JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke la dere mobbe

Offentlig ansatte skal slippe å stå alene i kampen mot å bruke konkurranseutsetting for å svekke rettighetene deres. Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet vil stå sammen med dem.

2004012012300320131216040727

Reidar Sandal (Ap), Karin Andersen (SV) og Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) var rørende samstemt på konferansen:

– Ikke la dere mobbe. Dere gjør en god jobb, og vi kommer ikke til å gå med på konkurranseutsetting av offentlige tjenester der de ansatte får dårligere lønns- og arbeidsvilkår og der de mister pensjonsrettighetene sine, lovte alle tre som sitter i Stortingets kommunalkomité.

Håper på 2005

– Denne formen for konkurranseutsetting og privatisering fører til sosial dumping. Det er dem med de dårligst betalte jobbene, det fysisk hardeste og det farligste arbeidet dette går ut over. Vi er nødt til å ta et oppgjør med denne politikken, sa Reidar Sandal.

Samtidig advarte både han og Karin Andersen mot å kjøre saken i Stortinget, slik det er satt sammen nå: – Det borgerlige flertallet kan bruke en slik debatt til å vri privatiseringsskruen enda noen runder, derfor er det ikke klokt, mente de.

Begge har imidlertid et stort håp om å komme i posisjon etter valget i 2005: – Klarer vi det, skal vi slå ned noen viktige grunnsteiner som sikrer de ansattes rettigheter og pensjonsordninger, sa Sandal.

Velferdsstaten

– Dette er ikke bare en kamp om praktisk politikk, men også viktige spørsmål om ideologi og prinsipper, sa Karin Andersen.

– Jeg hører folk som sier velferdsstaten er gammeldags og for dyr å opprettholde. Men egentlig snakker vi om det stikk motsatte. Den offentlige velferdsstaten vokste fram for ikke så forferdelig mange tiår siden fordi de private løsningene ikke holdt mål. Velferdsstaten er egentlig moderne, mente hun.

– Folk lever i den villfarelse at de kan herje fritt med offentlig sektor; at brøytebilen kommer likevel, at søpla blir tømt og at bestemor kan få plass på et sykehjem når hun ikke orker å bo hjemme. Slik er det ikke, fortsatte hun.

– Velferdsstaten koster, men jammen gir den mye tilbake også. I motsetning til et profittpreget, fritt marked tar den hensyn til at du ikke alltid er frisk, at du ikke er ung hele livet og at ikke alle jobber i bedrifter som går så det suser, sa Andersen.

Ikke A-, B- og C-lag

– Vi har frarådet konkurranseutsetting ut fra de erfaringene vi etter hvert har skaffet oss i Norge og de erfaringene de har høstet i Sverige og Danmark, sa Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), som leder kommunalkomiteen på Stortinget.

– Jeg forstår ikke at regjeringen turer fram, til tross for disse erfaringene. Men så har vi også en regjering som i sin tiltredelseserklæring har et mål om at privat sektor skal ha større vekst enn offentlig sektor.

– Jeg syns dagens høyrepolitikk har mange skumle tendenser. Vi må ikke innrette oss slik at vi får tre nivåer arbeidstakere, et A-lag med gode lønns- og avtalevilkår, et B-lag med dårlige eller ingen avtaler og et C-lag som bare sporadisk er i stand til å jobbe fordi arbeidslivet er blitt så hardt og brutalisert, sa hun.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy