Nå har ytterligere tre saksøkt helsegiganten. Enda flere søksmål kan komme.

FLERE SAKER: Saksøkerne i Aleris-søksmålet går opp veien for flere. Ytterligere tre har saksøkt omsorgskonsernet. De jobbet i Heimta. Flere søksmål er ventet.

FLERE SAKER: Saksøkerne i Aleris-søksmålet går opp veien for flere. Ytterligere tre har saksøkt omsorgskonsernet. De jobbet i Heimta. Flere søksmål er ventet.

Werner Juvik

Ytterligere tre medlemmer av Fagforbundet har saksøkt omsorgskonsernet Ambea.

2019012912205520190410203756

ola.tommeras@fagbladet.no

De fremmer tilsvarende krav som det Oslo tingrett behandler nå etter å ha jobbet i selskapet Heimta.

De tre er omsorgsarbeidere som har vært tilknyttet som frittstående konsulenter, og som nå krever å vurderes som fast ansatte i likhet med de 24 som har saksøkt Aleris. De har fremmet hvert sitt krav på 500.000 kroner, skriver Dagsavsien. Saksøkerne mener de har gått glipp av overtid, feriepenger og pensjon.

Heimta bestod av fem selskaper, men også disse er kjøpt opp av svenske Ambea, og skal også bli en del av det nye storkonsernet Stendi. Stendi er navnet Ambea har gitt det gamle Aleris. Det svenske storkonsernet Ambea har dermed fått nok et søksmål med på kjøpet etter at konsernet gikk for fullt inn i det norske omsorgsmarkedet.

Slik fikk amerikanske mangemilliardærer grep på norsk omsorg

Kan komme flere søksmål

Advokat Kjetil Edvardsen representerer også disse saksøkerne. Han tror det kan komme flere søksmål.

– Det finnes ganske mange oppdragstakere rundt i Norge som burde følge med på det som skjer i domstolen om dagen, sier han til Dagsavisen.

Edvardsen mener utfallet av de to rettssakene vil skape presedens for hvilke type ansettelser som tillates i den private omsorgssektoren.

Støre om oppkjøpet: Ikke slik velferdsstaten skulle fungere

Venter på utfallet av Aleris-saken

Søksmålet fra de tre omsorgsarbeiderne er rettet mot Ambeas styreleder Fredrik Gren, opplyser Dagsavisen.

Kommunikasjonsdirektør Julie Borchgrevink i Stendi uttaler seg på vegne av Gren. Hun skriver i en e-post til Dagsavisen at Heimta Vitale har mottatt søksmålet, men at det er stilt i bero fram til Alerissaken er avsluttet. Ifølge Borchgrevink ble de tre innleide «konsulentene» tilbudt fast stilling i selskapet før søksmålet. Én har takket ja og er i dag fast ansatt i virksomheten, opplyser hun.

– Utfordringen i dette har vært å få konsulenter til å takke ja til fast stilling, da de aller fleste har ønsket å være konsulenter, skriver Borchgrevink.

Dette omsorgsselskapet blir størst i Norden

Et tidsskille

Kjetil Edvardsen er tidligere advokat i Fagforbundet, og er i dag i Tenden advokater. Han har likevel fulgt denne saken videre.

– Jeg mener det er helt klart at dette er vanlige arbeidstakere. Vi står overfor et tidsskille når det gjelder bruken av annet enn arbeidstakere i denne sektoren. Om noen år vil vi se tilbake på denne perioden som noe uheldig i norsk arbeidsliv, sier advokat Kjetil Edvardsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy