JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Derfor vurderer de å slutte i jobben

Helsefagarbeidere opprørte over «urettferdige» turnuser

URETTFERDIG: Helsefagarbeiderne i den nye vikarpoolen i Nore og Uvdal mener de blir forskjellsbehandlet av kommunen. Fra venstre: Torunn Røisgaard, Veronica Tollefsen og Nina Vedhus.

URETTFERDIG: Helsefagarbeiderne i den nye vikarpoolen i Nore og Uvdal mener de blir forskjellsbehandlet av kommunen. Fra venstre: Torunn Røisgaard, Veronica Tollefsen og Nina Vedhus.

Vegard Velle

Helsefagarbeiderne i vikarpoolen på Bergtun omsorgssenter i Nore og Uvdal må jobbe hver andre helg. Resten jobber hver tredje helg. Forskjellsbehandling, mener de.

2016093012244120230821171436

vegard.velle@fagbladet.no

Den 1. oktober får helsefagarbeidere i Nore og Uvdal kommune i Buskerud tilbud om utvidet stilling. Det har de etter fire år som ekstravakter krav på, ifølge arbeidsmiljøloven. Men tilbudet om utvidet stilling innebærer at de må jobbe annenhver helg.

Her fikk alle vikarene fast jobb

– Beskjeden var at om vi ikke ønsket å jobbe annenhver helg, ville vi ikke få tilbud om utvidet stilling, forteller helsefagarbeiderne Birgitte Bjørnsrud, Torunn Røisgaard, Veronica Tollefsen og Nina Vedhus.

– Selv om det er lovlig, er det urettferdig. Ingen av de andre ved sykehjemmet må jobbe så mange helger, forteller de.

De vant kampen om større stilling

– Det går ut over tiden med familien

Tre av de fire har små barn og skulle gjerne hatt mer tid med familien. De føler at de trenger helgene på å komme seg etter arbeidsuka.

– De helgene du har fri, blir du lat og orker ikke være særlig aktiv. Det går ut over det sosiale livet vårt og familien. Det er jo helgene vi har sammen. Ellers i uka, er vi opptatte på hver vår kant, sier de.

LITEN TID: Helsefarbeidere ved Bergtun Sykehjem i Nore og Uvdal frykter de ikke får tid til familie og venner på grunn av den nye turnusen de er blitt pålagt. Fra venstre: Nina Vedhus, Veronica Tollefsen, Torunn Røisgaard og Birgitte Bjørnsrud.

LITEN TID: Helsefarbeidere ved Bergtun Sykehjem i Nore og Uvdal frykter de ikke får tid til familie og venner på grunn av den nye turnusen de er blitt pålagt. Fra venstre: Nina Vedhus, Veronica Tollefsen, Torunn Røisgaard og Birgitte Bjørnsrud.

Vegard Velle

Nå kan deltidsansatte kreve større stilling

– Det er noe galt med systemet

De mener at helgejobbingen aldri har vært noe problem tidligere, og forstår ikke hvorfor det er nødvendig å jobbe annenhver helg nå.

– Vi er klar over at dette er en turnusjobb, men synes ikke det er greit å bli pålagt 8-9 turnuser ekstra i året. Hvorfor kunne vi ikke heller løse det ved at alle på huset tar 2-3 ekstra helger i året, foreslår helsefagarbeiderne.

De understreker at de er glade i både faget sitt, arbeidsplassene og kollegene.

– Det er systemet det er noe galt med, sier de.

Vurderer å si opp

De ansatte i vikarpoolen mener arbeidsordningen vil gå ut over helsa.

– Hvis du må bytte vekk en helg, må du jobbe tre helger på rad. Du blir mer og mer uslitt, til slutt får du hodepine og blir sykmeldt.

Flere av de nyansatte vurderer å slutte.

– Jeg har sagt at jeg heller vil si opp enn å jobbe annenhver helg. Da pendler jeg heller til Geilo, sier Torunn Røisgaard. De andre samtykker og sier de vurderer å skaffe seg en annen jobb.

Var ikke noe annet ledig

Leder av Fagforbundet i Nore og Uvdal, Sølvi Andersen, var med å forhandle fram avtalen.

– Utgangspunktet var at de hadde en fast stilling fra før. Fagforbundet gjorde krav etter arbeidsmiljøloven om å øke den faste stillingen. Vi ønsket å øke stillingene til 100 prosent, men det arbeidsgiver kunne tilby var en ekstra helg, da det ikke var noe annet ledig. Dette var det frivillig å takke ja eller nei til, forteller Andersen.

Vil vurdere turnusene

Kommunalsjef Lis Berit Nerli sier kommunen vil vurdere de turnusene.

– Når det gjelder misnøyen med å måtte jobbe annenhver helg i stedet for tredjehver helg, kan vi ikke endre på hele turnusplanen nå, midt i en turnusperiode. Men vi vil i drøftinger med fagorganisasjonene vurdere turnusendringer fram til den 1. februar, neste år, sier hun.

– Nore og Uvdal kommune har i denne saken fulgt lovverket som tilsier at vikarer skal få en fast stilling ut fra den prosenten de har jobbet i som ekstravakt. I tillegg har vi vært velvillige og tilbudt vikarene en høyere fast stillingsprosent, påpeker Nerli.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy