Lederstrid hos jubilant
Dansken Peter Waldorff og briten Keith Sonnet kjemper om lederskapet i internasjonalen for stats- og kommuneansatte.
Iska, sammenslutningen av 20 millioner offentlig ansatte i 160 land, markerer sitt hundreårsjubileum på organisasjonens kongress i Wien denne uken. I 26 av de hundre årene har Hans Engelberts sittet som generalsekretær. Nå trer han av, men hvem som skal fylle Engelberts sko er ikke avklart.
To europeiske menn kjemper om vervet når kongressen skal velge ny generalsekretær. Det er usikkert hvor mange av delegatenes stemmer kommer til å gå, og de to kandidatenes støttespillere driver aktiv valgkamp overfor delegasjonene på kongressen.
Det er vanskelig å få øye på noen uttalt politisk uenighet mellom de to kandidatene. Begge mener man må gjennomgå Iskas struktur og arbeidsmetoder og fokusere ressursene om noen prioriterte arbeidsområder, blant annet for å demme opp for et synkende antall medlemmer av sammenslutningen.
Mer fokus - Iska må fokusere mer på sin dagsorden. Vi må ha mot til å prøve noe nytt, og vise medlemmene at deres medlemskap gir tydelige resultater. Og vi må forsvare retten til å organisere seg for ansatte i hele verden, sier Peter Waldorff til Fagbladet.
Dansken kommer fra forbundet HK/Stat og sitter i ledelsen i dansk LO. Han har støtte til sitt kandidatur fra de nordiske forbundene på kongressen, deriblant Fagforbundet. Fagforbundets leder Jan Davidsen «vil sterkt anbefale Peter på bakgrunn av hans sterke engasjement for internasjonal fagforeningsaktivitet, hans nåværende posisjon [i dansk fagbevegelse] og hans personlige verdier, opptreden og evner».
- Vi må gjøre det tydelig hvilken rolle offentlig sektor har å spille. Det er for eksempel åpenbart at man ikke kan overlate til privat sektor å hanskes med klimaendringene, mener Waldorff.
- Hva er den viktigste forskjellen på deg og Sonnet? - Jeg foretrekker å snakke om hva jeg selv står for. Jeg har faktisk aldri møtt ham i noen direkte debatt, svarer dansken.
Mer handling Sonnet har lang erfaring fra Fagforbundets britiske søsterforbund Unison. Hans forbundsfelle Kevan Nelson mener Iska må vende seg mer mot kampanjer og mobilisering i møte med nyliberal omorganisering og privatisering av offentlig sektor.
- Internasjonale selskaper har i vår levetid tatt over offentlige tjenester i mange land. Fagbevegelsen må bli like effektiv i sin internasjonale organisering som disse selskapene, sier Nelson.
- Waldorff snakker mye om den nordiske sosiale modellen, men forholdene ligger ikke til rette for den typen samarbeid i mange land i verden, mener han.
Du kan lese mer om de to kandidatene på PSI-kongressens nettsider, og på Sonnets og Waldorffs egne kampanjesider.