Vil ha mest til dem som har minst
FORHANDLINGSKLARE: Mari Sanden, leder i Fagforbundet Oslo, sammen med Anne Kathrine Elilla og Anne Green Nilsen fra Fagforbundets kompetansesenter i Oslo krever et solidarisk oppgjør i hovedstaden med mest til de som tjenes minst.
Per Flakstad
Tariffoppgjøret i Oslo kommune startet i ettermiddag, og som et overordnet krav vil Kommuneansattes hovedsammenslutning at alle de ansatte opprettholder kjøpekraften, samtidig som de lavest lønte får et reallønnstillegg.
per.flakstad@fagbladet.no
• Slik følger du med på lønnsoppgjøret
– Det blir spennende å møte et rødgrønt byråd på arbeidsgiversiden etter 18 år med borgerlig styre, sier leder i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden, som også er forhandlingsleder i Kommuneansattes hovedsammenslutning (KAH). Hun har sittet som Fagforbundets leder siden 1994.
–Vi har lest byrådserklæringa hvor de sier at Oslo kommune skal være en langsiktig, motiverende og forutsigbar arbeidsgiver. De vil sikre gode og forutsigbare lønns- og pensjonsvilkår for kommunens ansatte og tilby flest mulig hele og faste stillinger. Dette håper vi å se igjen i forhandlingene, sier Sanden.
Foruten Fagforbundet består KAH av FO, Musikernes Fellesorganisasjon og Skolenes Landsforbund.
• – Et brudd med solidaritetstanken i kommunesektoren
Dette er de økonomiske hovedkravene:
• Et økonomisk tillegg som minst opprettholder kjøpekraften for samtlige grupper.
• Reallønnsøkning for dem med lavere og midlere inntekt.
• Reduserte lønnsforskjeller mellom kvinner og menn
• Et generelt tillegg på lønnstabellen, fortrinnsvis som kronetillegg.
• Ingen midler til lokale forhandlinger.
Fristen er 30. april
• LO prioriterer likelønn og kvinnelønn
I tillegg krever også hovedsammenslutningen at alle ansatte må få den samme muligheten for tilleggsutdanning, videreutdanning og spesialistutdanning. Alle må også få den samme muligheten til å få en økonomisk godtgjørelse for å ha skaffet seg høyere kompetanse.
Når det gjelder tjenestepensjon, krever KAH at den må inngå som en del av fellesbestemmelsene, og at den skal være kjønnsnøytral og livsvarig.
Kravene kommer til å bli mer konkretisert i løpet av forhandlingene.
Fristen for å bli enige om et forhandlingsresultat er ved midnatt 30. april. Det er den samme fristen som i kommunesektoren og i staten.
Dersom partene ikke klarer å bli enige, vil oppgjøret gå til mekling.