JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omfatter mange medlemmer i Fagforbundet

Dette lønnsoppgjøret er i gang nå: Se hvem det gjelder

 50.000 arbeidstakere omfattes av dette oppgjøret, her representert ved Spekter-direktør Anne-Kari Bratten.

50.000 arbeidstakere omfattes av dette oppgjøret, her representert ved Spekter-direktør Anne-Kari Bratten.

Ole Palmstrøm

Ikke før var lønnsoppgjøret med NHO ferdig før det braker løs i andre områder. I dag startet Spekter-forhandlingene om de generelle tillegge for alle. Senere skal dette føles opp med nye forhandlinger i virksomhetene.

2023042413080420230424130801

per.flakstad@fagbladet.no

– Det er de som har lavest lønn som merker de økte prisene best, derfor er det dem Fagforbundet vil løfte i dette oppgjøret, sier Fagforbundets forhandlingsleder Odd-Haldgeir Larsen.

– Økt kjøpekraft for hele laget er hovedkravet vårt, sier han videre.

Fornøyde forbundsledere: – Streiken var ikke forgjeves

Fagforbundet har mange medlemmer i Spekter-området. Disse forhandlingene gjelder blant andre ansatte i sykehusene og i Posten, og i tillegg ansatte i Oslo Sporveier og flere private barnehager og helseinstitusjoner. I tillegg har også flere kulturinstitusjoner spekter som sin arbeidsgiverorganisasjon.

Les mer om Spekter-området her

I dag forhandles det for alle

Forhandlingene som startet i dag gjelder den sentrale delen av Spekter-avtalene, kalt A-delen. Den er felles for alle virksomheter.

Alle har også en B-del, som forhandles lokalt på virksomhetene i etterkant.

De sentrale forhandlingene fastsetter de sentrale tilleggene, og setter også frister for gjennomføring av de lokale forhandlingene.

Offentlig ansattes tur: Se når din lønn skal forhandles

– Lederne skal ikke stikke av

LO Stat forhandler på vegne av 50.000 medlemmer i sektoren. I tillegg til kravet om økt kjøpekraft har også forhandlingsleder Lise Olsen med seg et krav om at lederne i Spekter-virksomhetene ikke skal stikke av lønnsmessig fra de øvrige ansatte.

– Vi forutsetter også at den samlede lønnsveksten vi avtaler skal være normgivende for ledere og andre grupper av ansatte, sier hun til FriFagbevegelse.

Tror resultatet av storstreiken lover godt for lønnsoppgjøret i kommunene

– Forholder oss til rammen med 5,2 prosent

Rammen på 5,2 prosent, som ble resultatet av oppgjøret mellom NHO og LO, en norm for oppgjørene i resten av Norge. Dette vil også bli normen for Spekter-oppgjøret, ifølge Spekter-direktør Anne-Kari Bratten.

– Spekters medlemmer har i alle år forholdt seg lojalt til rammen fra det såkalte frontfaget, og vil også gjøre det i år, sier hun.

– Nå er de lokale partene i næringslivet gitt et betydelig ansvar for ikke å avtale høyere lokale tillegg enn det de sentrale parter har forutsatt innenfor rammen på 5,2 prosent. Det vil være svært uheldig for frontfagets legitimitet som norm om vi får nok et år der lønnsveksten i frontfaget blir betydelig høyere enn i andre tariffområder, sier hun videre.  

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy