Det største oppgjøret for Fagforbundet er KS-oppgjøret for de ansatte i kommunene.
Anna Granqvist (illustrasjon)
per.flakstad@fagbladet.no
Det største oppgjøret for Fagforbundet er KS-oppgjøret for de ansatte i kommunene. Opprinnelig skulle det har startet 20.april, men ble utsatt.
• To yrkesgrupper i Fagforbundet får over 20.000 i lønnsøkning
Ny dato er torsdag 27. april. Den opprinnelige fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning er natt til 1. mai, og den fristen ligger fast, sier daglig leder i LO Kommune, Pål Skarsbak.
• Alle som jobber i kommunene bør få ekstra lønnsløft, mener LO-sjefen
– Streiken mellom LO og NHO har handlet om å sikre økt kjøpekraft og et godt oppgjør til alle, spesielt de med lavest lønn, sier Fagforbundets leder Mette Nord i en pressemelding.
Som forhandlingsleder i LO Kommune vil hun jobbe for at de skal få gjennomslag for det samme på de andre tariffområdene.
• Tror resultatet av storstreiken lover godt for lønnsoppgjøret i kommunene
I Oslo kommune, som er et eget tariffområde, skulle oppgjøret ha begynt i dag, men også det ble utsatt. En ny sannsynlig dato for oppstart er tirsdag 24. april, men dette er foreløpig ikke hundre prosent avklart, ifølge forhandlingsleder for LO i Oslo, Per Egil Johansen.
• Streiken er over - dette ble resultatet
Oppgjøret i staten skal etter planen starte torsdag 27. april, og de planen er ikke endret.
I likhet med KS-oppgjøret har også staten og Oslo frist til midnatt 31. april for å bli enige om en forhandlingsløsning.
Dersom ett eller flere av disse oppgjørene ender med forhandlingsbrudd og mekling, er sannsynlig frist for en meklingsløsning 24. mai.
Den første A-delen i Spekter-oppgjøret, for de ansatte ved blant annet sykehus, Posten og Oslo Sporveier, skulle ha startet 18. april. Ny dato er mandag 24. april. Forhandlingene om A-delen gjelder generelle tillegg til alle, før det skal forhandles videre i de ulike tariffområdene. Spekter er inndelt i 13 ulike tariffområder.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold