JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Undervisningssykehjem

Fakta om undervisningssykehjemmene

2008011810382320131216033718

Sosial- og helsedirektoratet godkjenner hovedundervisningssykehjemmene. Alle helseregioner har ett hovedundervisningssykehjem. Helse Nord har to, da det er opprettet et eget i Karasjok som har særskilt fokus på den samiske befolkningen. I tillegg har følgende sykehjem status som hovedundervisningssykehjem:

Kroken sykehjem i Tromsø

Songdalstunet i Songdalen, Vest-Agder

Søbstad sykehjem i Trondheim

Løvåsen sykehjem i Bergen

Abildsø bo- og rehabiliteringssenter i Oslo

En viktig oppgave til et hovedundervisningssykehjem er å bidra til å opprette satellittundervisningssykehjem i de andre fylkene i helseregionen.

Støtte fra direktoratet Undervisningssykehjemmene mottar midler fra Sosial- og helsedirektoratet (Shdir) til drift av undervisningssykehjemmet og til å opprette satellittundervisningssykehjem i de andre fylkene i helseregionen. De søker om midler til prosjekter, kurs og videreutdanninger blant annet hos Shdir, KS og fylkesmannen.

Shdir har hovedansvaret for utviklingsarbeidet ved hovedundervisningssykehjemmene. Direktoratet dekker derfor lønnsutgifter til en del fagstillinger selv om disse er ansatt lokalt. De dekker også utgiftene til fire årlige temadager og kurs. Men sykehjemmene som deltar med sine ansatte, får ikke penger til vikarer og drift.

Kompetanseheving

Alle hovedundervisningssykehjem samarbeider med universitet eller høgskole. Songdalstunet samarbeider med fakultetene for helse- og idrettsfag, kultur og ikt ved Universitetet i Agder. For at flest mulig sykehjem skal nyte godt av ny kunnskap og ny kompetanse, koordinerer hovedundervisningssykehjemmet arbeidet i flere nettverk:

– Interkommunalt samarbeid: Songdalstunet samarbeider med en del andre kommuner i Agder for å utvikle sykehjemmene i alle kommuner. Mange tiltak omfatter alle kommunene i agderfylkene som Songdalstunet har avtale med.

– Referansegruppe: Hovedundervisningssykehjemmet administrerer også en referansegruppe på enhetsledernivå hvor alle kommunene er representert.

– Kompetansenettverk: Fagutviklerne i den enkelte kommune danner nettverk, hvor medlemmene melder inn behov og ønsker for temadager som hovedundervisningssykehjemmet arrangerer.

– Fagnettverk: Songdalstunet koordinerer videre arbeidet i kompetansenettverk innen avgrensede fagfelt, som for eksempel nettverk for lindrende behandling i regionen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy