JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Transportarbeiderforbundet slår tilbake mot Veireno-anklager

– Tullete angrep på tillitsvalgte i renovasjon

Mange har sluttet i renovasjonsselskapet etter maratonukene

STRID OM OVERTID: Veireno-direktøren svarer på anklagene om overtidsbruken med å beskylde tillitsvalgtapparatet for ubegrunnet å nekte ham avtale om utvidet overtid.

STRID OM OVERTID: Veireno-direktøren svarer på anklagene om overtidsbruken med å beskylde tillitsvalgtapparatet for ubegrunnet å nekte ham avtale om utvidet overtid.

Werner Juvik

Veireno-direktør Jonny Enger svarer på de ulovlig lange arbeidsdagene i Oslo med angrep på tillitsvalgtapparatet. Norsk transportarbeiderforbund mener beskyldningene er tull.

2016120912430020161209124301

Denne uka har Fagbladet omtalt Veirenos timelister i oppstartsukene fra 3. oktober til 14. november. Gjennomgang av timelistene avdekker mange og lange arbeidsdager, med lengste på 17 timer, 90 timer arbeidsuke og flere tilfeller av mer enn 300 timer på fire uker. En ansatt har jobbet hver eneste dag i perioden.

Det private selskapet Veireno vant anbudet på å hente alt husholdningsavfall i Oslo, og jobben startet i oktober i år. Selskapet hadde store oppstartsproblemer, og flere steder fløt søppelet i ukesvis.

Kløyvde tommelen – flere i livsfare: Billigrenovasjon skar seg første dag

Har fått svar

Veireno-direktør Jonny Enger svarte på kritikken med angrep på tillitsvalgtapparatet i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF). Han mener tillitsvalgtapparatet ikke vil inngå avtale om utvidet bruk av overtid, slik loven gir anledning til, og heller ikke svarer bedriften om hvorfor.

– Dette er bare tull. NTF i Oslo har redegjort for hvorfor vi ikke går inn i en avtale om bruk av utvidet overtid nå, svarer forbundssekretær Ole Einar Adamsrød.

Han understreker også: – Uansett har verken tillitsvalgte eller Arbeidstilsynet anledning til å inngå avtale om en slik overtidsbruk som avdekkes i timelistene.

BARE TULL: Ole Einar Adamsrød, forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund.

BARE TULL: Ole Einar Adamsrød, forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund.

Roy Ervin Solstad

Renovasjonsetaten: Kundebehandlerne er utslitte etter søppelkaoset i Oslo

Slik beskriver Adamsrød grunnen til at de holder igjen:

– Utvidet overtid med gjennomsnittsberegning, krever at man faktisk gjennomsnittsberegner. Det vil si at når ansatte har jobbet lange dager og uker så skal de ha fri, slik at snittet ikke overstiger lovbestemt antall timer. (se faktaboks) NTF har gjort det klart for Veireno at de får først benytte seg av den overtid med gjennomsnittsberegning som selskapet har mulighet til å gjøre som arbeidsgiver, før tillitsvalgte i bedriften samtykker i å utvide overtidsbruken, forklarer Adamsrød.

• Her kan du lese hele tilsvaret fra Veireno-sjef Jonny Enger

Ber om utvidet overtid

I november søkte Veireno Arbeidstilsynet om å få samtykke til utvidet overtid. Også i søknaden viser bedriften til gjenstridige tillitsvalgte som ikke vil inngå en slik avtale.

Det påpekes at det har vært enighet om et slikt behov innledningsvis, men at NTF deretter ikke har gitt svar. Selskapet ber derfor Arbeidstilsynet om å gi slik tillatelse. Søknaden er så langt ikke behandlet.

Ifølge både søknaden og tilsvaret fra Jonny Enger, skisseres behovet for overtid slik:

• Nye ruter. Ansatte bruker mer tid til å finne fram til avfallsbeholdere, lære seg rutene etc.

• Nye elektroniske systemer som arbeidstaker bruker lengre tid på å sette seg inn i.

• Nøkler må sorteres på nytt i henhold til nytt ruteoppsett.

• Trafikale problemer, spesielt i oppstartsfasen på grunn av streik.

EN SYNDER: Jonny Enger viser til de mange nøklene som en av grunnene til overtidsbruken.

EN SYNDER: Jonny Enger viser til de mange nøklene som en av grunnene til overtidsbruken.

Werner Juvik

Erfaren renovatør: – En gang var dette en kremjobb

Minst 21 sluttet i Oslo

Både i Vestfold og i Oslo har mange sluttet i oppstartsfasen.

I januar i år sto renovatør Marcin Marys fram i Fagbladet og fortalte om beinharde dager i Tønsberg etter at selskapet overtok i oktober 2015. Arbeidsdagene gikk på helsa løs for ham, og han var en av flere som sa opp etter kort tid. Marys valgte å stå fram i håp om bedre arbeidshverdag for kameratene som fortsatt jobbet for Veireno med kommunal renovasjon i Vestfold.

Også i Oslo har mange allerede sluttet. Fagbladet har fått tak i lista over 115 renovatører som hadde godkjent sikkerhetskurs for levering av avfall ved mottaksstasjonene per 3. oktober. Sammenholdt med Veirenos bemanningsliste per 14. november, framgår at minst 21 ansatte har sluttet i selskapet i løpet av seks oppstartsuker, mens mange nye er rekruttert.

• Marcin Marys fem uker i Veireno (Fagbladet på pdf)

Billigere eller dyrere med renovasjon på anbud? Sjekk din kommune her.

Veireno

• Veireno ble stiftet 15. september 2014. I fjor overtok selskapet avfallsinnsamling i ti Vestfold-kommuner. 3. oktober overtok selksapet hele Oslo.

• Begge steder har Fagbladet omtalt beinharde dager. Arbeidstilsynet har senere politianmeldt selskapet for grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Vestfold.

• Veirneo tar anbudene flere titalls millioner kroner billigere enn konkurrentene. Selskapet opererer med mer effektive konsept.

Så mye er det tillatt å jobbe

• Arbeidsgiver kan pålegge ansatte å jobbe inntil 10 timer overtid i uka, 25 timer på fire uker og opptil 200 timer i året. Samlet arbeidstid, inklusiv overtid, skal ikke overstige 13 timer per dag eller 48 timer per uke. Tiden kan gjennomsnittsberegnes.

• Etter avtale med tillitsvalgte kan overtiden økes til 20 timer i uka, 50 timer på fire uker og opptil 300 timer i året. Samlet arbeidstid, inklusiv overtid, skal likevel ikke overstige 69 timer i noen enkeltuke. Det kan avtales opptil 16 timer arbeid på en dag, men da skal den ansatte ha hvileperiode umiddelbart etter.

• Med tillatelse fra Arbeidstilsynet, kan ansatte jobbe opptil 25 timer overtid i uka, 200 timer i halvåret og 400 timer i året.

– Utvidet overtid med gjennomsnittsberegning, krever at man faktisk gjennomsnittsberegner.

Forbundssekretær Ole Einar Adamsrød., NTF

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy