JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nesten halvparten strøk i medikamentregning

Høy strykprosent blant sykepleierstudenter med studiekompetanse

pixabay.com

Opp mot halvparten av sykepleierstudentene med studiekompetanse stryker på viktige eksamener.

2017020912070020230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Mens debatten går om inngangskravene til sykepleierstudiet viser statistikken at strykprosent i flere fag har holdt seg stabilt høy.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) liker ikke pilotprosjektet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), som gir helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse mulighet til å studere sykepleie.

Fagforbundet: – En æreløs kamp

Krever studiekompetanse

Forbundsleder Eli Gunhild By har blant annet uttalt at det er viktig å sikre tilstrekkelig inntakskompetanse. Hun mener derfor det må stilles krav til både generell studiekompetanse og karakteren 3 i norsk, matematikk og engelsk.

– NSF mener prinsipielt at opptak til bachelorstudiet i sykepleie krever studiekompetanse for å kunne følge den forskningsbaserte utdanningen. I tillegg mener NSF at det må stilles krav om karakteren 3 i norsk, matte og engelsk for å sikre tilstrekkelig inntakskompetanse, sier Bye på forbundets egne nettsider.

Over 100 helsefagarbeidere vil ta sykepleierutdanning

Kritisk til akademisering

Andre mener det store problemet er at sykepleierutdanningen er blitt for akademisk og teoritung. Kritikerne mener ensidig vekt på teori, fagterminologi, kommunikasjon og etikk, går på bekostning av praktisk sykepleie og realfag.

Og at en høy strykprosent i slike fag over mange år bekrefter dette.

I mars i fjor presenterte NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) resultatene fra den første piloten av en nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi for studenter i sykepleie. Ved HiOA strøk nesten 40 prosent av studentene mot 29 prosent på nasjonalt nivå.

Mange strøk i 2016

De endelige eksamensresultatene fra HiOA våren 2016 viser at strykprosenten i anatomi, fysiologi og biokjemi ble 26,09, mens strykprosenten i faget grunnleggende sykepleie var 29,41. Aller verst var resultatet i medikamentregning. Der ble strykprosenten hele 48,21, viser Norsk senter for forskningsdatas (NSD) database for statistikk om høgre utdanning (DBH) .

53 prosent strøk i 2014

Dette er i tråd med eksamensresultater fra tidligere år. For eksempel hadde alle de fem største sykepleierutdanningene strykprosenter i medikamentregning fra ca 30-50 prosent i 2014. Ved Høgskolen i Oslo og Akershus var strykprosenten det året på nesten 53 prosent.

Enkel matematikk

Ifølge HiOA selv er matematikken grunnleggende ganging og deling, men for å bestå må studentene ha hundre prosent korrekte svar.

NOKUT mangler foreløpig bakgrunnsinformasjon om studentene for å kunne forklare resultatene på den nasjonale deleksamenen.

Men de heller til at studentenes startkompetanse kan være en viktig årsaksfaktor, siden testen ble gjennomført tidlig i studieforløpet.

Hvordan sykepleierstudenter uten generell studiekompetanse vil gjøre det, gjenstår å se. Men kvota på 20 helsefagarbeidere, som HiOA har satt av plass til i år, må gjennom et skreddersydd sommerkurs i matematikk og norsk før studiestart i august. Og de må ha bestått eksamen for å kunne begynne.

Nå kan fagarbeidere også søke vernepleier- og barnevernstudier

Heftig strid om ny vei til sykepleierutdanning

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

pixabay.com