Under årets kommunalkonferanse på Gardermoen påpekte Lea viktigheten av en velfungerende infrastruktur i kommunene. Han mener at klimaendringene som ligger foran oss gjør det nødvendig å umiddelbart iverksette tiltak som gjør det mulig å benytte den nasjonale beredskapskompetansen lokalt og regionalt.
- Vi vet allerede mye om årsakene til klimaendringene, men det har ikke blitt gjort nok for å forberede oss på konsekvensene av dem, framholdt Lea, og etterlyste flere tiltak både i forhold til infrastruktur og arealplanlegging.
Lea påpeker at det gjerne er det mest uventede som skjer, og at det derfor kan være vanskelig å forutse nøyaktige hendelser i fremtiden.
Vil spre kunnskap
- På det nasjonale planet finnes det mye kunnskaper om hvilke utfordringer vi står overfor, men på lokalt og regionalt plan gjøres det ikke nok. På Vestlandet er det fare for store ras med påfølgende flodbølger. Det er et kommunalt ansvar for å være forberedt på det, som må kombineres med at man tar i bruk den nasjonale kompetansen.
Lea mener at kommunene spiller en nøkkelrolle for å bidra til et tryggere samfunn: både når det gjelder plan og bygning, håndtering av inntrufne hendelser, og beredskap.
– Per i dag dekker gjeldende lovgivning mye av beredskapen i forhold til for eksempel brannsikring og helse. Men kommunene har ingen beredskapsplikt, og det mener vi det ville være fornuftig å innføre, sier han.
– Skoleflinke kommuner Lea mener dessuten at kommunene er preget av en viss skoleflinkhet når det gjelder beredskap.
– De aller fleste gjør det de blir bedt om. Men bruker man nok innlevelse? Jeg er av den oppfatning at man ikke i tilstrekkelig grad har tenkt gjennom hva slags betydning dette har i den enkelte kommune. Rent teknisk er vi ikke i dag forberedt til å håndtere virkelig store ulykker, fortsetter han, og understreker viktigheten av øvelser:
– Forskning viser at når man øver, oppnår man to ting: For det første får man en hel del kunnskap om det som faktisk kan skje. For det andre medfører øvelser at befolkningen får et økt tiltro til at det faktisk er mulig å gjøre noe.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad