JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Budsjettprotest i Oslo

Ansatte i barnehager og kollektivtrafikk streiket mot de borgerliges budsjettforslag.

2007121213125520131216031826

– Vikarer og overtid, sier Kristin Gangstad.

Førskolelæreren strekker armene så banneret skal holdes stramt. «Vi leker ikke barnehage» står det skrevet på stoffstykket hun strekker ut. Gangstad og kollegene fra Knausen barnehage på Nordstrand har reist til sentrum for å demonstrere mot de borgerlige partienes budsjettforslag, som skal vedtas i dag.

– Det bydelene kan kutte, blir kuttet. Det går ut over vikarer og overtidsbetaling. For oss blir det å jobbe litt ekstra for å få dagene til å gå opp. Det blir ikke tid til å planlegge. Det er jo vanskelig å gå fra barna, sier Gangstad.

Underbemannet Borggården utenfor rådhuset fylles av demonstranter, barnehageansatte, sporveisarbeidere, fagforeningsfaner. Noen foreldre og barn har også funnet veien hit. Lette på foten for å holde varmen oppe. Slagord og appeller.

– Vi er her for å vise at vi står hundre prosent bak avgjørelsen om å gå til streik, forteller Mona Rønning. Barne- og ungdomsarbeideren på Knausen barnehage bærer en plakat med teksten «Wanted: vikar». De ansatte rekker ikke å gi barna et fullverdig tilbud når de er underbemannet, forklarer hun. Derfor må barn i 90 barnehager være hjemme i dag, eller bli med mamma og pappa på jobb. For nå må de si fra.

– Når det ikke blir satt inn vikarer når noen er syke, blir det en ekstra belastning på de ansatte. Det vil nødvendigvis gå ut over tilbudet til barna, forteller Rønning.

Stram økonomi Det er neppe bare i Oslo kommunens ansatte er misfornøyde. Også i Nedre Eiker har det vært demonstrasjoner i dag. Samtidig har Kommunal Rapport spurt et tilfeldig utvalg på 108 kommuner hvordan de ser på den økonomiske situasjonen neste år.

Ni av ti kommuner må enten effektivisere eller kutte i budsjettene. To av tre karakteriserer budsjettet som meget stramt, halvparten kutter i budsjettet, mens ytterligere en av tre strammer inn ved å effektivisere driften.

– Meningsløst I Oslo står t-baner, trikker og busser stille, Sporveiens tillitsvalgte Rune Aasen skjeller ut politikerne fra talerstolen. I ryggen har han Fagforbundet, Transportarbeiderklubben i UniBuss, Yrkestrafikkforbundet og Nito, som alle støtter opp om streiken. Forslaget om å selge Miljøtransport AS, Sporveisbussens Turbiler AS og UniBuss AS vekker liten begeistring blant de ansatte. Sporveiens arbeiderforening kaller omorganiseringene «meningsløse» og mener politikerne driver sløsing med offentlige midler.

– Vi blir mildt sagt forbanna når politikerne nok en gang skal selge bussen. De ansatte har blitt herja med i mange år gjennom anbudsrunder. Nå fortjener de ro, tordner Aasen.

Stang inn Noen meter unna står Oslos ordfører, høyremannen Fabian Stang. Han lytter mens de ansatte framfører sine klagemål. Om munnen har han dandert et høflig smil. Ved siden av står Rune Gerhardsen fra Arbeiderpartiet. Han ser alvorlig ut og nikker på de riktige stedene. Veksler noen ord med ordføreren.

– De som skal vedta dette budsjettet, synes ikke barnehagene er viktige nok, anklager Terje Vilno i Utdanningsforbundet Oslo fra talerstolen.

Men da har politikerne allerede gått inn i rådhuset for å ta fatt på budsjettbehandlingen. De ansatte ruller sammen fanene. Snart er streiken over. Passasjerer skal fraktes, barn skal gis omsorg og undervisning. Stramme budsjetter eller ei.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy