Fire av ti arbeidsgivere sjekker Facebook-profilen før ansettelse

Ny mann i kjøkkenavdelingen? Arbeidsgiver sjekker ofte Facebook før nyansettelser

Ny mann i kjøkkenavdelingen? Arbeidsgiver sjekker ofte Facebook før nyansettelser

(bakgrunnsbilde) yayimages.com

40 prosent av arbeidsgiverne sjekker sosiale medier når de skal rekruttere nye medarbeidere, kommer det fram i en Fafo-rapport.

2016082513210020160829122823

frode@lomedia.no

Fire av ti arbeidgivere har brukt sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram for å sjekke søkere før noen blir ansatt. Det kommer fram i en ny rapport fra forskningsstiftelsen Fafo.

Fafo har spurt 612 arbeidsgivere hvordan de overvåker og kontrollerer ansatte.

Lars Johnny havnet i pensjonsfella. Nå får han ikke AFP

Å sjekke bakgrunnsinformasjon fra sosiale medier i forbindelse med rekruttering er mer vanlig i bransjer hvor arbeidet ofte innebærer personlig kontakt med kunder eller klienter, og hvor det generelt stilles større krav til utdanning.

• Følg oss på Facebook

Hvorfor denne kontrollen?

Arbeidsgiverne begrunner kontrollen med å følge krav i lov eller forskrift og å sikre bedre arbeidsstyring. Ansattes sikkerhet og hensyn til kunder og klienter er også viktig. Kontroll med den enkelte ansatte og hvordan arbeidet utføres kommer lenger ned på lista. Unntaket er blant dem som bruker elektronisk registrering av hvor mye den enkelte ansatte gjør i hver arbeidsøkt.

Michel ble overvåket i sykmeldingsperioden

Hva mener arbeidsgiverne?

Hovedspørsmålet i Fafo-rapporten er hvilke motiver, holdninger og praksis norske arbeidsgivere har ved bruk av IKT-baserte kontroll- og styringssystemer.

De viktigste begrunnelsene er å følge krav i lov eller forskrift og å sikre bedre arbeidsstyring. Ansattes sikkerhet og hensyn til kunder og klienter er også viktig. Kontroll med den enkelte ansatte og hvordan arbeidet utføres kommer lenger ned på lista. Unntaket er blant dem som bruker elektronisk registrering av hvor mye den enkelte ansatte gjør i hver arbeidsøkt.

Her er hele Fafo-rapporten: Digital kontroll og overvåking av arbeid

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy