JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unibuss-ansatt siktet for korrupsjon

En ansatt i det kommunale busselskapet Unibuss i Oslo ble i dag pågrepet og siktet for korrupsjon. Mannen skal ha mottat større pengebeløp i forbindelse med kjøp av busser fra Tyskland.

2011091210545420131216165652

per.flakstad@fagforbundet.no

Dette opplyser styreleder Cato Hellesjø i en pressemelding mandag ettermiddag.

Bakgrunnen for at styrelederen i selskapet gikk til politiet med saken, er resultater av interne undersøkelser gjennomført i kjølvannet av tips om en omfattende korrupsjonssak i Tyskland, der MAN-konsernet er involvert.

Politiet bekrefter pågripelsen, og opplyser at den siktede sitter i avhør. Det var mandag ettermiddag ikke tatt stilling til om han skal varetektsfengsles eller ikke.

Dømt for bestikkelser

Unibuss satte i gang intern gransking etter at en av sjefene i det tyske selskapet MAN i juni ble idømt fengselsstraff og bot for å ha betalt store beløp i bestikkelser til blant annet et kommunalt busselskap i Oslo i årene fra 2003 til 2006.

Bestikkelsene skal ifølge dommen ha blitt betalt ut i forbindelse med salg av nye busser som ble kjøpt av det kommunale selskapet Unibuss AS, et datterselskap av Kollektivtransportproduksjon AS (KTP) som også eies av Oslo kommune.

– Det er svært alvorlig at det er avdekket mulig korrupsjon i et selskap eid av Oslo kommune, sier Rødts 2. kandidat i Oslo, Ingrid Baltzersen, til ABC Nyheter.

- Vi er ikke overrasket over at noe slikt dukker opp, sier leder i Fagforbundet Oslo Sporveiers Arbeiderforening, Rune Aasen til Fagbladet.

- Vi har alltid ment at det å skille ut egne driftsselskaper og sette kommunale tjenester ut på anbud åpner for den type saker som vi ser her, sier fortsetter Aasen.

Han er fornøyd med at saken kommer fram i lyset, og sier at det nåværende styret har tatt tak i den på en skikkelig måte.

- Nå håper jeg alt kommer på bordet slik at vi får ryddet opp en gang for alle, sier han.

Derimot er Aasen skuffet over at politikerne i byrådet og blant flertallet i bystyret ikke har tatt saken på alvor. Det mener han de burde ha gjort spesielt etter de advarslene som kommunerevisjonen og kontrollutvalget har kommet med.

Ikke fått redegjørelse

Rødt har sendt brev til byrådet og bedt om en redegjørelse i saken. Brevet ble sendt for fem uker siden, men det er ennå ikke kommet noe svar.

– Kommunerevisjonen og kommunens kontrollutvalg har tidligere advart om forhold i Unibuss. Men i løpet av halvannet år har ikke bystyret fått den redegjørelsen det har bedt om, sier Baltzersen til ABC Nyheter.

17. februar i fjor ba bystyret om at byrådet redegjorde for mulige lovbrudd i det kommunale bussselskapet.

Ifølge byråd Jøran Kallmyr (Frp) er det ikke riktig at det ikke har skjedd noe i saken.

– Vi har gjennom flere notater orientert om framdriften i saken. Kommunerevisjonen klarte ikke å finne svar på om det har skjedd lovbrudd. Da er det komplisert for oss å konkludere, sier han til ABC Nyheter.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sier til nyhetsnettstedet at Rødt stadig vekk anklager byrådet for å være korrupt, og at brevene de får kan være kompliserte å besvare. Derfor har Rødt ennå ikke fått svar.

Skal granskes

Kallmyr til ABC Nyheter at det ikke er lenge siden han ble kjent med at en sjef for selskapet MAN ble dømt i Tyskland, og at KTP har satt ned en egen gruppe som skal granske saken. Styreleder i Unibuss, Cato Hellesjø, leder granskingen.

Administrerende direktør Helge Leite i Unibuss sier til ABC Nyheter at han varslet styreleder da han ble kjent med dommen i Tyskland. Han opplyser at det er satt i gang undersøkelser som han selv ikke ønsker å delta i, siden han var direktør også i den perioden bestikkelsene, ifølge dommen, skal ha blitt betalt ut.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy