JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet politianmelder Veireno-sjefen

ANMELDELSE: Veirenos administrerende direktør, Johnny Enger, er politianmeldt. Selskapet er konkurs.

ANMELDELSE: Veirenos administrerende direktør, Johnny Enger, er politianmeldt. Selskapet er konkurs.

Roy Ervin Solstad

Veireno er konkurs, men Arbeidstilsynet vil ha ansvaret til den tidligere direktøren gransket av politiet.

2017031612575420230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

– Selv om et selskap har gått konkurs er det noen som er ansvarlig, derfor har vi nå gått til politianmeldelse av øverste leder, sier regiondirektør Hanne Luthen i Arbeidstilsynet i Østfold og Akershus til NRK i dag.

Grove brudd

Arbeidstilsynet har hatt en rekke tilsyn ved Veireno. Første gang var 10. desember 2015, like etter oppstarten i Vestfold. Rapporten forelå i april 2016, og avdekket mange og alvorlige brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Lovbruddene ble senere politianmeldt.

SMÅ BRAKKER: Her, på oppstilingsplassen på Alnabru har de ansatte en ny brakkreigg med kontorer, men bare en dusj og ett toalett, ifølge hovedtillitsvalgt Anne Sandborg.

SMÅ BRAKKER: Her, på oppstilingsplassen på Alnabru har de ansatte en ny brakkreigg med kontorer, men bare en dusj og ett toalett, ifølge hovedtillitsvalgt Anne Sandborg.

Werner Juvik

På det tidspunktet hadde renovatører allerede stått fram i Fagbladet og fortalt om umenneskelige arbeidsdager.

Etter oppstarten i Oslo ble det gjort tilsyn i forbindelse med arbeidsulykke der en renovatør kløyvde tommelen i pressveggen. Tilsynet avdekket at selskapet manglet verneombud. I rapporten konkluderer Arbeidstilsynet med at ulykken synes å være en direkte følge av manglende opplæring.

Fagbladet så med selvsyn hvordan de aller fleste strevde med å få nytt utstyr til å fungere på avfallsmottakene første dag. Ifølge renovatørene hadde de kun fått noen minutter innføring i de nye bilene.

NYTT: Flunkende nye biogassbiler med mye nytt utstyr, men lite opplæring.

NYTT: Flunkende nye biogassbiler med mye nytt utstyr, men lite opplæring.

Werner Juvik

Veireno fikk arbeidsulykke første dag i Oslo

Opptil 90 timer i uka

Arbeidstilsynet har fulgt opp med to tilsyn rettet mot brudd på bestemmelsene om arbeidstid i Oslo. I den første ble det avdekket arbeidsdager opp mot 90 timer i uka og 17,5 timer sammenhengende jobbing.

Fagbladet omtalte timelistene som viste de ulovlig lange arbeidsdagene, i begynnelsen av desember. I januar forelå rapporten fra Arbeidstilsynet, som avdekket 344 lovbrudd for 29 ansatte i løpet av oppstartsukene.

Et nytt tilsyn for de to siste ukene i desember og januar, avslørte at forholdene ikke hadde bedret seg etter oppstartsukene. Dette tilsynet endte også med politianmeldelse.

Les alt om søppelåret 2016

Lange dager

Fagbladet har timelister for de ansatte i romjula, som avslører at enkelte kjørte maratondager på 16 til 18 timer hver eneste dag for å hente inn etterslepet helligdagene skapte i jula. I tillegg ble det meldt om nattkjøring ved flere tilfeller i Oslo, noe som ikke framgår av timelistene.

– Må få konsekvenser

Arbeidstilsynet vil at politiet skal etterforske saken og vurdere straffansvaret til administrerende direktør fordi selskapet er slått konkurs.

– Jeg tenker at det er veldig viktig. Her har vi ansatte som har jobbet svært mye, svært lenge og har vært utsatt for stor risiko, både for ulykker og for redusert helse. Det kan ikke være slik, i landet vårt, at når et selskap går konkurs, så skal ingen stilles til ansvar, sier Hanne Luthen til NRK.

Vil ikke kommentere

– Jeg er politianmeldt og tar følgene av det, sier Jonny Enger til NRK etter politianmeldelsen ble kjent.

Utover det vil han ikke kommentere anmeldelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy