitronpepper blir et deilig smørbrød du kan ha med i matpakka. Stekt fisk fungerer også fint som pålegg, sier Eliassen.

– Måltid er viktige stunder

Ngadhenjim Hoti (Mini)

Pedagogisk leder, Åros barnehage

Hva har du i matpakka?

– Vi voksne er rollemodeller og skal sitte rundt bordet sammen med barna under måltidene. Det er en fin situasjon for spørsmål og samtaler. Vi har varm mat en dag og en dag med suppe, i tillegg til brødmat og pålegg. Både barna og jeg smører maten selv. Sunt og variert. Jeg er nok spesielt opptatt av dette i og med at kosthold og ernæring var tema for oppgaven til eksamensoppgava mi.

Er det noe du spiser fast?

– Jeg er veldig glad i gulost, og masse grønnsaker. Og egg i alle slags former.

Erlends restemattips

• Maten må raskt kjøles ned. Bruk fryseren til rask avkjøling, før du setter maten i kjøleskapet.

• Pakk rester i gladpack eller bokser med lokk.

• Merk pakken med hva den inneholder og når du la den i kjøleskapet.

• Ha et system for hvor du legger forskjellige ting.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Kjell Inge Søreide

ILLUSTRASJONSFOTO: COLOURBOX