Ap-ledelsen tapte trygdekutt for unge
TAPTE TO: Ap-ledelsen, med nestleder Hadia tajik, gikk på to nederlag under landsmøtet lørdag.
Jan-Erik Østlie
Ap-landsmøtet skrotet partiledelsens ønske om å kutte arbeidsavklaringspenger for unge fra to til fire år.
tips@fagbladet.no
Det var et klart flertall av de 300 delegatene som stemte for å skrote forslaget, og landsmøtet så ikke behovet for å engang telle stemmene.
• Sverige og Thailand topper listen over Nav-svindel
Jobbgaranti
Partiledelsen i Arbeiderpartiet, med nestleder Hadia Tajik i spissen, foreslo å endre ordningen med arbeidsavklaringspenger, og redusere ordningen fra fire til to år for personer født i eller etter 1990. Som en erstatning skulle ungdom få en jobbgaranti.
– Fire år er lenge å vente for et ungt menneske. Denne ordningen skal være en avklaring, og det bør ikke ta fire år å avklare et ungt menneskes framtid, sa Tajik fra talerstolen lørdag formiddag.
• NAV skal ikke lenger straffe sykemeldte som glemmer aktivitetsplikten
Trygghet for unge
Det var Arve Høiberg fra Horten som ledet an i kampen mot kuttet for de unge.
– Folk som går på AAP velger det ikke frivillig. I min hjemby bor 23 år gamle Lovise. Hun opplever at vi ikke tar hennes sykdom på alvor. Hun er nå på AAP for å få avklart sin arbeidsevne. Vi må gi henne mulighet å gå på jobb som deg og meg, ikke frata henne tryggheten, sa han fra talerstolen.
Samtidig gikk partiet inn for en aktivitetsreform for unge, som inneholder en ordning der kommunene i ytterste konsekvens har plikt for å sikre personer født etter 1990 med en jobb å gå til, som var det viktigste for ledelsen å få gjennom.
Droppet kristendom
I tillegg til saken om AAP, gikk Ap-ledelsen på et stort nederlag til. I motsetning til hva ledelsen og sentralstyret ønsket, gikk landsmøtet inn for å fjerne kristendom-K-en fra K-RLE faget i skolen.
– Det var en veldig nær votering. Det var tett på en delt sal. Jeg tror alle forstår at bokstaven ikke har betydning for innholdet. Og det er ingen som ønsker å endre innholdet i faget. Vi lever godt med vedtaket, selv om vi jobbet for det motsatte, sier Støre, og la til at han ikke oppfatter vedtaket som et signal fra landsmøtet om å ta et skritt vekk fra KrF.
• Fagforbundet til kamp mot lofotolje
To kompromisser
Samtidig klarte Ap å lande kompromisser i to vanskelige saker for partiet, oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, og behandlingen av enslige mindreårige asylsøkere.
– I to viktige og vanskelige saker har vi klart å samle partiet om gode posisjoner. Et stort flertall samlet seg om kompromisset i Lofoten, Vesterålen og Senja. Og vi har samlet partiet enstemmig rundt vår politikk i forhold til enslige mindreårige asylsøkere, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han møtte pressen etter programmet ble vedtatt.
• Dette er debatten som kan splitte LO
• Tuller du med fiskerne nordpå, så blir vi alle fiskere