Tidligere i år sa samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) at vi ikke skal ha ordninger som gjør at anbudskonkurranser i kollektivbransjen blir vunnet ved hjelp av innsparinger som rammer de ansatte. Nå har hun fått verktøyet hun trenger for å følge opp denne uttalselsen.
Fordel for alle
Hvis dagens regler for virksomhetsoverdragelse også blir gjort gjeldene når sjåfører må skifte arbeidsgiver etter en anbudskonkurranse, vil det styrke de ansattes rettigheter. Spesielt vil det individuelle stillingsvernet bli bedre, og på den måten er man sikret at eldre og «lite attraktive» ansatte får fortsette i jobben sin uavhengig av hvem som vinner anbudskonkuransen.
Ifølge rapporten fra TØI vil dette være de største og viktigste endringen hvis regelene for virksomhetsoverdragelse innføres i kollektivsektoren.
Siden mange arbeidsgivere i kollektivtransporten sliter med å rekruttere nok ansatte, og de aller fleste har ordnede lønns- og avtaleforhold gjennom sentrale tariffavtaler, vil det ikke bli spesielt mye dyrere å styrke de ansattes rettigheter på denne måten, konkluderer rapporten.
Nye regler vil kunne ha en virkning når det gjelder muligheten for omstilling og effektivisering. Arbeidsgivere får mindre spillerom til å effektivisere arbeidsstokken gjennom rekrutteringspolitikk. Men samtidig sikrer reglene om virksomhetsoverdragelse en stabil og konfliktfri overgang fra gammel til ny arbeidsgiver.
Da togtilbudet på Gjøvikbanen ble konkurranseutsatt, ble reglene for virksomhetsoverdragelse gjort gjeldende. Ifølge TØI-rapporten kan dette synes å ha vært en fordel for alle parter – både arbeidstakere og NSB Anbud som vant konkurransen.
– Dokumenterer vårt syn
– Vi har hele tiden argumentert for at det er fornuftig å innføre reglene om virksomhetsoverdragelse i kollektivsektoren. Jeg synes denne rapporten dokumenterer fornuften i kravet vårt, sier leder Stein Gulbrandsen i Fagforbundets Seksjon samferdsel og teknisk.
Han er svært fornøyd med konklusjonene i rapporten, og mener den gir regjeringen et godt grunnlag for å følge opp Soria Moria-erklæringen på dette feltet.
– Ved å innføre reglene for virksomhetsoverdragelse kan vi øke de ansattes jobbtrygghet uten at det går ut over lønnsomheten. Nå gjenstår det bare for regjeringen å gjøre den jobben som rapporten danner grunnlag for, og det forventer jeg at den nå vil gjøre, sier Stein Guldbrandsen.
– De ansatte viktige
– Konkurranseutsetting av kollektivtransport må ikke gå ut over rettighetene til de ansatte i ruteselskapene, gjentok samferdselsministeren da hun fikk den siste TØI-rapporten.
– Å sikre rettighetene til de ansatte er like viktig som de innsparingene et anbud i noen tilfeller kan gi i budsjettene til offentlige oppdragsgivere. Slike innsparinger må derfor veies opp mot følgene for de ansatte, sa Liv Signe Navarsete.
Samferdselsdepartementet vil nå arbeide videre med et lovforslag som skal sikre de ansatte i kollektivtrafikken de samme rettighetene som ved virksomhetsoverdragelse, skriver departementet i en pressemelding.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad