JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen får terningkast 3: Velgerne mener Arbeiderpartiet har den beste helsepolitikken

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Ole Palmstrøm

Halvparten av norske velgere mener helsepolitikken er avgjørende for hvem de stemmer på i høst. Ap anses som best på helse, mens regjeringen får terningkast 3.

2019040123350020190410203756

52 prosent av norske velgere mener at helsepolitikken vil være avgjørende for hvilket parti de skal stemme på i høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg. Det kommer fram i markedsanalysebyrået Kantar TNS' helsepolitiske barometer for 2019.

Samtidig synes færre enn i fjor at regjeringens helsepolitikk er god. Regjeringen får terningkast 3,2 for sin innsats for å skape et bedre helsevesen. Det er en nedgang på 0,2 det siste året.

Hele Norge snakker

Det som ligger til grunn for misnøyen med regjeringen, er blant annet fastlegeordningen, bemanningssituasjonen og arbeidsforhold, sviktende eldreomsorg og privatisering.

De som sier seg fornøyde med regjeringens politikk begrunner dette blant annet med egne erfaringer, at de er fornøyde med behandlingen de har fått.

Fra grasrota: Jeg vil se en politiker som virkelig bryr seg om de eldre, de ansatte på sykehjem, barnehageansatte og barnehagebarn

Helsesektoren må prioriteres

47 prosent svarte at helsepolitikken var avgjørende for hvem de stemte på ved stortingsvalget i 2017. Helsepolitikken har dermed fått større betydning for lokalvalget til høsten.

Det er også flere og flere som mener at de største utfordringene Norge står overfor ligger innen helse og omsorg. Dette feltet kommer foran både klimaendringer og innvandring og integrering.

44 prosent svarer i 2019 at helse er viktigst mot kun 26 prosent for tre år siden. Det er ikke målt en høyere andel siden 2013 (47 prosent).

I samtlige velgergrupper er det økende oppslutning om at helse og omsorg er blant de største utfordringene i Norge, foruten i MDG.

Her eksploderer interessen for helse- og oppvekstfag

Ap best – Høyre ned

Flest, 22 prosent, mener Arbeiderpartiet har den beste helse- og omsorgspolitikken, opp fra 17 prosent i 2018. 12 prosent mener Høyres helsepolitikk er den beste, en nedgang fra 15 prosent året før.

Det er bred enighet (65 prosent) om at det må brukes mer midler på helse og dette gjelder samtlige velgergrupper.

Flest (29 prosent) mener også at helse og omsorg må prioriteres i statsbudsjettet dersom regjeringen må velge mellom ulike samfunnssektorer.

Blant Høyre-velgere mener 25 prosent at helse og omsorg må prioriteres, opp 3 prosentpoeng fra 2018. 31 prosent av Frps velgere vil prioritere sektoren, opp 7 prosentpoeng fra året før.

33 prosent av Ap-velgere mener at helse må prioriteres. Det er opp 1 prosentpoeng. 30 prosent av Sps velgere (opp 14 prosentpoeng) vil prioritere helse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy