JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV stiller Ap-ultimatum før valget

SV krever stans for velferdsprofitører for å samarbeide

Her er venstresidas vinnersaker

Får venstresidepartiene flertall ved Stortingsvalget vil SV kreve slutt på profitt i barnehager, barnevern og asylmottak, slår Snorre Valen fast.

2017031512374820230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Høyrepopulisme og venstresidens svar var hovedtema for tankesmien Manifests årskonferanse tirsdag. Hva slags partier er høyrepopulister og hvem stemmer på dem? Hva kan fagbevegelsen gjøre for å integrere arbeidsinnvandrere? Hva er effektiv integrereringspolitikk i Norge og hvordan skal venstresiden sette sin egen dagsorden, var noen av spørsmålene som ble diskutert foran 1000 deltakere fra fagbevegelse, samfunnsforskning, politikk og medier.

– Velferdsprofitørene tjener rått på skattepengene våre

Tre nestledere i duell

Et nestledermøte mellom Snorre Valen (SV), Trond Giske (Ap) og Marie Sneve Martinussen (Rødt) dreide seg blant annet om vinnersaker de ville satse på i den kommende valgkampen. De ble også spurt om velferdsprofitørene vil bli en viktig felles fiende for venstresidepartiene i høst?

– Kampen mot velferdsprofitørene blir så viktig for SV, at hvis det blir et flertall så vil vi stille fire hovedkrav til Ap. Får vi ikke gjennomslag for dem, så kommer ikke vi til å inngå noe forpliktende samarbeid. Ett av kravene er slutt på profitten i barnehager, barnevern og asylmottak, sier Valen.

ULTIMATUM: Uten stopp for velferdsprofitørene vil ikke Snorre Valen og SV samarbeide med Ap.

ULTIMATUM: Uten stopp for velferdsprofitørene vil ikke Snorre Valen og SV samarbeide med Ap.

Siri Hardeland

Rødt truer med barnehage-brudd i Oslo

Nødvendig debatt

Trond Giske sier en diskusjon om hva som skal være offentlig og hva som skal være privat er nødvendig. Han mener Ap må være tydelige på at for eksempel sjukehjemsdrift ikke er særlig egnet til kommersiell virksomhet.

– Hvis et sjukehjem går konkurs, er det forbudt for eiere å fortsette driften på kreditors regning. Det er straffbart. Og sånn kan vi ikke behandle eldre. Vi kan ikke ha et system som ikke har trygghet mot det, så derfor må vi våge å ta denne debatten, sier Giske.

Giske mener det også er viktig å passe på at utbytteforbudet som gjelder for statsstøttede private skoler opprettholdes, og at privatisering av skole i det hele tatt begrenses.

 SVARER: Vi må våge på ta denne debatten, sier Trond Giske.

SVARER: Vi må våge på ta denne debatten, sier Trond Giske.

Terje Pedersen, ANB

SV krever svar fra Siv Jensen om velferdsprofitørene

Må ta lærdom

I Trondheim har Ap satt foten ned for nye kommersielle barnehager, men Giske ville ikke si om det var aktuell nasjonal politikk. Han pekte på at det er kommunene som har ansvaret for barnehageutbygging, og at anledningen til å ta ut utbytte stammer fra barnehageforliket.

– Det lå i kortene at for å få brei enighet om forliket, så var det den veien vi skulle gå.

Når det gjelder barnehageforliket, mener Valen det er viktig å lære av egne feil.

– Å undervurdere at svære kommersielle aktører konsoliderte seg i barnehagesektoren er et ansvar alle vi som var med på forliket må ta. Og så må vi rydde opp. Få slutt på barnehagekjeder som er eid fra Cayman Island. Det er mulig å drive politikk for å stoppe det. Derfor vil vi kreve det hvis det blir nytt flertall.

Slik tjener de private på eldreomsorg

Vil ha tydeligere Ap

Marie Sneve Martinussen mener det er viktig å kjempe mot profitt i velferden , fordi aktørene har som forretningside å øke forskjellene. Hun mener Rødt gjorde en viktig jobb med å «dytte og dra» i byrådet i Oslo og Ap for å få dem på banen da Veireno drev sosiale dumping av egne ansatte.

– Det er veldig viktig at Ap tar tydelig standpunkt i velferdssaken, for den er prinsipielt viktig, den er ideologisk viktig og viktig for forskjellsutviklingen i samfunnet. Så jeg tenker at alle som har noe å si i Ap bør sørge for at landsmøtet får et tydelig vedtak om at de ikke ønsker profitt i velferden. Det tror jeg vil bli et klart signal som kanskje gjør at vi kan gå sammen i valgkampen og løfte denne saken til noe veldig viktig.

Hjelpepleiere taper flere titusen kroner på Høyres privatisering. Fabian Stang vil ikke svare de ansatte

Økonomisk politikk først

På spørsmål om hvilke saker som blir prioritert i valgkampen svarte Giske at Ap skal slåss for et samfunn med små forskjeller og arbeid til alle.

– Mindre forskjeller, full sysselsetting, reallønnsøkning og velferdsutbygging. Det er vår politikk.

Valen trakk fram kamp mot sosial dumping og bemanningsbyråer, og tilknytningen til EØS. Både Valen og Sneve Martinussen pekte på den ferske dommen i Høyesterett som slår fast at EØS-regler trumfer norske tariffavtaler. Giske mente derimot at en oppsigelse av EØS-avtalen ville være en sikker oppskrift på fortsatt borgerlig regjering. Han tror også den viktigste måten å få større skatteinnteker på er å øke sysselsettingen.

– Vi må ikke fjerne oss fra det vanlige folk er opptatt av. Nå trenger 230.000 en jobb. Hvis vi leverer på det, vil folk oppleve trygghet i hverdagen, sier Giske, som mener dette er avgjørende å ta vare på trepartssamarbeidet med en sterk fagbevegelse.

Nå kastes Orange Helse også ut av Oslo

Lav organiseringsgrad

Det bekymrer ham at fagforeningsandelen har gått ned under 50 prosent, og at LOs andel av det igjen er under 50 prosent.

– Vi trenger på en helt annen måte å sørge for at nye marginaliserte grupper, og også vanlige arbeidstakergrupper, har medlemskap i fagforeninger. Det gir fagforeningsstyrke, det gir forhandlingsstyrke at makta der er sterk nok. Det skal vi legge til rette for når vi kommer i regjering, lover Giske.

Han minnet om at Erna Solberg, da hun ble valgt i 2013, sa at det var LO som kom til å miste mest makt.

– Det var et tydelig budskap, og det har hun fulgt opp. Det må vi snu på når vi overtar i 2017.

• Følg Fagbladet på Facebook og abonner på nyhetsbrev

Bemanningsbyråenes forbannelse

Men Valen innvender at stadig færre arbeidere har mulighet til å skaffe seg den makten gjennom fagbevegelsen som de hadde før.

– Det er den store forbannelsen med bemanningsbyråene. Du har ikke lenger muligheten til å være organisert i et fellesskap, forhandle sammen som fagforening, kjempe sammen som en klubb, når du har et arbeidsliv der midlertidighet stadig mer blir en regel. Og derfor må vi tilbake til regler som sier at det alltid skal være fast ansettelse som er hovedregelen.

SV-eren mener det haster å få gjort noe med det. Hvis ikke risikerer vi et mer permanent delt samfunn.

– Vi mangler ikke penger, men prioritering og omfordeling. Da trenger vi en eiendomsskatt, vi trenger lavere skatt på inntekt og vi trenger å stramme inn kraftig på bemanningsbyråer.

Hjalp Orange-vikarer til fast jobb

Brukket rygg

Giske tror ikke det blir aktuelt for Ap å forby bemanningsbyråer, men er enig i mye av det Valen sier.

– Tema i dag er jo høyrepopulismen, og hva gjør vi med at venstresiden ligger med brukket rygg i veldig mange europeiske land?

Ap-politikeren mener svaret ligger i at venstresiden må forholde seg til det vanlige folk er opptatt av.

– Veldig mange trenger jobb, og det er ikke noe skrik etter å betale mer i skatt. Vi må sørge for at skole, eldreomsorg og helse er der, og at forskjellene er små. Leverer vi på dette, så stopper vi også høyrepopulismen.

Han tror det fortsatt handler om «policy of class».

– Hvis folk ikke opplever trygghet i hverdagen, jobb og velferd, så er det det som gjør at høyrepopulismen får vann mølla, og da må vi levere. Den dagen vi slutter å levere, så vinner de.

Må anerkjenne problemer

Sneve Martinussen mener man ikke kommer bort fra at det har vært strukturelle problemer i arbeidslivet siden vikarbyrådirektivet ble innført i 2002.

– Folk på byggeplasser og i dagligvarekjeder ser jo at det er noe strukturelt galt med norsk arbeidsliv.

Hun mener domsstolens favorisering av EØS-reglene gir høyrepolitikk en motorvei rett inn i norsk arbeidsliv.

– Hvordan skal vi da legge til rette for fagbevegelsen, hva hjelper det hvis den ikke lenger har makta, sier Snevne Martinussen, som mener det er avgjørende at venstresiden snakker høyt om dette.

– Så jeg skulle veldig gjerne ønske Ap vedtok en strategi som gikk mer til kjernen i disse tingene.

Bergen og Oslo kaster private profitører ut av sykehjemmene

Tisa: – En avtale om å vri samfunnet mot høyre

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy