JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Psykisk syke måtte flytte

Nå vil beboere tilbake til Grefsenlia

Ivar Johansens blogg om Grefsenlia

Ivar Johansens blogg om Grefsenlia

Kathrine Geard

Fortvilelsen var stor da voksne med psykiske lidelser mistet botilbudet på Grefsenlia. Nå kan noen av dem være på vei tilbake etter at institusjonen vant et nytt anbud.

2016082912084520160829120845

kathrine.geard@fagbladet.no

NKS Grefsenlia eies og drives av Norske Kvinners sanitetsforening. Botiltaket, som var en del av virksomheten, var et tilbud for voksne personer med psykiske lidelser som har behov for bo-oppfølgingstjenester.

Tiltaket ble etablert i 2006 med 12 utleieleiligheter. Men da velferdsetaten i Oslo kommune i 2015 la 120 boliger for personer med psykiske lidelser ut på anbud tapte Grefsenlia. Beboerne måtte flytte ut i løpet av tre måneder og botiltaket ble lagt ned fra nyttår i fjor.

Teresa, en av beboerne som hadde bodd der siden starten, var fortvilet.

– Jeg ble veldig nedfor og rådvill. For meg var Grefsenlia et sted der jeg hadde tryggheten jeg trenger. Jeg hadde mennesker rundt meg som jeg kunne snakke med når jeg hadde behov for det.

Ensom og fortvilet

Teresa fikk tilbud om bolig i Hønefoss, men dit ville Oslo-kvinnen absolutt ikke. Familien hennes bor i hovedstaden, og det er her hun hører hjemme. Etter mye fram og tilbake bor hun nå midlertidig i en bolig for psykisk utviklingshemmede på Grefsen.

– Men der passer jeg ikke i det hele tatt. Det er veldig ensomt, jeg er vant til sosialt samvær. De ansatte der jobber på en annen måte, sier Teresa.

Men nå er det lys i tunnelen. Nylig var Grefsenlia blant vinnerne av en ny anbudskonkurranse. Denne gangen om kjøp av 186 plasser for heldøgnstjenester til personer med psykiske lidelser.

«Etter inngåelse av rammeavtale med Velferdsetaten i Oslo kommune etablerer vi et nytt mestringstiltak – Mestringstiltaket – som tilbyr heldøgnstjenester til 12 personer med psykiske lidelser uten aktiv rusproblematikk.»

Teresa har søkt seg tilbake og håper og tror hun får plass.

–Tryggheten min ble borte. Jeg mistet hjemmet mitt samtidig med at psykologen min gikk av med pensjon. Det har vært kjempetøft, men nå ser det heldigvis ut som det løser seg, sier hun.

Valgfrihet for politikere

Bystyremedlem for SV, Ivar Johansen, har lenge engasjert seg i denne konkrete saken og konsekvensene av anbudspolitikken for de psykiske syke beboerne. Han mener dette tilfellet viser hvordan konkurranseutsetting først og fremst er politikernes og administrasjonens valgfrihet, mens brukerne overkjøres.

– Syke mennesker trenger forutsigbarhet og stabilitet. Jeg skjønner ikke hvordan vi kan behandle syke mennesker på en slik måte, sier Johansen, som mener det er svært uheldig at anbudet fører til opphold i tilbudet for folk som Teresa. Det nye mestringstiltaket som nå kommer på Grefsenlia mener han reelt sett er nesten likt det som var der før.

Fagmiljø forsvant

Da Johansen høsten 2015 stilte spørsmål rundt nedleggelsen til daværende sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide (H), var svaret at beboere ikke automatisk må flytte selv om en institusjon ikke får rammeavtale. Han påpekte at steder kan drives uten rammeavtale, og at styret for Grefsenlia selv valgte å nedlegge driften. Men for Grefsenlia var det ikke aktuelt å drive videre uten rammeavtale, den økonomiske usikkerheten ble for stor. Det tapte anbudet førte derfor også til at de måtte si opp folk. Et faglig miljø og 5,5 årsverk forsvant.

Trengte bedre tilbud

Daglig leder ved Grefsenlia, Guri Ingvaldsen, er generelt skeptisk til anbudspolitikken som føres. Hun hadde foretrukket en mer forutsigbar ordning preget av dialog og gradvis flytting av folk i tråd med at behovene endrer seg. Men hun understreker samtidig at mange av beboerne som måtte flytte da Grefsenlia la ned faktisk trengte oppfølging på et helt annet nivå enn det dette botiltaket kunne tilby.

– Men vi hadde ønsket at de som botilbudet vårt passet for kunne ha fortsatt å bo her, og sluppet å flytte, sier Ingvaldsen, og viser til at voksne med psykiske lidelser er noen av de mest sårbare vi har.

– Stabilitet og forutsigbarhet er viktig. Samtidig har de veldig ulike behov og utvikling. Og botilbudet med oppfølgingstjenester på Grefsenlia var etter hvert utilstrekkelig for brorparten av beboerne.

Rekrutterer høyere kompetanse

Ingvaldsen sier mestringstilbudet de nå bygger opp ikke er det samme som botiltaket de måtte legge ned. I anbudet de vant med er det lagt inn mer ressurser og høyere faglig kompetanse. Nå er de i ferd med å ansette nye folk med sikte på å være i drift fra 1.oktober. Hun tror potensielt to-tre av dem som måtte flytte da det forrige tilbudet ble lagt ned kan komme tilbake til Grefsenlia.

– Vi har definert tydeligere hva tilbudet og ressursene skal være.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy