JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna Solberg: – Vi må la være å kritisere dem som tjener penger

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Ole Palmstrøm

– Det er andre ting som burde bekymre statsministeren mer enn om de rike anerkjennes nok, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

2019032609220020230821171436

helge@lomedia.no

Statsminister Erna Solberg duellerte med Ap-leder Jonas Gahr Støre under Spekter-konferansen tirsdag ettermiddag. Det ble etter hvert til en debatt om forskjellene i Norge. Jonas Gahr Støre synes det er urovekkende at Erna Solberg fra talerstolen i Det Norske Teatret uttrykte at hun er mer bekymret for de rikeste i landet, enn dem som faller fra.

– Vi må la være å kritisere dem som tjener penger. Det er et fokus jeg syns er ganske ensidig nå, sa Erna Solberg fra talerstolen på Spekter-konferansen.

Vaktmester Ragnar har betalt mer skatt enn cruise-milliardæren Torstein Hagen

Jonas Gahr Støre reagerer slik på statsministerens utsagn:

– De som har de største inntektene i Norge, har sikkert bekymringer de også, men de klarer seg stort sett bra. Det som burde bekymre oss, er at forskjellene øker. De 10 prosent rikeste er blitt rikere. De 30 prosentene med lavest inntekt etter skatt har fått mindre å rutte med enn de hadde i 2013. Det er fordi de rike har dratt fra, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Forskjellene øker

At forskjellene øker, er ikke bra for vår endring til å omstille og endre oss, mener Støre.

– Det at vi har stor tillit, små forskjeller og kjenner oss igjen i hverandres liv er en kvalitet vi ikke bør miste. Jeg tror jeg kan være rimelig trygg over at det ble skapt flere jobber i privat sektor mens vi var i regjering, enn med dagens borgerlige regjering. Vi ønsker oppstart av private bedrifter, og at de som lykkes, tjener godt på det. Det har alle forståelse for. Men når en statsminister står på talerstolen og sier at de som tjener penger ikke anerkjennes nok, har hun fokus på helt feil sted, mener Jonas Gahr Støre.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Statsminister Erna Solberg (H) slår tilbake.

– Jeg er redd for en debatt hvor verdiskapning blir undervurdert. Vi må skape før vi deler, svarer Erna Solberg.

– At folk investerer, at de tjener penger som en konsekvens av det, er ikke noe som er galt. Hvis ikke får vi ikke nok jobber. Vi er nødt til å få folk til å investere i vårt samfunn, sier hun til FriFagbevegelse.

– Jonas gjør en forvrengning av det som er hovedbudskapet mitt. Jeg er ikke bekymret for de rike, men jeg er bekymret for verdiskapningen, poengterer hun.

– Alle vi som sørger for at det er nok penger i landet, at det er nok skatteinntekter – vi er avhengig av man investerer. At man får avkastning på det gjør at jobbene trygges, legger hun til.

ph

VM-vinner i omstilling

Jonas Gahr Støre er opptatt av fallende organisasjonsgrad. I enkelte deler av arbeidslivet er den faretruende nær amerikansk nivå. I byggebransjen er den nå nede i 15 prosent,

– Denne regjeringen anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet. Det er helt klart at fagforeningsknusing tapper kjøpekraften til folk. Mange av de husstandene som opplever fallende kjøpekraft i Norge nå består av uorganiserte arbeidsfolk, poengterer han.

Følg oss på Facebook

– Vi er et land med gode muligheter. Vi er verdensmester i omstilling, og det må vi være i framtiden, også, mener Jonas Gahr Støre.

– Vi har troen på at vi kan bygge ny industrieventyr, nye tjenester, være ledende når vi går inn i omstillingen. Ingen andre land er bedre enn oss til det. Vi ønsker ny teknologi velkommen. Vi har i tillegg unike naturressurser. Vi må tenke nytt på et område. Næringspolitikken skal samhandle med klimapolitikken. Det ene må bidra til det andre. Og vi må se på det som en mulighet, mener Jonas Gahr Støre.

– Stabil organisasjonsgrad

Erna Solberg er ikke like uroet for fallende organisasjonsgrad.

– Jonas Gahr Støre sier at den faller. Organisasjonsgraden blant arbeidstakere har ligget noenlunde fast siden 2009. Så har den økt blant norske bedrifter. Fra 2009 til 2010 har den ligget på 49 prosent på arbeidstakersiden, så har den altså økt på arbeidsgiversiden. Den faller altså ikke under denne regjeringen, sier Erna Solberg.

ph

– Da Arbeiderpartiet økte fagforeningsfradraget, økte ikke organisasjonsgraden. Vi har holdt den fast og ikke prisjustert den, og organisasjonsgraden har ikke minket, sier Erna Solberg til FriFagbevegelse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy