JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hudterapeuter inn i Fagforbundet

Nå ønsker Lobna El-Masrouri, leder av Norske Kosmetologers og Hudterapeuters Forbund, å verve medlemmer til Fagforbundet og få gjennomslag for at yrkesgruppen autoriseres av NKHF.

Nå ønsker Lobna El-Masrouri, leder av Norske Kosmetologers og Hudterapeuters Forbund, å verve medlemmer til Fagforbundet og få gjennomslag for at yrkesgruppen autoriseres av NKHF.

Jan Lillehamre

Nå har hudterapeuter og kosmetologer gått inn i Fagforbundet. De ønsker seg en godkjent utdanning, en beskyttet tittel og mer orden på arbeidsforholdene.

2014021412000020230821171436

vegard.velle@fagforbundet.no

Yrkesgruppen har så langt organisert seg i det frittstående Norske Kosmetologers og Hudterapeuters Forbund (NKHF), som har en historie helt tilbake til 1935 og som på 1990-tallet organiserte rundt 2000 medlemmer.

Nå går medlemmene av forbundet inn som enkeltmedlemmer, men knytter seg opp til lokale fagforeninger samt en egen yrkesorganisering innad i Fagforbundet.

Stilte klare betingelser

– Vi har jobbet med dette siden jeg tok over som styreleder i NKHF i mai 2012. Da stilte jeg som betingelse at vi kontaktet LO, sier Lobna El-Masrouri.

El-Masrouri innså at NKHF ikke var i stand til å møte medlemmenes behov og forventninger, for eksempel rundt autorisasjon av yrkestittelen. I dag kan hvem som helst kalle seg hudterapeut, helt uten noen formell utdanning.

– Dette er en gruppe med stor yrkesstolthet. Vi ønsker at yrkesgruppens profesjonalitet og kompetanse blir tatt på alvor. Kundene skal føle seg trygge på at personalet er kvalifisert for oppgavene, vektlegger El-Masrouri.

Ønsker en fagforening i ryggen

Også utdanningen ønsker NKHF å være med å fornye. I dag består denne av en treårig fagutdannelse ved videregående skole eller ved private utdanningsinstitusjoner. NKHF ønsker at denne blir oppdatert med flere muligheter for etterutdanning og faglig utvikling.

I tillegg ønsker hudterapeutene støtte i fagforeningsarbeidet. De ønsker gode arbeidsvilkår, tarifflønn og større sikkerhet som arbeidstakere.

Organisasjonen var klar på at de ønsket å gå inn i Fagforbundet, som organiserer fagarbeidere som helsefagarbeidere, sykepleiere og frisører, som hudterapeutene anser som naturlige samarbeidspartnere

Nå ønsker Lobna El-Masrouri å verve medlemmer og få gjennomslag for at yrkesgruppen autoriseres og godkjennes av NKHF. I dag får elever som består eksamen diplom fra NKHF, og godkjente hudpleiesalonger får bruke håndverkssymbolet til NKHF, med bilde av en NKHF-krone på en kvinne i profil.

Organiserer selvstendig næringsdrivende

Med organiseringen av kosmetologene og hudterapeutene åpner Fagforbundet også for organisering av enkeltmannsforetak og selvstendig næringsdrivende, noe LO åpnet for på LO-kongressen i fjor.

Bakgrunnen for vedtaket var blant annet en erkjennelse av at yrkestilhørighet og yrkesfellesskap ofte er ofte mer avgjørende for arbeidstakernes valg av organisasjon enn konkrete lønns- og arbeidsforhold. Et annet moment er at skillet mellom arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende ikke er så tydelig som før.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy