– De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng i forhold til privat sektor. Derfor må de få et ekstra løft i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Werner Juvik/Fagforbundet
per.flakstad@fagbladet.no
I et intervju med VG sier hun at det kan ikke være sånn at ansatte i privat sektor drar ifra lønnsmessig år etter år. Følsvik mener det øker ulikheten i samfunnet, og undergraver frontfagsmodellen, som er den norske måten å forhandle lønn på.
• Høyeste lønnsvekst siden 2008. Helse- og sosialtjenester på bånn
– Kommuneansatte har tapt i forhold til privat sektor
– De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng i forhold til privat sektor. Det går ikke lenger. Derfor må de ansatte i kommunene sikres et skikkelig lønnsløft i år, sier hun til VG.
Følsvik viser til følgende tall:
I 2020 fikk frontfaget: 2,2 prosent, kommunene 1,7 prosent.
I 2021 fikk frontfaget: 3,1 prosent, kommunene: 2,6 prosent.
– Tallene for 2022 er ennå ikke klare, men ifølge SSBs lønnstall nylig er lønnsveksten for helse- og sosialsektoren 3,6 prosent. Mye tyder på at de igjen er blant taperne, sier LO-lederen.
• Sammenlign lønna di: Dette er snittlønna i over 350 yrker
Bryter ikke med frontfagsmodellen
I Norge forhandler de ansatte i den konkurranseutsatte industrien først. Resultatet av disse forhandlingene blir normgivende for de andre lønnsoppgjørene som følger etterpå.
Dette kalles frontfagsmodellen, og sikrer en koordinert lønnsdannelse. Ifølge Følsvik vil det ikke bryte med denne modellen å løfte de kommuneansatte ekstra.
– Vi snakker ikke om enkeltgrupper, men en hel sektor, KS-området, som har blitt hengende etter, sammenlignet med privat sektor. I LO handler det om å løfte hele laget, sier hun.
Hun mener en av styrkene til frontfagsmodellen er at den også kan løfte andre grupper enn frontfaget når enkeltområder sakker etter. Innenfor frontfagsmodellen er det fullt mulig å rette opp skjevheter, som har oppstått mellom offentlig og privat sektor.
• Syns du norske priser øker mye? Se hva resten av Europa betaler
Mette Nord: Vi har ikke råd til at kommuneansatte blir hengende etter
Forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet setter pris på støtten fra LO-lederen.
– Realiteten er at lønnsveksten i privat sektor har vært langt høyere enn i kommunene. Vi og kommunene har ikke råd til at de kommunalt ansatte blir lønnsmessig akterutseilt, fordi det dreier seg om å beholde arbeidskraft, sier Mette Nord til VG.
Av Fagforbundets drøyt 400.000 medlemmer arbeider mellom 160.000 og 170.000 i kommunene. KS-avtalen gjelder ikke ansatte i Oslo Kommune som er et eget tariffområde med egen tariffavtale.
• Du fikk mindre enn bedriftseierne i fjor. Bør det bli annerledes nå?
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Inntekten til over én million alderspensjonister, 364.000 uføre og flere andre som mottar ytelser fra Nav berøres av trygdeoppgjøret.
Anna Granqvist
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye