JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renhold: Kommunen subsidierer anbudsvinner

Aircon vant renholdsanbudet i Drammen med et kostnadsanslag som ifølge Fagforbundets tillitsvalgte ikke dekker lønnsutgiftene. Nå har kommunen bestemt seg for å betale mellomlegget i ett år.

2005091514304620131216050541

Hovedtillitsvalgt i Drammen, Edith Kristensen, er svært bitter over den situasjonen medlemmene hennes har havnet i. Hun mener mange av dem går en usikker framtid i møte.

Anbudet til Aircon tar bare utgangspunkt i det renholdet som skal utføres, ikke hvor mange som skal utføre det. Samtidig er det private firmaet forpliktet til å overta de ansatte ved Drammen Drift og gi dem samme betingelser som de har hatt, i alle fall ut tariffperioden som går fram til 1. juni neste år. Totalt dreier dette seg om ca. 30 årsverk fordelt på 51 personer.

Det er her kommunen går inn med en subsidiering av anbudsvinneren, slik Kristensen ser det:

– Aircon la inn et anbud på 6,5 millioner kroner. Minstelønn etter tariffen utgjør til sammen 7,2 millioner, og i tillegg kommer arbeidsgiveravgift og driftskostnader. Derfor mener vi dette er et underbud.

– Men kommunen har gått inn i en avtale der den dekker mellomlegget fram til 1. juni neste år. Det vil si at den betaler de lønnskostnadene som overstiger anbudet ut tariffperioden, sier Kristensen.

– Og hva skjer etterpå?

– Det vet vi ikke. Men enten må mange ansatte slutte, eller så må de få dårligere betingelser for at regnestykket skal gå opp, fortsetter hun.

Kristensen forteller at Drammen Drift, kommunens eget selskap la inn et anbud på 10,2 millioner, og hun mener det er et godt anbud basert på hva det aktuelle renholdet faktisk koster.

– Total var det ti anbydere, og Drammen Drift lå lavere enn flere private selskaper, sier hun.

Riktig pris

Daglig leder i Drammen Eiendom KF, Tore Justad, forstår at det er bittert for de ansatte å tape et anbud. Han mener imidlertid at overgangen er gjennomført på en svært ryddig måte, og at kommunen har hatt de ansattes ve og vel i tankene når avtalene er inngått.

– Vi snakker om et anbud på 40 prosent av renholdet i kommunen. I anbudsdokumentene kunne vi ikke legge inn antall ansatte, lønnsnivå og liknende opplysninger fra Drammen Drift. Da ville andre firmaer hatt dette å gå ut fra i sine beregninger, og våre egne renholdere ville ikke hatt noe å konkurrere med når de skulle legge inn sitt eget anbud. Og vi var sterkt opptatt av at de skulle være med i konkurransen, sier han.

– Det er derfor korrekt at Aircon ikke har tatt hensyn til hvor mange som er ansatt i dag og hva slags betingelser de har da de leverte sitt anbud. Derfor mener vi at anbudet reflekterer riktig pris, uten gamle bindinger av noe slag, og slik sett synes vi at konkurransen har fungert etter hensikten.

– For å ivareta de ansatte ut tariffperioden har vi gått inn på en avtale om at dekker noe av lønnsforpliktelsen. Forut for dette hadde vi kontakt med Fagforbundet både lokalt og sentralt, og jeg forstod det slik at vi fikk støtte for de løsningene vi foreslo, sier Justad.

– Vi ser at dette gir oss en noe mindre innsparing enn anbudet reflekterer, men i forhold til tidligere sparer vi noe også i denne perioden. Vi mener imidlertid at det var viktig å se hele anbudsperioden under ett. Aircon har fått renholdet i to år, med mulighet til nye to år hvis vi ikke finner store mangler i det de leverer. I løpet av disse årene vil vi ha vi oppnådd en betydelig innsparing, sier Justad.

Uten ansvar

– Hva skjer med de ansatte etter at tariffperioden er utløpt?

– Da har vi i prinsippet ikke noe ansvar for dem lenger. Samtidig vil jeg understreke at vi har gitt renholdet til et stort og seriøst firma som har ordnede forhold for sine ansatte. To andre firmaer i anbudskonkurransen ble forkastet fordi de ikke kunne dokumentere slike ordnede forhold.

Aircon er medlem av NHO og Servicebedriftenes landsforening som har avtaler med Arbeidsmandsforbundet. Jeg tar det derfor som en selvfølge at de ansatte vil bli behandlet på en ryddig og ordentlig måte, sier Tore Justad.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

MEST LEST:
70/30

70/30

Agnes Bridge Walton

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Gorm Kallestad, NTB og Privat

Store lønnsforskjeller. Jovana tjente 100.000 kroner mindre enn kollegaene i kommunen

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

Jonas Fagereng Jacobsen

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

Werner Juvik

Se kjøkkensjefens matråd for barn: En ny vri slapp matlysten fri

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser.  Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på  tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Ole Martin Wold

Høyre gjorde knallvalg i Trondheim: Nå blir helsefagarbeider Gina vara i bystyret

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy