JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk omsorgskonsern kjøper opp Aleris omsorg

Nytt kommersielt omsorgsselskap blir størst i Norden

BLIR AMBEA: Lambertseter sykehjem er et av 305 virksomheter i Aleris som nå blir Ambea. Det kommende megakonsernet vil bli Nordens største.

BLIR AMBEA: Lambertseter sykehjem er et av 305 virksomheter i Aleris som nå blir Ambea. Det kommende megakonsernet vil bli Nordens største.

Monica Scanche

Etter oppkjøpet av Aleris omsorg vil svenske Ambea omsette for 10,6 milliarder kroner, ha 13.100 ansatte og være markedsledende i tre land. – Monopolisering av omsorgsmarkedet, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

2018101615160020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Salget av Aleris omsorg ble annonsert tirsdag morgen og skal gjennomføres senest andre kvartal neste år. Det eneste som kan stanse handelen er en eventuell reaksjon fra konkurransemyndighetene i de tre respektive landene.

Omsorgsgiganten Ambeas største eier er investorfondet Actor SCA med adresse i skatteparadiset Luxemburg.

Aleris selger til omsorgsgiganten Ambea for 2,6 milliarder kroner

Størst i Norden

I dag er Ambea nest største aktør på det private omsorgsmarkedet i Sverige.

Selskapet er sjuende største aktør i Norge etter at det kjøpte alle fem selskap i Heimta, men Aleris omsorg er klart markedsledende i Norge. Aleris er også den største aktøren i Danmark og sjette største i Sverige.

Når disse slås sammen blir det Nordens største omsorgsaktør, og markedsledende i både Norge, Sverige og Danmark, ifølge Ambeas egne meldinger om transaksjonen. Selskapet omtaler selv det nye konsernet som en solid plattform for ytterligere utvidelse.

Fagforbundet (pressefoto)

– Omsorg blir industri

– Dette er jo monopolisering av omsorgsmarkedet, mener Fagforbundets leder Mette Nord.

Hun viser til at selskapet selv omtaler markedet som stabilt og et interessant investeringsobjekt der de nå vil oppleve lite konkurranse.

– Det er lite igjen av de små aktørene. Nå er omsorg mer og mer en industri finansiert av offentlige penger. Innovasjonen synes først og fremst å dreie seg om hvordan man skal få bedre avkastning på egne investeringer. Jeg ville heller sett at pengene som nå går til eiere i skatteparadis, blir brukt på brukerne av sykehjem og mottakere av omsorgstjenester, sier Nord.

Aleris-sjefene fikk over 13 millioner i bonus på fem år

Vanskelig å få innsyn

Nord deler bekymringen til Fagforbundet Pleie og Omsorg i Oslo, som mener at det er lønnstakerne som betaler regningen når oppkjøpene skal finansieres.

– Ved lønnsforhandlinger er det lite å hente. Da er det null kroner i selskapene, selv om det burde vært rom for lønnstillegg når markedet er et så interessant investeringsobjekt at Ambea betaler 2,6 milliarder kroner for Aleris. Penger finnes tydeligvis, men i de private selskapene er det vanskelig for de ansatte å få innsyn, påpeker Nord.

Stor tro på oppkjøpet

Ambeas svenske konsernsjef, Fredrik Gren, har stor tro på investeringen de nå gjør.

– Vi får en bredere plattform for tilvekst med ledende posisjon i tre land. Dessuten skaper vi betydelige muligheter for synergier, samordning av innkjøp samt utveksling av erfaringer omkring virksomhet- og kvalitetsutvikling. Slik legger vi grunnen for høyre kvalitet og høyere lønnsomhet, skriver Gren i en pressemelding.

Aleris-salget

Aleris: Markedsledende selskap innen eldreomsorg, barnevern og psykisk omsorg i Norge og stor aktør i Sverige og Danmark.

Ambea: Markedsledende innen omsorg i Sverige, stor aktør i Danmark, men mindre i Norge.

Tirsdag morgen slapp Aleris og Ambea nyheten om at Ambea overtar omsorgsvirksomhetene til Aleris.

Det nye storkonsernet vil ha en samlet omsetning på 10,6 milliarder kroner, 13.100 ansatte og 7690 sengeposter innen eldreomsorg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy