JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Skuffet og sjokkert

Are Saastad får ikke stå i stillingen som tillitsvalgt ved Aker sykehus inntil saken hans er endelig avgjort. Han er også dømt til å betale 95.000 kroner i saksomkostninger. – Jeg er både skuffet og sjokkert, sier han.

2011020108551920131216151416

per.flakstad@fagforbundet.no

Kjennelsen fra namsretten gir Oslo universitetssykehus Aker medhold i at Saastad må arbeide ved Ahus i Akershus, dit avdelingen han opprinnelig ble ansatt i er flyttet.

Årsmøtet i Fagforbundet Aker sykehus ble orientert om kjennelsen i namsretten i går kveld, og årsmøtet skriver i en uttalelse at kjennelsen oppleves som «sjokkerende».

«Årsmøtet slutter opp om Are Saastad, og ønsker at han fortsatt skal være vår fagforeningsleder i en situasjon der svært mye fortsatt er uavklart. I tiden framover vil fagforeningen foreta de nødvendige vurderinger av saken, ankemuligheter og videre rettsprosess», heter det i en uttalelse som ble enstemmig vedtatt på årsmøtet.

Ikke en personlig sak

– Det som opprører meg mest er at kjennelsen er veldig ensidig og bygger på et grunnlag jeg oppfatter som veldig smalt. Det er lagt avgjørende vekt på om jeg personlig bli skadelidende ved å måtte arbeider på Ahus i stedet for å være heltidstillitsvalgt ved Aker sykehus, sier Are Saastad.

– For å finne ut av dette hadde vi ikke trengt to dager i retten med en omfattende vitneførsel. Jeg er virkelig opprørt over at kjennelsen legger vekt på det personlige, og overhodet ikke ser ut til å ta inn over seg de prinsipielle sidene ved saken, fortsetter han.

– Jeg kjemper jo ikke denne saken for meg selv, men for fagbevegelsen og det kollektive. Jeg er sjokkert og dypt skuffet over at retten ikke har lagt vekt på de prinsipielle sidene ved saken, sier Are Saastad.

Kjennelsen kan ankes både på avgjørelsen om midlertidig forføyning – at Saastad får stå i stillingen – og på at han er idømt saksomkostninger.

– Nå må vi lese kjennelsen grundig og vurdere nøye hvordan vi skal gå videre. Vi snakker om både kostbare og psykisk slitsomme prosesser, og derfor er viktig at vi opplever at vi har støtte og folk i ryggen, sier Saastad.

I helga var han innleder på den store Trondheimskonferansen, og han forteller at han opplevde å ha konferansen, og med det fagbevegelsen, i ryggen. Han føler også at han har stor støtte fra lokalbefolkningen som sokner til Aker sykehus.

– Denne støtten vil være helt avgjørende i forhold hvordan vi velger veien videre, sier Are Saastad.

Minst mulig konflikt

Fagforbundet Oslo og Fagforbundet sentralt valgte å forholde seg til arbeidsgiverens virksomhetsoverdragelse da Are Saastad ble overflyttet til Ahus før jul.

– Våre forbundsadvokater vurderte saken, og kom til at forbundet ikke burde støtte en rettssak mot Oslo universitetssykehus. Politisk valgte vi å følge denne anbefalingen, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.

Han sier videre at forbundet skal følge opp interessene til medlemmene som fortsatt er på Aker, de som er virksomhetsoverdradd til Ahus, og medlemmene i Fagforbundet Ahus med minst mulig konflikt

– Det er jobbet hardt for at overgangen for dem som virksomhetsoverdras fra Aker til Ahus skal bli så smidig som mulig. Fagforbundet Ahus har blant annet utsatt årsmøtet og stiller plasser til disposisjon slik at de som kommer fra Aker skal få tillitsvalgte de kjenner. Når Are Saastad bruker offentligheten til å fremheve det som ikke fungerer på Ahus, og fra talerstolen på Trondheimskonferansen uttrykker skadefryd, tror jeg ikke våre medlemmer på Ahus som jobber knallhardt for å gjøre tilbudet så godt som mulig, opplever det som særlig kameratslig, sier Stein Guldbrandsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy