JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pasientombud også for kommunale tjenester

Regjeringen foreslår å utvide pasientombudsordningen til også å gjelde kommunale helse- og sosialtjenester. – Svært positivt, sier Fagforbundets leder for Seksjon helse og sosial, Kjellfrid T. Blakstad.

2008011113514420131216033357

I praksis betyr forslaget at både brukere og pårørende til brukere som for eksempel ikke er fornøyd med tilbudet fra et kommunalt sykehjem eller andre tjenester kan klage til et ombud i stedet for til kommunens administrasjon, fylkeslegen eller Helsetilsynet.

– Forbedring

– Dette blir en stor forbedring for alle som trenger tjenester fra flere nivåer i helsetjenesten og langvarig oppfølging. Over 100.000 mennesker får kommunale pleie- og omsorgstjenester, og disse får nå et ombud som skal være deres talerør overfor kommunene og arbeide for deres interesser og rettssikkerhet, sa statsminister Jens Stoltenberg da forslaget ble presentert i dag.

– De kommunale tjenestene har svært stor betydning for mange mennesker. Med denne endringen vil også de som mottar praktisk bistand, for eksempel i form av avlastingstilbud, brukerstyr personlig assistent eller støttekontakt også få muligheten til å gå til et ombud hvis de ikke er fornøyd, sa helse- og omsorgsministerminister Sylvia Brustad.

– Forslaget innebærer også en endring fordi vi etablerer en generell ordning i stedet for oppstykkede og delte ombudsordninger basert på hvilken diagnose du har. Med dette forslaget innfrir vi et løfte i Soria Moria-erklæringen. Dette er en viktig forbedring og en ytterligere styrking av det kommunale tilbudet, fortsatte Brustad.

– Svært fornøyd

– Vi synes forslaget fra regjeringen er svært positivt. Dette er helt i tråd med hva Fagforbundet uttalte da saken var ute til høring, sier forbundets leder for Seksjon helse og sosial, Kjellfrid T. Blakstad.

I tillegg til at det blir enklere for brukere av kommunale pleie- og omsorgstjenester og pårørende å gå til et ombud hvis de er misfornøyd, mener Blakstad dette også kan bidra til en generell heving av kvaliteten på de kommunale tilbudene, og det synes hun er en viktig bieffekt av forslaget.

– Jeg synes også det er en fordel at både pårørende og brukere får lov til å være anonyme når de går til ombudet. Det kan være belastende å klage på dårlig behandling, og derfor mener jeg anonymiteten styrker tilbudet med en kommunal ombudsordning, sier hun.

– Ifølge regjeringens forslag skal det i første omgang være et ombud i hvert fylke. Det gjenstår selvsagt fortsatt mye arbeid før saken er vedtatt i Stortinget og alt er på plass, men jeg håper ordningen blir satt ut i livet så raskt det er praktisk mulig å få det til, sier Blakstad.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy