ola.tommeras@fagforbundet.no
Utspillet til byråden for miljø og samferdsel i Oslo, Jøran Kallmyr, har gitt sinne og frykt blant de ansatte han er arbeidsgiver for.
Ifølge Jøran Kallmyr skal Ruter, som drifter kollektivtrafikken i Oslo, spare opptil en halv milliard i året på å la private overta driften av trikk og t-bane i Oslo. Han støtter seg til Ruters strategirapporter, der det anslås et innsparingspotensiale på 15 til 30 prosent. Til NRK Dagsrevyen la han ikke skjul på at sparepotensialet ligger i å bli kvitt de ansattes lønns- og pensjonsavtaler.
– Hvorfor skal kommunalt ansatte ha så mye mer pensjon enn alle andre? spurte byråd Jøran Kallmyr retorisk på NRK Dagsrevyen.
Bedre pensjon selv
Det svarer gjerne både ansatte og tillitsvalgte på.
– Vi har alltid vektlagt pensjon framfor lønn i forhandlinger, sier leder for Oslo Sporveiers Arbeiderforening, Rune Aasen, som også påpeker:
– Jøran Kallmyr har både en langt høyere lønn og en bedre pensjonsordning enn sine egne ansatte. Han er direkte frekk når han kommer med dette. Skal vi vurdere vår pensjonsordning, så får de først vurdere sin i rådhuset.
Aasen har i utgangspunktet liten tro på størrelsen i innsparingen. En halv milliard på 3300 ansatte, vil si over 150.000 kroner innspart per ansatt.
– Dette viser likevel hvordan han vil finansiere sporveien ved å ta pensjonen fra ansatte, sier Aasen.
– Raserer selskapet
Bakgrunnen for Kallmyrs innsparingsbehov er et vedlikeholdsetterslep på 6,6 milliarder i infrastrukturen på trikk og t-bane. Samtidig må det meste av vognparken med trikker snart byttes ut.
– Frp har selv sittet med byråd for samferdsel i åtte år, mens vedlikeholdsetterslepet har tårnet seg opp, påpeker Aasen, som også framholder at Frps oppsplitting av Oslo sporveier til 11 selskaper har gjort situasjonen enda verre.
– Han snakker mot både sin egen bedriftsforsamling, styrende organer og fagkompetanse. Han raserer hele selskapet. Dersom Oslo skal ha politikere på dette nivået, så ser jeg ikke noen lys framtid for byen, kommenterer Aasen.
Svekket sikkerhet
Aasen mener trafikksikkerheten for trikk og t-bane vil bli redusert med Frps storstilte privatiseringsplaner. Han støtter seg til Jernbanetilsynet, som i sin rapport etter oppsplittingen av selskapet, skriver at sikkerheten blir en utfordring når ansvaret splittes opp.
– Det blir ikke bedre av at private skal ha hver sine områder med høyest mulig profitt. Det primære målet vil helt klart bli å tjene penger. Private investerer ikke i sikkerhet uten at de tvinges til det, påpeker han.
– Han burde lytte
Provosert over Kallmyrs utspill er også Ingrid Baltzersen, som selv er både trikkefører og bystyremedlem for Rødt i Oslo.
– Dette er utidig av en byråd overfor sine egne ansatte, sier hun.
Hun påpeker at Frps oppsplitting av Oslo sporveier allerede har kostet mye, og at interne rapporter i KTP viser at selskapet vil spare ca 50 millioner kroner årlig om oppsplittingen reverseres.
– Byråden burde begynne å lytte til hva styret sier. Han går stikk motsatt vei av hva selskapet vil, kommenterer hun.
Baltzersen ønsker å revurdere Oslopakke III, for å få investert i den falleferdige infrastrukturen.
Dårligere trafikksikkerhet
Ikke uventet får Frp-byråd Kallmyr også sterk motstand fra SVs ordførerkandidat Marianne Borgen.
– Frps forslag kan i verste fall rasere kollektivtilbudet i Oslo, kommenterer hun, og sier at konkurranseutsetting vil kunne føre til dårligere trafikksikkerhet, med økt fare for sosial dumping. Erfaringene fra dette i Stockholm er at tilbudet har blitt dyrere og dårligere.
– For SV er trikk og t-bane viktige samfunnsoppgaver, og selve navet i bysamfunnet, sier hun.
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide
UNIKT PAR: Kjæresteparet Øystein Norstad og Anniken Liberg Berg eier hver sin leilighet i dette borettslaget.
Werner Juvik
VAKSINERT: De ansatte på Haukeland sykehus i Bergen var blant de første som fikk tilbud om koronavaksine på jobb. Dette bildet er fra første runde i 2021.
Marit Hommedal / NTB