JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avtale om pensjonister som ønsker å jobbe

Alderspensjonister som har jobbet i kommunene kan fortsette å jobbe samtidig som de tar ut pensjon. Leder i LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby er godt fornøyd.

2013092314552920131216235548

tips@fagforbundet.no

Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS har inngått en avtale med alle de store arbeidstakerorganisasjonene i kommunesektoren om alderspensjonister som ønsker å jobbe..

I henhold til avtalen kan alderspensjonister jobbe så mye de vil for 175 kroner i timen, pluss eventuelle tillegg for ubekvem arbeidstid.

Ikke AFP

For AFP-pensjonister i offentlig sektor er reglene de samme som før. Det vil si at de kan tjene inntil 15.000 kroner i året uten at AFP-pensjonen reduseres.

Bakgrunnen for saken er en dom i arbeidsretten som ga yrkesaktive rett til pensjon fra første arbeidede time. Det skapte problemer for alderspensjonistene, som dermed ikke kunne jobbe inntil 14 timer per uke samtidig som de tok ut full alderspensjon.

LO-kommune og Fagforbundet fikk raskt en midlertidig løsning ut 2013 som gikk ut på å forlenge dagens ordning ut året. Den nye avtalen trer i kraft 1. oktober, men den midlertidige overgangsordningen skal følges fram til 31. desember.

Godt fornøyd

– Vi er godt fornøyde med denne avtalen. Den er faktisk bedre enn dagens ordning for de aller fleste, siden det ikke lenger er noe begrensning på hvor mye man kan jobbe. Den faste timelønna på 175 kroner per time er omtrent på høyde med det ufaglærte med full ansiennitet i kommunene har i dag pr time.

– Når man så får ordinære kvelds-, nattillegg, lørdag-/søndagstillegg, samt helge- og høytidstillegg, oppå denne timelønna, og at dagens begrensning på 14 timer i uka bortfaller, tror jeg de fleste vil være fornøyd, sier leder i LO Kommune Klemet Rønning-Aaby.

– Vi har gjort denne avtalen med KS og i første omgang gjelder den for de ansatte i KS-området. Det er tilnærmet samme ordning som de statsansatte har, men foreløpig vil den ikke gjelde i sykehusene, forteller Rønning-Aaby som legger til at Fagforbundet og de andre arbeidstakerorganisasjonene vil ta opp saken med arbeidsgiverforeningen Spekter om en tilsvarende løsning for sykehusene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy