ILLUSTRASJONSFOTO: COLOURBOX
Mange av oss får noen illeluktende overraskelser når vi en gang iblant tar en oppdagelsesferd i kjøleskapet. Det er lett å tenke at du skal bruke restene som blir igjen etter middagslagingen til noe annet. Men ofte blir det med tanken.
• Slik spiser du sunt og riktig på nattevakt
I sin jobb som kjøkkensjef på Nygård sykehjem i Sandefjord, er kokk Erlend Eliassen vant med å bruke restemat. Så lite som mulig skal kastes.
– Det ligger selvsagt etikk og miljøbevissthet i ikke å kaste mat, men først og fremst sparer du penger, sier Eliassen.
Han trekker fram en klassisk resterett som kan passe som lunsj på jobben:
– Du kan for eksempel lage en pytt i panne av poteter, rester av pålegg, paprika og løk. Lag det hjemme, ta det med i en boks og varm det opp i mikroen på jobb.
• Svart kaffe er sunt, men styr unna dessert-kaffen
Middagsresten kan også passe perfekt på brødskiva, ifølge kokken.
– Dampet laks, med litt majones og sitronpepper blir et deilig smørbrød du kan ha med i matpakka. Stekt fisk fungerer også fint som pålegg, sier Eliassen.
– Måltid er viktige stunder
Ngadhenjim Hoti (Mini)
Pedagogisk leder, Åros barnehage
Hva har du i matpakka?
– Vi voksne er rollemodeller og skal sitte rundt bordet sammen med barna under måltidene. Det er en fin situasjon for spørsmål og samtaler. Vi har varm mat en dag og en dag med suppe, i tillegg til brødmat og pålegg. Både barna og jeg smører maten selv. Sunt og variert. Jeg er nok spesielt opptatt av dette i og med at kosthold og ernæring var tema for oppgaven til eksamensoppgava mi.
Er det noe du spiser fast?
– Jeg er veldig glad i gulost, og masse grønnsaker. Og egg i alle slags former.
Erlends restemattips
• Maten må raskt kjøles ned. Bruk fryseren til rask avkjøling, før du setter maten i kjøleskapet.
• Pakk rester i gladpack eller bokser med lokk.
• Merk pakken med hva den inneholder og når du la den i kjøleskapet.
• Ha et system for hvor du legger forskjellige ting.
Uføre som er født mellom 1954 og 1962 vil få mer inn på konto hver måned.
Hanna Skotheim
TROFAST: Morten Andresen og Kari Tennebekk har 24 års historie sammen
Kathrine Geard
Fellesforbundets Jørn Eggum overleverer kravene fra arbeidstakerne til arbeidsgiverne i Norsk Industri.
Erlend Tro Klette
Kathrine Geard
Pensjonsforliket har to grunnpilarer. Det ene er at folk må stå noe lenger i jobb, den andre er at både myndigheter og partene selv må bidra til at det faktisk blir mulig å ha helse til å jobbe lenger, sier Tuva Moflag.
Sissel M. Rasmussen
Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.
Håvard Sæbø