JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Slik kan det gjøres

Hvordan sikre gode og robuste offentlige tjenester når markedskreftene presser på? Se på oss, sier Fagforbundet.

2007092713213220131216022400

«Offentlige tjenester av god kvalitet til alle» er slagordet når Internasjonalen for stats- og kommuneansatte samlet seg til sin verdenskongress i Wien denne uka. Fagforbundets arbeid med modellkommuner i Norge fikk en framtredende plass på kongressen, og holdt et verksted om kvalitet i offentlige tjenester for kongressens delegater onsdag.

– Kampen mot privatisering og utsilling av offentlige tjenester har vært viktig og utfordrende for Fagforbundet. Fra å tenke konservativt og bevare, måtte forbundet begynne å tenke progressivt - på å utvikle, sa Anne-Grethe Krogh, leder av Fagforbundets omstillingsenhet. Sammen med Kristen Dalby fra stiftelsen Imtec la hun fram erfaringer med de norske modellkommunene for representanter fra fagbevegelsen over hele verden.

Omstilling nedenfra Oppskriften innebærer å involvere de ansatte i omstillinger, trepartssamarbeid mellom administrasjon, politikere og ansatte, brukerfokus og bruk av egne ressurser for å bedre kvaliteten på tjenestene. Dette har vært grunnlaget for Fagforbundets arbeid med modellkommunene, som har vært et forsøk på å utvikle praktiske alternativer til privatisering og konkurranseutsetting.

– Vår modell har i stor grad vært vellykket, både i å heve kvaliteten på tjenestene og tilfredsheten blant de ansatte, mente Krogh.

Modellkommunene har inngått avtaler om å avstå fra privatisering og konkurranseutsetting i forsøksperioden. I stedet har man tatt utgangspunkt i de ansatte og brukernes egne erfaringer for å sette i gang tiltak som kan bedre kvaliteten.

– I begynnelsen trodde Fagforbundet at vi kunne følge noen felles mønstre i arbeidet. Det viste seg å være vanskelig. Hvis man skal involvere brukere og ansatte, må man også ta lokale forhold med i betraktningen. Det betyr at hver enkelt organisasjon må betraktes som unik, og at lite kan standardiseres, sa Dalby.

Den norske regjeringen innledet i 2006 arbeidet med de såkalte kvalitetskommunene, et treårig samarbeidsprosjekt mellom staten, KS og arbeidstakerorganisasjonene for å utvikle kvaliteten på de offentlige tjenestene. Målet er å rekruttere halvparten av landets kommuner til programmet, som i stor grad er inspirert av Fagforbundets arbeid med modellkommuner.

– Erfaring viser at denne metodikken er ubyråkratisk, billig og bygger på lokale allianser. Derfor burde det være mulig å bruke denne metodikken i mange ulike land, mente Krogh.

Eksportvare?

Presentasjonen ble møtt med interesse, men også en del skepsis, fra de internasjonale delegatene. Flere av deltakerne mente modellen var uaktuell i den tredje verden. En av dem var Ahmed Bahanniss, som representerte offentlig ansatte i Casablanca i Marokko.

– Dersom vi skulle gjøre dette ville vi trenge demokrati, valg, ytringsfrihet og respekt for faglige rettigheter. Dessverre gjelder ikke dette for mange utviklingsland. Hvordan skulle vi kunne bygge trepartssamarbeid når ingen respekterer faglige rettigheter i første omgang? spurte han.

Flere delegater fra Brasil framhevet stor fattigdom og forskjeller mellom rike og fattige deler av landet som hindre for å kopiere det norske eksperimentet.

– Jeg tror ikke fattigdom i seg selv er noe hinder for å bruke denne metodikken. Men den krever nok at det finnes en fagbevegelse som er sterk og anerkjent nok til å kunne opptre som en likeverdig partner, svarte Kristen Dalby.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy