JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Livsglede for eldre: Lev livet – livet ut

To opprørte sjukepleierstudenter har satt i gang en landsomfattende bevegelse for å øke livsgleden blant eldre. Etter to år har Livsglede for eldre ti lokalforeninger, og 35 er under oppbygging.

2007102217034120131216040805

Anette Skeie Jakobsen sjokkerte og beveget forsamlingen da hun fortalte om bakgrunnen for Livsglede blant eldre på Kreativ Omsorg på Gardermoen.

Synd og skam

Skeie Jakobsen avsluttet sin praksistid på ett av Kristiansands 13 sjukehjem sammen med Eli Anita Verdal i april 2005. De to sjukepleierstudentene syntes livet på sjukehjem var skremmende innholdsløst, og bestemte seg for å gjøre noe med det. - Halvparten av mine åtte pasienter hadde ingen pårørende som kunne ta dem med ut, forteller Skeie Jakobsen . Og hun slår fast at da er det ingen som har ansvar for at de kommer seg ut. - Jeg er overbevist om at alle mennesker ønsker å komme ut og være sammen med andre. Vi har en lov som gir kyr rett til å komme ut på beite hvert år. Men våre gamle har faktisk ikke samme rett. De kan bli sittende inne i årevis. Det er uverdig. Og det er synd og skam at det ikke finnes midler til å aktivisere beboerne.

Kompetanse

- Vi trenger mer kompetanse på sjukehjemmene. I Kristiansand hadde vi to aktivitører for 1200 beboere, opplyser Skeie Jakobsen. - Begge var i halv stilling, legger hun lakonisk til. Det første de to studentene gjorde for å aktivisere pasientene sine, var å ta dem med ut på kafé. - Vi så hvor mye det betydde for dem, og fant ut at dette trengte de mer av, sier Skeie Jakobsen. Og de to ble fort enige om at flere enn deres egne pasienter trengte å komme seg ut. Og de kunne gjerne få mer spennende tilbud enn et kafébesøk.

Full fart i ei uke

Skeie Jakobsen og Verdal dro i gang en innsamlingsaksjon for å arrangere ei uke med mange spennende tilbud til pasienter, pårørende og ansatte. - Ingen sa nei til å bidra, og vi fikk inn halvannen million kroner fra byens næringsliv. Og de aller fleste av de 700 sjukepleierstudentene i Kristiansand og Arendal ville være med som hjelpere. I september 2005 arrangerte de ei uke med foredrag, konserter, dans og turer. På Kreativ Omsorg viste Skeie Jakobsen en film som kunne fortelle om ei uke med masse liv og mange store opplevelser. Blant annet fikk 93 år gamle ¿.. fikk sitt livs første tur i helikopter. Siden har Livsglede for eldre arrangert ytterligere to aktivitetsuker. - Det gjelder å bruke de ressursene vi har, mener Skeie Jakobsen, og oppfordrer sjukehjemmene til å dra veksler på barn og unge i nærmiljøet. - Ingenting er bedre for de gamle enn å være sammen med barn.

Du kan lese mer om Livsglede for eldre på www.lfe.no eller www.livsgledeforeldre.no. Hvis du ønsker kontakt med bevegelsen, kan du skrive til livsglede@gmail.com eller post@livsgledeforeldre.no

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy