– Skuffet og sjokkert

Are Saastad får ikke stå i stillingen som tillitsvalgt ved Aker sykehus inntil saken hans er endelig avgjort. Han er også dømt til å betale 95.000 kroner i saksomkostninger. – Jeg er både skuffet og sjokkert, sier han.

2011020108551920131216151416

per.flakstad@fagforbundet.no

Kjennelsen fra namsretten gir Oslo universitetssykehus Aker medhold i at Saastad må arbeide ved Ahus i Akershus, dit avdelingen han opprinnelig ble ansatt i er flyttet.

Årsmøtet i Fagforbundet Aker sykehus ble orientert om kjennelsen i namsretten i går kveld, og årsmøtet skriver i en uttalelse at kjennelsen oppleves som «sjokkerende».

«Årsmøtet slutter opp om Are Saastad, og ønsker at han fortsatt skal være vår fagforeningsleder i en situasjon der svært mye fortsatt er uavklart. I tiden framover vil fagforeningen foreta de nødvendige vurderinger av saken, ankemuligheter og videre rettsprosess», heter det i en uttalelse som ble enstemmig vedtatt på årsmøtet.

Ikke en personlig sak

– Det som opprører meg mest er at kjennelsen er veldig ensidig og bygger på et grunnlag jeg oppfatter som veldig smalt. Det er lagt avgjørende vekt på om jeg personlig bli skadelidende ved å måtte arbeider på Ahus i stedet for å være heltidstillitsvalgt ved Aker sykehus, sier Are Saastad.

– For å finne ut av dette hadde vi ikke trengt to dager i retten med en omfattende vitneførsel. Jeg er virkelig opprørt over at kjennelsen legger vekt på det personlige, og overhodet ikke ser ut til å ta inn over seg de prinsipielle sidene ved saken, fortsetter han.

– Jeg kjemper jo ikke denne saken for meg selv, men for fagbevegelsen og det kollektive. Jeg er sjokkert og dypt skuffet over at retten ikke har lagt vekt på de prinsipielle sidene ved saken, sier Are Saastad.

Kjennelsen kan ankes både på avgjørelsen om midlertidig forføyning – at Saastad får stå i stillingen – og på at han er idømt saksomkostninger.

– Nå må vi lese kjennelsen grundig og vurdere nøye hvordan vi skal gå videre. Vi snakker om både kostbare og psykisk slitsomme prosesser, og derfor er viktig at vi opplever at vi har støtte og folk i ryggen, sier Saastad.

I helga var han innleder på den store Trondheimskonferansen, og han forteller at han opplevde å ha konferansen, og med det fagbevegelsen, i ryggen. Han føler også at han har stor støtte fra lokalbefolkningen som sokner til Aker sykehus.

– Denne støtten vil være helt avgjørende i forhold hvordan vi velger veien videre, sier Are Saastad.

Minst mulig konflikt

Fagforbundet Oslo og Fagforbundet sentralt valgte å forholde seg til arbeidsgiverens virksomhetsoverdragelse da Are Saastad ble overflyttet til Ahus før jul.

– Våre forbundsadvokater vurderte saken, og kom til at forbundet ikke burde støtte en rettssak mot Oslo universitetssykehus. Politisk valgte vi å følge denne anbefalingen, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.

Han sier videre at forbundet skal følge opp interessene til medlemmene som fortsatt er på Aker, de som er virksomhetsoverdradd til Ahus, og medlemmene i Fagforbundet Ahus med minst mulig konflikt

– Det er jobbet hardt for at overgangen for dem som virksomhetsoverdras fra Aker til Ahus skal bli så smidig som mulig. Fagforbundet Ahus har blant annet utsatt årsmøtet og stiller plasser til disposisjon slik at de som kommer fra Aker skal få tillitsvalgte de kjenner. Når Are Saastad bruker offentligheten til å fremheve det som ikke fungerer på Ahus, og fra talerstolen på Trondheimskonferansen uttrykker skadefryd, tror jeg ikke våre medlemmer på Ahus som jobber knallhardt for å gjøre tilbudet så godt som mulig, opplever det som særlig kameratslig, sier Stein Guldbrandsen.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy