Anette Trettebergstuen: – Jeg forstår at det blir motstand når noen opplever å bli fratatt permisjonstid
UENIG: Anette Trettebergstuen, nestleder i familie- og kulturkomiteen. er uenig i Fagforbundets standpunkt om tredeling.
Hanna Skotheim
Hun er foreslått som ny kvinnepolitisk leder i Ap. Men Anette Trettebergstuen lar seg ikke overbevise av eget fagforbund i debatten om tredelt foreldrepermisjon.
hanna.skotheim@fagbladet.no
Arbeiderpartiet synes regjeringens forslag om tredeling av foreldrepermisjonen var en god idé. Det synes ikke Fagforbundet og Mette Nord. Flere medlemmer dømmer ordningen nord og ned og mener politikerne ikke forstår hvor vanskelig den gjør hverdagen til enkelte.
En av dem som har fått hard medfart, er Ap-politiker Anette Trettebergstuen, som ligger an til å bli partiets neste kvinnepolitiske leder. Fagbladet slo av en prat med stortingspolitikeren som også er medlem i Fagforbundet.
– Hvorfor mener du at Fagforbundet tar feil i debatten om tredelt foreldrepermisjon?
– Det er ingen som tar feil eller har rett i en slik sak. Vi må respektere hverandres syn. Men jeg er uenig i Fagforbundets standpunkt om tredeling. Som politiker synes jeg det er interessant å se på hvorfor permisjonsordningen møter så mye motstand når dette var ordningen vi hadde i 2013 pluss en uke til. Denne ordningen hadde vi altså før regjeringen kuttet fedrekvoten fra 14 til 10 uker, en handling folk kalte likestilling i revers.
Opplever å bli fratatt noe
– Er du overrasket over alle reaksjonene ordningen har fått?
– Jeg er kanskje litt overrasket over at det kommer negative reaksjoner fra de som også var negative til at pappakvoten ble kuttet. Samtidig forstår jeg at det blir mer motstand når noen opplever å bli fratatt permisjonstid. Når venstresiden har utvidet pappapermisjonen tidligere, har vi alltid lagt til permisjonsuker. Vi har aldri tatt uker fra mor eller fra felleskvoten, så mor har med andre ord aldri opplevd å bli fratatt noe før. Det har endret seg med tredelt foreldrepermisjon. Med den nye ordningen tar fars tid av mødrenes tid. Det kan skape gnisninger, og det er uheldig. Men det var ikke vi som kuttet pappakvoten for deretter å innføre en tredelt foreldrepermisjon. Dette har vært en klumsete måte å gjøre det på fra regjeringens side.
Bekymret
– Mange medlemmer i Fagforbundet er bekymret over at de ikke får nok tid til restitusjon. Tar de feil?
– Når man tilnærmer seg denne debatten ut fra egne historier og tanker om egne behov, er det ingen som tar feil. Alle fødsler og alle barselperioder, alle mødre og alle familier er helt ulike. Men ordningen må ta utgangspunkt i de 99 prosentene og hvordan de har det. Så vil det alltid være de som mener at denne ordningen ikke passer for dem. Når det gjelder restitusjon, er seks uker forbeholdt mor etter fødsel fordi det er det mor medisinsk trenger. Med ordningen kan du også velge å være hjemme i ni måneder med 80 prosent lønn eller å være hjemme i nesten sju måneder med 100 prosent lønn. Hvis det er noe restitusjonsmessig galt etter åtte til ni måneder, skal du selvfølgelig ikke begynne å jobbe igjen. Da skal du sykemeldes fordi da er noe utenfor normalen.
– Hva med de som ikke har økonomisk mulighet til å ta 80 prosent lønn for å være hjemme lenger?
– Det vil være noen som regner seg fram til at de ikke har mulighet til det, men de fleste vil finne løsninger. Dette dreier seg om ett år av livet ditt, og selvfølgelig vil det være individuelt hva som passer best. Jeg synes uansett det er fint at ordningen gjør det mulig å veksle penger inn i mer permisjonstid.
– Mange medlemmer er også bekymret over at de ikke får nok tid til å amme. Hva tenker du om det?
– Når det kommer til amming rådes du til å amme de første seks månedene. Deretter anbefales det at du delammer fram til barnet er ett år. Men statistikken viser at de aller fleste norske mødre uansett slutter å amme etter fire måneder, og kun én av tre holder fortsatt på med amming når barnet er ett år. Ordningen er dermed godt innenfor når det gjelder amming også. Du har ellers krav på ammefri, så du må ikke slutte å amme for å begynne å jobbe. Jeg er glad for at likestillingsministeren etter henvendelser fra oss har tatt opp hvorvidt det fungerer med ammefri rundt omkring på arbeidsplassene. Vi må vite at alt er på stell rundt omkring slikt at folk får det de har krav på av arbeidsgiver.
Dårlig samvittighet
– Hva hvis arbeidsgiver legger til rette for det, men så har du en jobb som gjør at du ikke har mulighet til å sette av tid til amming. Hva med dem?
– Vi føler alle et ansvar overfor jobben. Vi kvinner i denne fasen av livet føler ofte at vi verken strekker til hjemme eller på jobb, og så føles alt som en byrde. Men arbeidsgiver har plikt til å legge til rette for deg, og de har mer enn ni måneder til å planlegge dette. Vi må la det være arbeidsgiver sin plikt og så må vi sette ammingen og ungene først og ta oss ammefri.
– Flere av medlemmene i Fagforbundet har fortalt at de har fedre som er selvstendig næringsdrivende og som av den grunn ikke har mulighet til å ta sin del av kvoten. I slike tilfeller skulle kvinnene helst hatt mulighet til å ta fedrekvoten selv. Hva tenker du om det?
– Hvis ikke selvstendige næringsdrivende fedre har mulighet til å ta ut permisjonen sin, kan vel ikke selvstendig næringsdrivende mødre bli gravide og være borte fra jobb? I dag er permisjonstiden på ett år, og fedre kan ta ut 15 uker. De kan også velge å ta ut permisjonen sin over tre år. Hvis det er umulig, setter jeg spørsmålstegn ved det. Det bør menn ta seg tid til fordi det er en fantastisk periode.
– Barnets tilknytning er viktigst
– Deler du Fagforbundets leder Mette Nords bekymring om at debatten om foreldrepermisjon blir mer et likestillingsspørsmål enn å handle om familie og omsorg?
– Nei, for meg er det først og fremst et spørsmål om barn og tilknytning. Permisjonen er til for barnet. Likestillingen kommer i andre rekke. Det at barnet er sammen med far i hverdagen uten at mor er til stede, har mye å si for tilknytningen mellom barnet og faren eller medmoren. Det viser forskning på tilknytning og omsorg. Det skulle uansett bare mangle at også far får den rettigheten når både mødrekvoten og ofte hele fellesperioden går til mor.
– Mette Nord sier også at hun er forundret over at ikke flere i LO og Arbeiderpartiet er opptatt av kvinners helse i forbindelse med svangerskap og fødsel. Er dere ikke opptatt av det?
– Jo, vi er enormt opptatt av kvinnens helse og svangerskap. Derfor jobber vi nå mye med kvinnens og mødres helse gjennom barselomsorgen og gjennom helsesykepleiertilbudet. Vi tenker vel så mye på mor som på barnet. Men mange av disse løsningene ligger ikke inne i foreldrepermisjonsordningen.
– Fagforbundets leder mener de seks ukene mor skal og må ha til å restituere seg av helsemessige grunner, må komme i tillegg eller holdes utenfor tredelingen. Hva tenker du om det?
– Det er jeg uenig i.
Ingen tvangsordning
– Flere av de som er imot tredelingen, kritiserer deg for at du sier at ordningen er så fleksibel. Selv mener de det er en tvangsordning. Hva tenker du om det?
– Det er ingen tvangsordning. Det er et velferdsgode på linje med andre velferdsgoder som man kan velge å benytte seg av. Vi bruker 25 milliarder i året på verdens beste foreldrepermisjonsordning. Når vi har laget denne ordningen, må myndighetene også ivareta flere behov. Det betyr at også far skal få ivaretatt sine rettigheter.
– Arbeiderpartiet i Trondheim har enstemmig vedtatt en ny vurdering av tredelingen. Hva tenker du om det?
– Det er helt uproblematisk. Vi skal alltid være de første til å hele tiden følge med på hvordan politikken vår fungerer og gjøre endringer dersom det ikke fungerer. På den måten finner vi de beste ordningene.
– Fylkesorordføreren i Trøndelag, Tore O. Sandvik, kaller ordningen kvinnefiendtlig. Er den det?
– Det er jeg uenig i. Mødre i Norge kan være hjemme med 100 eller 80 prosent lønn mye lenger enn i noe annet land. Min amerikanske venninne som fikk barn samtidig som meg, hadde krav på to måneders ulønnet permisjon før hun måtte tilbake på jobb. Det betydde at barnet måtte være hos flere ulike barnepassere i flere måneder. Det setter ting i perspektiv. I Norge har vi verdens beste tilbud for mødre i spedbarnstiden, så jeg er ikke med på at ordningen er kvinnefiendtlig.
Angrer
– Du er selv småbarnsmor og fikk barn under den forrige ordningen. Hvordan organiserte dere det?
– Vi delte likt. Da jeg nylig var blitt gravid, avtalte jeg og pappaen at jeg skulle ta fire måneder først fordi jeg ville tilbake på jobb da. Jeg gjorde det, men jeg kjente på at det var altfor tidlig så det angrer jeg på. Hadde jeg derimot tatt ut de seks månedene i strekk, hadde jeg nok vært klar.
– Du har selv hatt foreldrepermisjon. Styrker det din stemme i denne debatten om tredeling?
– Det gjør i hvert fall at jeg gjør mine refleksjoner og at jeg forstår og kan sette meg inn i folks ulike opplevelser. Jeg husker selv at jeg ikke var klar for å dra tilbake på jobb etter fire måneder, og jeg har respekt for de som er redd for at det er for tidlig etter så og så lang tid. Men hvis mammakvoten og perioden med felleskvote er over, og man fortsatt ikke føler seg kroppslig eller psykisk klar til å jobbe igjen, skal man sykemeldes.
Tredelt foreldrepermisjon
Dagens fedre og mødrekvote er utvidet til 15 uker fra 10 uker.
Den totale foreldrepengeperioden er ikke utvidet og forblir på 49 uker med 100 prosent dekningsgrad og 59 uker med 80 prosent dekningsgrad.
Perioden foreldrene fritt kan dele seg imellom er 16 uker ved valg av 100 prosent dekning og 18 uker ved 80 prosent dekning.
Ved valg av 80 prosent dekning får både mor og far 19 uker.
I tillegg til at fedre har 15 uker, tar de fleste ut to ukers lovfestet omsorgspermisjon rett etter fødsel.
Mor har også 15 uker, pluss tre uker før fødsel. Dersom hun føder før termin, forsvinner imidlertid inntil tre uker av denne permisjonstiden.
(infotjenester.no og stortinget.no)
I Norge har vi verdens beste tilbud for mødre i spedbarnstiden så jeg er ikke med på at ordningen er kvinnefiendtlig
Anette Trettebergstuen, nestleder i familie- og kulturkomiteen.